Habeeb

 

 

Nem cifrázom, rövid és egyszerű, Habeeb. Arabul a habibi olyasmit jelent, mint kedvesem, de ezt férfi férfinek is mondhatja, nem értik félre. A Habeeb az angolos írásmód, és a http://www.habeeb.com/ oldal pedig második, vagy harmadik választott hazám,a kedves, szeretett  Libanon bemutatásával foglalkozik. Kétezer éves cédrusok, a sokat szenvedett Beirut, keresztény völgyek, muszlim enklávék, gyönyörű kőházak, és persze csodás konyha. A Google fordítóprogramja segítségével olvasgattam pár napja a recepteket, nézegettem a csodás ételfotókat, és merítettem ihletet, aminek mára meg is született az eredménye.

 

Anita elvitt az autójával az Auchanbe, ma volt akciókezdet, vettem egy hatalmas dagadót, álomszép oldalast, és megkértem, hogy válasszon nekem darálthúst, mert az ő megérzésében jobban bízom, mint a sajátomban. Nem mintha Anita marhahúsok és sertéscombok felett meditálna  esténként, hanem ő természetesebben választ, én már megégettem magam darálthússal, nem volt teljesen friss, bent is felejtettem a hűtőben egy darabig, gyászos vége lett, és ezt akartam elkerülni. Igaz, 999 Ft volt kilója, de gyönyörű marha és sertés vegyes darálthúst vettünk, és ezzel minden hozzávalóm megvolt a mai Habeebhez.

 

Hozzávalók:  1 kg darálthús, 0,5 l paradicsom passata, 5 dkg fenyőmag, egy bögre rizs, 2 gerezd fokhagyma, vegeta, Ízvarázs, kakukkfű, bors, római kömény, levendula, fahéj, citrom, pici liszt.  Ennyike. Se több, se kevesebb.

 

A darálthúst még kora délután összegyúrtam a fenyőmaggal, római köménnyel, kakukkfűvel, levendulával, és a két gerezd kipréselt fokhagymával. Fokhagyma nélkül olyan lett volna ez az étel, mint a félszemű óriás, vagy a hadsereg nélküli tábornok. Este szépen felvágtam egy paradicsom passatat, hozzáöntöttem egy kis vizet, mert úgyis elfő a leve egy része, adtam neki fahéjt és borsot, pici sót, és szépen elkezdtem diónyi golyócskákat gyúrni a darálthúsból. ügyesen belepottyantgattam őket, nem kell félni, egyben maradnak, sőt nagyon is szorosan tapadnak, jobban, mintha rizzsel, vagy zsemlével dúsítanánk, és tojást használnánk kötőanyagnak. Olyan húsgombóc is van, de ez most Habeeb,  Libanonban járunk, és a csodás hely szellemét visszük bele a főztünkbe. 

 

Platnin kislángon óvatosan főztem a húsgombócokat, nehogy odaégjen. Közben odatettem a rizst is, és most a változatosság kedvéért Maggi Ízvarázst kevertem hozzá. Jó fél óra alatt megfőttek a gombóckák, a végén egy kis lisztet hideg vízzel elkevertem, hozzáöntöttem, és azzal sűrítettem be a szószt, elzártam a gázt és akkor csavartam bele egy fél citrom levét. Kellett hozzá, mert a szósz tetején aranyló zsírkarikák gyönyörködtették a szememet, és a fűszerek mellett a kis savas citrom is emészthetőbbé teszi ezt a csodás ételt.

Egyszerű, nagyszerű, és ha kipróbáljátok, felejthetetlen élményben lesz részetek!

 

Nem kell félni a zsírkarikáktól nem hizlaló, és nem nehéz étel.

 

 

 

Ez az adag emigrált a hatodik emeletre. Befogadták és azonnal politikai menedékjogot kapott.

 

 

 

Ha azt hiszitek  érdek nélkül választottam másod/harmad hazámat, ezt nézzétek meg!

 

 

 

Így nyomorgunk a Bekaa völgyben.

 

 

 

És szeretjük az édességeket is!

 

 

 

A végén pedig a kávés papa pirosban hozza a kávét, mi úgy hívjuk káhuá. Ugye milyen bájos és tiszteletreméltó kisöreg?

 

 

 

 

 

VISSZA TOVÁBB