Lasagne spinacio Aviello

 

 

Zseni vagy! Szuper jó lett, csettintettem magamnak, amikor elkészültem, bizony engem is lenyűgözött az élmény. Minden ott kezdődött, hogy a kezdődő hóesésben elbaktattam a Lidlbe, gondoltam addig megyek, míg lehet, a magas hóban már nem tudom tolni a rollatoromat, szerezzünk be készleteket. A Lidl emberei érzékelték közeledésem, és hamar jóakaratúlag leárazták az eredeti olasz Combino lasagne tésztát 489-ről 259-re.

 

Innen már csak egy lépés volt a hűtőpultból a 85 Ft-os mélyhűtött spenótot elvenni, és eldönteni, spenótos lasagne kerül az étlapra. Nem tudom, hogy van-e ilyen, de ha rizottóba tesznek spenótot, akkor lasagne is lehet belőle, én így döntöttem. Közrejátszott még, hogy szerdán az Auchanben jártam Anitával és szimpatikus Bika barátnőjével, és amikor megpillantottam egy vonzó Grande Padano feliratot, rögtön felmarkoltam egy csomaggal a finom darabos parmezánból, ami frissen reszelve még finomabb, aromásabb.

 

Lehet, hogy blaszfémia, amit tettem, de az Auchanben vettem egy csomag eszméletlen finom német füstölt-pácolt pulykafelsőcombból készült sonkát, és beleálmodtam azt is, ki tudja, megérem-e a holnapot, kár lenne anélkül az élmény nélkül átköltözni a másvilágra. Fejben összeállt a kompozíció, már csak a vasárnapnak kellett eljönni, amikor is a mosógép brummogása mellett a duruzsoló sütőben fenséges illatok kiséretében elkészült a MŰ....

 

Hozzávalók:  6 lap Combino lasagne tészta, 1 cs. mirelit spenót, 3 gerezd fokhagyma, liszt, vaj, tej, szerecsendió, bors, só, reszelt parmezánsajt.

 

A lasagne lapocskákat a püspökkenyér formájú jénaiba kell tenni, rétegezni spenóttal, és ha a tetejét jól lezárom, akkor a lasagne tészta átveszi a spenót nedvességét, vagy annak egy részét, kvázi megfő, és már szinte éreztem a számban a fergeteges vacsora zamatát.

A lapocskák csak a jénai kétharmadáig értek, így toldást kellett törni egy másik lapból, de felhasználtam minden maradékot, nem veszett kárba semmi. A kiolvasztott spenótot bekevertem szerecsendióval és préselt fokhagymával, ők mindketten testi lelki jó barátai a spenótnak. Egy réteg lasagne tészta, egy réteg spenót, megint tészta megint spenót, míg a spenótunk el nem fogy. Lefedtem egy tésztával, és ekkor követtem el a huncutságot, vékony kis szeleteket vágtam a nyugatnéger pulykasonkából.

 

Ők is kaptak fedelet a fejük fölé, legyünk már szociálisan érzékenyek, nem lehetnek szabadon kitéve az elemek kíméletlen behatásának. A majom ellenben most ugrik a vízbe. Kitaláltam, hogy besamellel zárom le a kompozíciót, de bevallom megint a szitával kellett bajlódnom, mert a vajmelegítés, lisztpirítás, tejhozzáöntés nálam bizony galuskákat eredményezett. Megnéztem jónéhány görög videót, ugyanúgy csináltam mint a filmen látható házasszonyok, de valami hiányzik a táncból, talán túl sok lisztet tettem a vajhoz. Legközelebb kipróbálom úgy, hogy hidegen keverem el a lisztet a tejjel, és utána melegítem, és adom hozzá a vajat, úgy biztos nem fog csomósodni.

 

Ott tartunk tehát, hogy elkészült a besamell, meglocsoltam vele a lasagne tetejét, a felesleg lefolyt kétoldalt az alsóbb régiókba, megszórtam a reszelt Grande Padanoval, és be a 180 fokos sütőbe. A Combino tészta dobozán 30 percet javasoltak,    de a sajt és a besamell csak 45 perc után pirult meg, és magam pirulnék el, ha pirulatlanul venném ki a lasagnét a sütőből.

 

A fokhagyma, a szerecsendió, a sülő sonka, a besamell, a parmezán valami olyan fenséges illatelegyet alkotott, hogy  akár parfümként is lehetne használni, nincs az az anorexiás, aki ennek hatására nem kezd el normálisan enni. Sonkával, vagy anélkül, ezt a kaját nem lehet kihagyni, dolce mia Italia, kedves szülőhazám, köszönöm finom ételeidet! 

 

Akciós Combino Lidltől

 

 

A püspökkenyérforma

 

 

 

Fokhagymát és szerecsendiót is keverünk a spenóthoz

 

 

 

Elkezdjük rétegezni 

 

 

 

Rá egy lasagne lap 

 

 

 

Újabb zöld erdőség 

 

 

 

Karbon és pleisztocén korbéli rétegek 

 

 

 

Ez már a Jura kor. 

 

 

 

Lefedjük az agyagkatonákat 

 

 

 

Ebből besamel lesz 

 

 

 

Lett is!

 

 

 

Sárga hó esett az égből

 

 

 

Egy jó fél óra

 

 

 

Tálalva 

 

 

 

Tömör gyönyör 

 

 

Egy korábbi kiadás 

 

 

Oldalnézetben!

 

Egy adag tányéron

 

 

Hallgassatok hozzá olasz zenét!

 

És itt a film

 

 

 

 

 

VISSZA TOVÁBB