Hejtete töjte

 

 

Ha volna kisunokám, így mondaná, hogy zsemlében körte, ezért lett hejtete töjte a mai desszert neve. Még a múlt héten láttam a paprika tévében, vagy a Spectrumon egy adást, hogy Angliában az egészen savanyú, ehetetlen körtéből is némi ügyeskedéssel desszertet készítenek. Ők valami piskótakelyhet kreáltak kis babzsák volt a közepén sütés alatt, hogy össze ne dőljön, abban a pillanatban tudtam, hogy ezt én sokkal egyszerűbben, zsömlével fogom megoldani. Elmentem a postára, befizettem a csekkeket, végigálltam a sort jó nyugdíjas módjára, és utána bebattyogtam a Tesco művekbe.

 

329-ért vesztegették a körtét, vettem pár darabot, zsömle hegyekben állt, a sajtos vitrinből pedig kiemeltem egy Tesco márkájú dán kékpenészes sajtot 200 g 526 Ft-ért, ebben a műfajban ez volt a legolcsóbb, vagy ahogy ők mondják Tesco gazdaságos. Volt idő, amikor elvből nem vettem semmit ilyen felirattal, ma már enyhítettem a költségvetés szigorán, és ha elfogadható a minőség és az ár jó, akkor nem erőltetem a nagy márkákat.

Hazafelé úton fejben rögtön el is készítettem a desszertet, és annyira ízlett, hogy elhatároztam, mihamarabb el is készítem.

 

Hozzávalók:  3 db körte, 3 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, 4 zsömle, Danish blue Tesco kékpenészes sajt, házitejföl, vagy joghurt, 1 dl fehérbor, bors.

 

A friss zsömlének egy mozdulattal le lehet vágni a kalapját jó éles kenyérvágó késsel, és a belét egy mozdulattal ki lehet kapni. Jó salátához, de magában is finom, kidobni vétek lenne. nyugodt lelkiismerettel megeheti az ember, az ún. vizes zsemle kalóriában egyáltalán nem gazdag, súlya sincs, szinte csak levegőből áll. Délutánra, estére a zsömlék kissé megszikkadnak, ez nem baj, mert szárazon masszívabbak, van tartásuk, és a töltelék levéből magukba szívnak, így nem lesz ehetetlenül recsegős, és száraz a desszertünk.

 

A körtéket hámozás nélkül felszeleteltem, vajon elkezdtem párolni, majd öntöttem rá kristálycukrot. Eszembe ötlött, hogy van egy deci fehérborom a hűtőben, Nagyrédei muskotály ráadásul, a bor csak jót tesz minden étellel, így aztán megkínáltam a körtéket vele, és hagytam párolódni szépen. 20 perc alatt kis lángon szépen puhává párolódott és a leve is besűrűsödött a körtének, és máris pakoltam a zsömlékbe, majd elkezdtem szeletelni a Danish blue-t, és vagy egy vastagabb, vagy két vékonyabb szeletet raktam a körteréteg tetejére.

 

Kapott egy szórat őrölt tarkaborsot, és házi tejföl lett a fedőréteg. Mivel a tejfölöm elfogyott, egy idő után joghurtra váltottam, és azt sem bántam meg. Feltettem a cilinderüket az úriembereknek, és máris masíroztak a 180 fokos sütőbe 6-8 percre. Nem szabad túl sokáig, mert akkor kiszárad az egész ehetetlen lesz, ha meg rövidebb ideig van benn, még csak meg sem olvad a sajt, ügyeskedni kell.

 

El kell találni a levek arányát is, hogy ne olvadjon szét a zsömle, de ne is maradjon szikár, és ne morzsareptesésbe váltson ha beleharapunk. A főzés sokoldalú dolog, nem csak az anyagok ízek, hömérsékletek, hanem a halmazállapotok, konzisztenciák művészete is, a formákról színekről nem is beszélve.

 

Aki ezt egyszer elkészíti, hálás lesz érte, és hűséges lesz hozzá. Teltebb a tejfölös, de hűsebb, üdítőbb a joghurtos, azt hiszem az a változat fog inkább tert nyerni. Aki szereti a fél light, medium, kis buborék féle félmegoldásokat, az keverheti is a tejfölt a joghurttal. Mindent szabad, ma engedékeny hangulatban vagyok. Meg úgyis ti eszitek meg, hiszen tavasz, nyár, ősz, tél, edd meg, amit fősz... ja bocsánat, főz...tél....

A főbb kellékek

 

 

 

A zsömleüregelés munkafolyamata. (legyen már egy kis szakzsargon is)

 

 

 

A körtepárolmány üregbe töltése. (juj, ez fájt!)

 

 

 

A nagy kékpenész szőnyeg röptetése.

 

 

 

Borsfelhők szállnak a Grand canyon felett.

 

 

 

Kelj föl, tejföl!

 

 

 

Fedélzeti nyílásokat, bezárni, a tengeralattjáró merülésre kész!

 

 

 

Az U 34-est aknatalálat érte, kettévált és lesüllyedt gyomrom óceánjába! De milyen finom, gyerekek!

 

 

 

 

 

Párolt körte, francia diós sajttal, álom finom volt!

 

 

 

 

 

 

 

VISSZA TOVÁBB