A Ha Long öböl álma

 

 

Ahogy Magyarországról sok külföldinek eszébe jut a Halászbástya, Tihany, Hortobágy, úgy a Vietnamot ismerőknek a Ha Long öböl kezd derengeni, ha ez a szép ország szóba kerül. Csodálatos vadregényes táj, igazi turistalátványosság, ennek megfelelően egymást érik a turistákat szállító dzsunkák, és a bóvlikat áruló helyiek kis csónakjai, ahogy nálunk is van Esztergomban, Siófokon, a kilenclyukú hídnál és a tihanyi révnél.  Ha a Ha Long öböl beszélni tudna, elmondaná, az minden álma, hogy egy kis nyugalma legyen, vizét ne kavarja minden nap hajócsavarok erdeje, csendjét ne verje fel idegen szavak káosza, sem helyiek kurjongatása, amivel portékáikra igyekeznek felhívni a vásárlójelöltek figyelmét.

 

A Ha Long öböl nyugalmának és békéjének hangulatát éreztem meg ma reggel, amikor felébredtem, így tudtam, hogy a mai vacsorám kérdése is megoldódott, mert tegnap elalvás előtt bizony nem jutott semmi sem az eszembe. Igaz, más gondolatok kavarogtak a fejemben, egy kedves, 25 évvel ezelőtti főnököm kinyomozta a telefonszámom, és váratlanul felhívott. Mintha csak egy nap telt volna el azóta, tiszteletem főnök úr, köszöntem neki, ahogy egy főnöknek dukált és dukál. Dióhéjban elmeséltem neki az életemet, sok emlék tört fel bennem, és ez bizony felkavart.

 

De térjünk vissza a mai  naphoz, és a Ha Long öbölhöz. A Lidl vasárnapi csodaakcióján vásároltam egy menő Del Monte márkájú ananászt 199 Ft-ért. Volt egy fél édesköménygumóm, egy fél lila hagymám, 2 dl olasz fehér borom Szardínia szigetéről, múltkor vettem gyönyörű karajt,  elővettem 3 szeletet, hogy kiolvasszam, a többi az szokványos fűszer, amit mindig tartok otthon.

 

A szembe szomszéd tegnap este azzal hozta vissza a Hejtete töjte tányérját, hogy nagyon ízlett nekik, és olyan ízek voltak benne, amiket még sohasem érzett. Na, mintha hájjal kenegettek volna, a lottó ötösnek sem örültem volna jobban. Értő embereknek kell kóstolót vinni, és a szomszéd szemén láttam a fogadtatást, már az illatától is mosolyra kerekedett a szeme.

 

Hozzávalók:  1/2 ananász, 1/2 édesköménygumó, 20 dkg sovány karaj, 1/2 lila hagyma, 1 lime, friss gyömbér, curry levél, narancsvirág, thai curry, garam masala, snidling, bazsalikom, mogyoróolaj, pirított szezámmagolaj, szójaszósz, 2 dl száraz fehérbor, kristálycukor, étkezési keményítő, jázminrizs.

 

Már régóta terveztem, hogy tökéletesítem a keleti kajáimat, méghozzá halmazállapot vonatkozásában. Az étkezési keményítő hol sok volt, hol kevés, hol összeugrott a szósz, hol túl folyékony maradt, ezért főzés előtt kipróbáltam, hogy tudnék kellemes majdnem zselés, sűrűn folyó szószt készíteni. A kísérlet eredménye az lett, hogy egy púpos evőkanál étkezési keményítőt kell másfél pohár hideg vízhez számítani, majd szép lassan, folyamatos keverés közben felmelegíteni, hogy se túl híg, se túl sűrű ne legyen a szósz.

 

Nekiláttam az előkészítésnek. Meghámoztam, és felaprítottam a fél ananászomat. Ugyanezt tettem az édesköménygumóval és a lila hagymával is. Friss gyömbért is aprítottam. Kikészítettem a fűszereket és az olajokat, szójaszószt. Vékony csíkokra szeleteltem a karajt. Kifacsartam a limeot. Odatettem a finom illatos jázminrizst főni, felöntöttem a lábosba tett étkezési keményítőt 2 dl borral és 1 dl vízzel, a lime levével, szójaszósszal, és a fűszerek felével, mert attól tartottam, hogy nem veszi át az ízeket, ha csak a végén adom hozzá a húshoz és a gyümölcsökhöz. Bár nem szokásom, most menet közben többször is kóstoltam, és korrigáltam az ízeket, részben szójaszósz kellett több, részben kívánta a cukrot, ezért kristálycukrot is kapott a szósz, így lett tökéletes. A bazsalikom és a snidling sem volt az előzetes tervben, nem is szerepelnek a fotón, de jót tettek a szósznak, kellettek bele.

 

Levettem a szószt a tűzről, feltettem a wokot, mogyoró olaj, pirított szezámmagolaj, minden kínai kaja abc-je, hús, majd amikor szépen kifehéredett, szójaszósz, és fűszerek. Ekkor öntöttem hozzá a felaprított  ananászt és  édesköménygumót és 2-3 percig pároltam, hogy puhuljon egy kicsit, de azért ress maradjon. Összekevertem a szósszal, és már csak tálalni kellett.

A Ha Long öböl

 

 

 

Eszméletlen, ugye?

 

 

 

 Milyen jól jönne egy kis nyugalom az öbölnek!

 

 

 

Friss gyömbér, curry levél, narancsvirág, thai curry, garam masala.

A szárított snidling és a bazsalikom lemaradt a fotózásról.

 

 

 

Lady lime, és udvarlója Red onion, azaz lila hagyma.

 

 

 

Édesköménygumó

 

 

 

Del Monte az ananászok Rollyce Rollyce-a

(Aki evett már csípős ananászt, tudja mi a különbség)

 

 

 

Husi musi

 

 

 

Ezt kapta a szembe szomszéd

 

 

 

Ezt kapta volna a hatodik emeleti család, de szegények biztos túlóráztak,

így aztán én ettem meg a részüket.

 

 

 

Nong lai, magyarul jó étvágyat! És autentikus zene hozzá! Ez is az!

 

VISSZA TOVÁBB