DROG

 

Rengeteget foglalkozunk a droggal, politikusok, szociológusok, pszichiáterek, családsegítők, szociális munkások, üldözi a rendőrség, és szinte kizárólag a drog oldaláról szemlélik a problémát. A drog a mumus, a drog elérhetőségét kell megszüntetni és korlátozni. Így jutottunk olyan nevetséges helyzetbe, hogy ma már mákos brióst sem kapni az országban a kábítószer elleni küzdelem égisze alatt.

A bajok gyökere azonban nem a kábító szerek elérhetőségében van. A televízióban látható riportoknál visszatérő érv a fogyasztás mellett, hogy elmúltak a problémáim, gondtalan voltam, jól éreztem magam. A boldogság és a szenvedés ellentétpárjai felváltva jelentkeznek életünkben, elkerülhetetlen, hogy mindkettővel találkozzunk. A mai társadalom mégis olyan hamis képet fest az emberek elé, hogy a szenvedés elkerülhető, hogy nem kell megfizetni az árát semminek, ha ügyesek vagyunk. Koplalás nélkül lehet fogyni, napozás nélkül barnulni, énekhang nélkül "rapper"-nek lenni, és befutni, tehetség nélkül sztárnak lenni, tanulás, szakértelem nélkül politikusként pénzhez, hatalomhoz jutni, munka nélkül jól élni, egy jó ügyvéddel a tetteink következményét elkerülni, csak ügyesség, talpraesettség, bennfentesség, dörzsöltség, életrevalóság kell hozzá.

A vágyak korlátlan kielégíthetőségének hamis mítoszában már csak egy lépés, hogy rosszkedvű sem legyek, lehangolt sem legyek, elkeseredett sem legyek, hanem csak egy kis ügyesség, ás megszabadulhatok a gondoktól, és állandóan boldog lehetek.

Minél nagyobbat lépek az egyik lábammal, annál nagyobbat kell a másikkal is, különben orra bukom. Minél jobban meghosszabbítom a boldogság időszakait, minél inkább erőltetem, és fokozom a boldogságot, annál gyötrőbb pokolba kell (!!!) kerülnöm utána, mert a mesterségesen elfojtott princípium felszínre tör, és könyörtelenül kiköveteli magának a létet.

Ha ezt meg tudjuk értetni valakivel, kínálhatnak neki akár ingyen is bármilyen kábítószert, nem válik a rabjává, mert megérti az egész működési mechanizmusát. Ma az argumentáció a rémisztgetés, amivel szemben a már drogozó  haverok, barátnők kezdeti pozitív tapasztalatai állnak.

2000 éve tudjuk, hogy aki nem veszi fel keresztjét, nem kerül ki a kereszthordozás világából, de ezt tanítja Buddha a Középső út tanításában, és ezzel kezdődik Lao Ce Tao te King-je is.  Mégsem kap ez a tanítás szerepet, pedig akár vallási töltet nélkül is lehetne hirdetni, hogy legyen fény a sötétségben, legyen igaz hang a hamis karattyolás zűrzavarában.

Ahogy nincs jó rossz nélkül, nincs nappal éjszaka nélkül, sem rózsa tövis nélkül, úgy nincs boldogság sem szenvedés nélkül, adjuk át ezt a fontos felismerést gyermekeinknek, így lesznek igazán életrevalók!

VISSZA TOVÁBB