Hot pot

 

 

Hot pot, azaz hot potetoes, forró krumplik angolul, egyfajta gyorséttermi étel, de príma ha vendégek jönnek, vagy ha egyszerű vacsorát akarunk készíteni. Régen a Nagykörút és a Rákóczi út kereszteződésben a Hotel Nemzeti mellett volt egy kis Hot Pot nevű erre specializálódott hely, családommal mindig beültünk különleges helyekre, hogy változatos ételeket együnk. Ők valami elektromos csoda eszközzel készítették, nekem megfelel a régi jól bevált sütőm.

 

A jobboldali szomszéd múltkor beállított egy gyönyörű szelet császárszalonnával, ez nagyon birizgálta a csőrömet, hogy beépítsem a hot potomba. A rengeteg gombát nem ettem meg egyszerre, hanem kis adagokban zacskókban eltettem a mélyhűtőbe, és most csak ki kellett olvasztanom, és konyhakész állapotban volt. A hűtőben figyelt a gyönyörű krémes házitejföl színe-java, más nem is kellett a fűszeren kívül. Azt meg a nyáron vettem egyszer Anitával, még ő fedezte fel az Auchan  művekben.

 

Hozzávalók:  3 db méretes burgonya, 15 dkg császárszalonna, 3 dl házitejföl, 20 dkg párolt gomba, flekken fűszerkeverék. 

A krumplikat 20-30 percig főzzük, nagyobb daraboknak azért kell ennyi idő, mert a közepéhez később jut be a meleg. Előhalásszuk, egy krumplinyomóval megnyomjuk úgy, hogy a teteje felszakadjon. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban késsel is besegíthetünk, nem született mindenki hot pot készítőnek. (jó kis country zenét hallgatok ám írás közben)

 

Megszórjuk flekken fűszerrel, de magunk is kreálhatunk egy kis pirospaprikából, őrölt köményből, borsból és fokhagyma granulátumból, nem boszorkányság. És lehet másfajta fűszerezés is, zsálya is megy hozzá, nagyon jó a rozmaring, szerecsendiót is szereti a burgonya, szinte szerelmesek egymásba, és holtversenyben áll a rozmaringgal e téren. Egy két kanál párolt gomba következik, császárszalonna szeletek, itt is lehet újítani egy lepedő vékony baconnel, sőt majd alul jön a kép, juhtúróval is ki lehet próbálni.

Most már csak a jótékony tejföltakaró hiányzik a tökéletes boldogsághoz, meg a 200 fokra felhergelt sütő. 15-20 perc. maximum, és kész a finom vacsora. Ne hagyjátok ki!

A héjában főtt krumpli

 

 

 

A nyomó és vasöklöm lesújtani készül!

 

 

 

Megnyílt a Föld méhe!

 

 

 

Hullik a vulkáni hamu!

 

 

 

Gombacsapatok és szalonnaágyuk készülődnek a harctéren.

 

 

 

Itt a tél, hópaplan borítja a tájat a harcosok pihenőre mentek.

 

 

 

Ez került a jobboldali szomszédékhoz, a szalonna visszatér címmel.

 

 

 

Ez a szembe szomszédéknak jutott, nagyot néztek.

 

 

 

Erre pedig csekélységem vetette rá magát, mint oroszlán a kafferbivalyra.

 

 

 

Ez volt a 0.0-ás verzió a juhtúróval.

 

 

Újabb próbálkozás cajun fűszerkeverékkel

 

Bőséges baconhalmaz

 

200 fok 25 perc

 

A dán kékpenész sajt teszi fel az í-re a pontot

 

5 perc sütő után

 

Ezt a hatodikra vittem

 

Ezt lett az enyém

 

Meg a joghurtos sali.
Lila főzőhagyma, kígyóuborka, répa, bazsalikom, menta, kapor, só, joghurt.

 

 

Eszméletlen finom!

 

 

Ugye?

 

Jóóóóóóóóóóóóóóóóóóéééééééétvááááááááááááááágyaaaaaaaaaaaaaat!

 

VISSZA TOVÁBB