Variációk és fúga

 

 

Még általános iskola alsó tagozatában ének órán volt egy olyan darab, amin gyerekfejjel sokat nevettünk, mert úgy hangzott Variációk és fúga egy Purcell témára. Akkoriban nagyon kevesen beszéltek angolul, pláne alsó tagozatban, eszünkbe sem jutott, hogy a Purcell kiejtése Pörszl, fonetikusan olvastuk és fergetegeseket kacagtunk hozzá.  A lényeg az, hogy van egy téma, és annak vannak variációi. Témánk most a marha lábszár.

 

Anita múltkor az Auchan húsos pultjához közeledve elmesélte, hogy ő a lábszárat sörrel meglocsolja, répával, hagymával, gombával gazdagítja, és nagy sikert arat vele. Tudta már előre, hogy én egy újabb variációt fogok kidolgozni, ezért a feladott labdát lecsaptam, vettem egy kiló szép marhalábszárat, ami a marhapörkölt alfája és omegája, igazából csak ahhoz kapcsolódik, és elkezdtem járatni az agyam, hogy mit fogok ebből kihozni. Fejben többféle változatot végigpróbáltam, de az ízlett a legjobban, amit ma juttattam el az anyagi megvalósítás szintjére.

 

Figyelt a hűtőben egy édesköménygumó, még múltkor vettem 399/kg áron, jut eszembe, a marhalábszár is csak 1095 forint volt, maradt pár dobozos söröm nyárról, nem volt annyi kánikula, hogy mind megigyam, és a Lidl művekben a spanyol hét alkalmával vettem egy üveg csicseriborsó konzervet. Ezek képezték a mű alapját, a többi inkább egyfajta háttérkórust alakított.

 

Hozzávalók:  1 kg marha lábszár, 25 dkg csicseriborsó, 1 db édesköménygumó, 1 db répa, 1 db hagyma, 2 db zöldpaprika, 1 db dobozos sör, őrölt koriander, őrölt római kömény, csípős arab fűszerkeverék, őrölt szerecsendió, őrölt szegfűszeg, őrölt gyömbér, levendula, tarkabors, vegeta, 1 marék fusilli tészta.

 

A kiolvasztott lábszárat a nagyobbik jénaiba pakoltam, mellészórtam a leöblített csicseriborsót. Itt jegyzem meg, hogy lehet szárítottból is, abból jóval kevesebb kell, és éjszakára be kell áztatni. bepakoltam a zöldségeket, rászórtam a fűszereket, rálötyköltem a söröcskét, és jó 3 órára beküldtem szaunázni a sütőbe. A Híradó előtt 20 perccel odatettem a tésztát főni, így aztán még le is tudtam fotózni előtte. A marék fussili nem vicc, a csicseriborsó növényi fehérje, diószerű íze és állaga van, a hússal együtt nagyon laktató, és nem bántam meg, hogy belevágtam ebbe a kísérletbe, mert nagy élményt nyújtott.

Így kezdődött.

 

 

 

Jöttek a borsikák.

 

 

 

Előkészítettem a zöldségeket és a fürdőt.

 

 

 

A kocsi megtelt a szerelvény indul!

 

 

 

Őrölt koriander, őrölt római kömény, csípős arab fűszerkeverék, őrölt szerecsendió, őrölt szegfűszeg, őrölt gyömbér, levendula, tarkabors, vegeta.

 

 

 

Mennyei manna hullik az égből!

 

 

Megnyílnak a sörcsapok!

 

 

 

A főtt zöldségeket is megettem, de a képről lehagytam esztétikai okokból.

 

 

 

VISSZA TOVÁBB