Büyük gümrük müdürlügü

 

 

Ez nem vicc gyerekek, ez olyan kifejezés, mint a magyarban a megkeseredhetett e szeder,  vagy hasonló. Nyelvészek, nyelvtudorok figyelem! De talán még nyelvésznek sem kell lenni, hogy az ember ráérezzen, török nyelvről van szó.

Annak idején hajósként megtanultam, azt jelenti Fő Vámparancsnokság. Nekünk tengerészeknek ezt nagyon kellett tudni, hisz a napi 5$ napidíjunkat csempészettel egészítettük ki, ami persze sosem veszélytelen,  órákon keresztül tudnék mesélni, de most csak annyi, hogy ezt a szépen hangzó nevet adtam a mai vacsorámnak, mert túl kommersz lett volna  a török nyárs.

 

A büyük egyébként nagyot jelent, a kücsük pedig kicsit, egy idősebb kormányos matróz mindenkit kücsüknek hívott nagy lezseren, írás közben előjönnek az emlékek. Lényeg a lényeg, Törökországgal, Isztambullal, Izmirrel nosztalgiáztam, és Anita ma elvitt az Auchan áruházba, ahol kiváló, és gyönyörű marha-sertés darált húst lehetett kapni 999 Ft/kg áron. Anita választotta, azt már meg sem említem, hogy a hetediken lakó egyik hölgy fia a hentes részleg vezetője az Auchanban, és ha meglát, mindig gondoskodik róla, hogy a frissebbnél is frissebb húst vigyek haza. Fejben megterveztem a török nyársat 89 Ft/db áron vettem egy helyes formás kígyóubit, házi joghurtom és lila hagymám volt a piacról, uccu neki, már száguldottunk is haza, és alig vártam, hogy eljöjjön az este, és elkészítsem a török csodát.

Ma divat vitatkozni az eredetünkön, és elvetni a finnugor-török rokonságot, nekem mindkét nyelv szimpatikus és otthonos hangzású, nem lennék boldogabb, ha kiderülne, hogy valójában micsoda rendkívüli pártus  birodalom leszármazottjai vagyunk.

Hozzávalók:  1 kg darált hús, 1 marék pisztácia, 1 marék fenyőmag, őrölt római kömény, őrölt arab fűszerkeverék (őrölt édeskömény, őrölt kömény, őrölt chili) só, kígyóuborka, lilahagyma, olajbogyó, iráni tárkony, fodormenta, joghurt, cayenne bors.

 

A legnagyobb munka a pisztácia hámozása volt, ügyeltem, hogy a vékony héja ne maradjon a  csonthéjban, annak is van íze, és  a pisztácia olyan drága és finom, hogy egy gramm sem mehet veszendőbe belőle. A pisztáciát egy húsklopfolóval durvára aprítottam, és egy mélytányérba tettem. A másik mélytányérba őrölt római köményt, sót és fenyőmagot, a harmadikba őrölt arab fűszerkeveréket, sót és fenyőmagot tettem, a darált húst három részre osztottam és összegyúrtam a hozzávalóival külön külön. Felaprítottam a kígyóuborkát, és a lila hagymát, megszórtam a tárkonnyal és a mentával, ha épp úgy adódik, jó ám a francia, vagy magyar tárkony, és a borsmenta is, nem vagyok ám vaskalapos gyerekek! kapott egy finom hintés cayenne borsot, sót, jött a joghurt és már kevertem is össze szépen, hogy egy kicsit összeszokjanak, míg a nyárs megsül.  Még olajbogyót is tettem bele, mert a lányok anyukája a hatodikról pár napja megajándékozott egy hatalmas üveggel.

 

Begyújtottam 180-200 fokra a sütőt, tettem sütőpapírt a tepsibe, a nyársakra ráformáltam különböző húsgombócokat, és adj neki! Minimális idő kellett neki, tán 15 perc lehetett, már gyönyörűen meg is sültek a nyársak, szépen kitálaltam, egy kis kóstolót vittem a hatodikra, a lányok anyukája vette át, úgy láttam, örült neki, utána pedig már kezdődődött is a Hiradó, amikor én is rávetettem magam a részemre. Ritka finom, pikáns, különleges, ha nem is diétás, de könnyű, egyáltalán nem hizlaló étel, és egy kis változatosságot hozhat a megszokott étrendünkben. Nagyon egyedi a mag, ahogy megsül és a hússal átveszik egymás ízét, nem is tudom, melyik ízlett a legjobban, talán a pisztáciás.

A gyönyörű darált hús az Auchanból

 

 

 

Az adalékok!

 

 

A három kücsük dombocska, büyük gombócocska, persze nem használtam el mindet,

maradt a hűtőben is szűkösebb napokra tartaléknak!

 

 

 

A nyársak

 

 

 

A saláta

 

 

 

A kóstoló, amit felvittem

 

 

 

És a vacsorám, Büyük, gümrük müdürlügü!

 

 

 

Úgy lett, ahogy jósoltam. Eljött az a bizonyos  szűkösebb nap, Anita egyébként sem kóstolta még meg a müdürlügüt, így aztán kiolvasztottam a hűtőből a húsdombocskákat, Anita csodás salátának valókat hozott, és mennyei salátát kreált a nyárs mellé.

 

Étvágygerjesztő előétel.

 

 

 

A szerény kis saláta

 

 

Bizony nehéz az élet, de majd csak lesz valahogy:)

Dudára ettük magunkat:)

 

 

VISSZA TOVÁBB