The British Empire

 

 

Azaz a Brit Birodalom. Lehetett volna Fish and chips with chutney is a neve, de az túl snassz, és ha már meg is kopott régi fénye, ennyit megérdemel egy volt hatalmas, mondhatni világbirodalom. Angliában népétel a Fish and chips, annak idején tengerészként én is úgy mentem be Middlesboroughban, mintha mágnes húzott volna, és szerény szókincsemmel egész jól eltársalogtam az elárusító hölggyel.

Ha jól emlékszem, ott nem volt hozzá savanyúság, de elképzeltem egy Indiában szolgáló gyarmati tisztet, amint parafasisakjában és rövidnadrágban ül az asztalnál, és ezt szolgálják fel neki. Egy kis angol, egy kis indiai, és ebben számára minden benne van.

 

Brit hét volt a Lidlben, múlt csütörtökön Anitával vettünk scampit, mentamártást, egyéb finomságokat, a mélyhűtött fish and chipst kicsit drágának tartottam, összességében 1 kg, de minimum a fele a krumpli, ha nem több, és 1290 Ft-ot kérnek érte. De ma azzal áltattam maga, hátha valami különös hal, és spéci angol krumpli van benne, és amúgyis egyszer élünk, hát megvettem egy zacskóval, és a fél zacskó tartalmát ügyesen kisütöttem, miközben a sütőben lent egy rebarbarás sütemény készült.

 

Platnin jénaiban megmelegítettem a múltkori chutney-t körítettem vele a finom fish and chipsemet, és máris lábamnál hevert az egész British Empire. Lelki szemeimmel láttam tündöklésüket és bukásukat, ahogy én is voltam fiatalon makk egészséges háromgyerekes családapa, cégvezető, automata váltós Audival, titkárnővel, most pedig a gyógyíthatatlan betegség terhe alatt meggörnyedt, bicegő öreg tata vagyok, akit mint fura bogarat sokat megnéznek.

 

A vacsorám azonban váratlanul finom lett, pedig féltem egy kicsit, hogy az Indiában szokásos rizs helyett sültkrumplihoz egyem a chutney-t. Nem bántam meg a vállalkozást, megérte. Vágjatok bele Ti is, jó étvágyat!

 

Hozzávalók:  1 csomag Fish and chips (Lidl) 1 adag chutney (saját kivitelezés)

 

 

Here you are Sír!  (tessék uram!)

 

 

 

 

VISSZA TOVÁBB