Tejberizs Avi módra gazdagon

 

 

A tejberizs, nincs mit tenni, kommersz étel. Sok helyen gyümölcsrizsként próbálják „eladni” némi konzervbefőttel dúsítva, és koktélgyümölcsökkel, ezzel-azzal feldíszítve, pedig az egyszerű ételek sokszor nagyszerűek. Hamvas Béla esszét írt a rántott levesről! Ildinek azt akartam megmutatni, hogy egy egyszerű ételbe is lehet fantáziát vinni, és pillanatnyi ihlet alapján a következő költemény került ki a  kezem alól.

Hozzávalók: egy marék mazsola, kis gyömbér, 3-4 szem szegfűszeg, kis fahéj, pici szerecsendió, lehelletnyi kurkuma, 3 evőkanál cukor,1 csomag  zselatin, tej, rizs, őszibarack befőtt.

 

No lássuk csak, mitől döglik a légy. Tejberizsnél a következőkre kell ügyelni. Fontos a tej és a rizs aránya, és a főzés ideje, módja. Egy nagyon tiszta, jól elmosott lábosba, amiben csak tejet forraltunk, vagy főztünk, nem járta meg pörkölt, etollú, tegyünk oda egy csésze (2,5 dl) rizst és 3 csésze tejet (7,5 dl) főni. Ha felforrt, tegyük kislángra, és folyamatosan kevergessük, ami kissé unalmas foglalatosság, de ennek hiányában nincs tejberizsünk, legfeljebb kozmarizsünk, ami sajna élvezhetetlen. Már a főzés kezdetekor adjuk hozzá a fűszereket, de ne durvuljunk, főleg a kurkuma fanyarkás ízével bánjunk óvatosan. Kell bele, de csak jelzésszerűen, színt is ad, ízt is ad, de szőrmentén kell vele bánni. A szegfűszeget kompótokba főzik, tejberizsben újszerű, ez is az Avi mód lényege, meg az is, hogy a főzés vége felé azt 3-4 szemet ügyesen halászgassuk ki a fakanállal, nehogy életünk végéig emlegessen minket az a vendég, aki véletlenül ráharap. 15-20 percet kell folyamatos kevergetéssel kibírnunk, mely monoton egyhangúságot csak a fűszerek hozzáadása töri meg.

 

Amikor már fakanállal kitapintjuk, vagy mintavétellel megkóstolva megállapítjuk, hogy tejberizsünk a kívánt puhasági fokot elérte, adjuk hozzá a cukrot, de zárjuk is el a gázt, mert a karamellizálódás lehetősége áll fenn. Készítés közben jött a különös ötletem, hogy a tejberizst szokatlanul, a maga műfajában egyedülállóan zselatinnal sűrítsük be. 2 csapott teáskanál zselatint egy deci vízben keverjünk el és adjuk a tejberizshez folyamatos kevergetés közben. Ha már elfőtt a tejünk, kicsit hozzápótolhatunk, mert ugye, ami sűrű, azt már minek besűríteni. Nem felesleges az akció, egész más lesz a tejberizs, zselatinnal bögrékbe lehet tölteni, ott kihűlve felveszik annak félgömbölyű formáját és ízlésesen tálalhatjuk a felszeletelt őszibarackbefőttel, és némi teszínhabsprayvel.  Hmmmmmmmmmmmmmmmmm jó étvágyat!

 

 

VISSZA TOVÁBB