Tavaszváró

 

 

Még nyoma sincs a tavasznak, csak a tél szorítása enyhült, de az ember egyből elkezd más ételeket kívánni. 11 napos böjtöt tartottam, utána egy jó darabig nem is tudtam húsra nézni, a szervezetem sóvárgott a gabonák, és a nyers zöldségek iránt. Örömmel fedeztem fel, hogy a Lidlben egy csomag cékla csak 149 Ft, meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt. Szerelmünkből csodás tervezgetés, édes évődés, cirógatás lett.

 

Fogadott hugimtól kaptam egy céklasaláta receptet, ami az ihletet adta, de elkevertem valahol, így aztán fejből kreáltam a salátát, ami mondanom sem kell, azonmód vérré vált, ahogy megettem.

 

Hozzávalók:  1 nagy fej cékla, 3 alma, 1 lilahagyma, 3 újhagyma, só, őrölt bors, őrölt koriander, medvehagyma, kapor, 1 kanál dijoni mustár, l kiskanál kömény egészben, 2 kanál méz, balzsamecet, fél citrom, 2 kanál extra szűz olívaolaj,1 marék dió felaprítva, 2 kemény tojás felaprítva.

 

Minden mindennel összefügg. Anita megajándékozott egy motoros keverővel, én meg amikor kölcsönkérte az aprítógépemet, azt mondtam, ne is hozza vissza, neki adom. Már kinéztem egy kombinált csodát, ami két tartozékkal hol botmixer, hol aprítóberendezés. Bár olcsóbb volt a neten, mégis drágábban vettem meg a Média Marktban, mert ott azonnal az enyém lehet, és ha reklamálnom kell, jóval egyszerűbb.

 

Ezt volt az első indíttatás, aztán a cékla szemérmes pillantása a Lidl polcán, ami egyből vágyat gerjesztett bennem. A legtöbb cékla saláta főtt céklát ír elő, én azonban nyersre vágytam, bíborlila színűre, ezért a kislyukú reszelőn aprítottam fel. Ez volt a kezdet, ezt követte az alma, amihez már a nagylyukú oldalát választottam a reszelőnek. Apróra vágtam egy lila hagymát, és cérnavékony szeletekre vágtam 3 újhagymát.

 

Kapott sót, az is kell neki, jött az őrölt bors és az őrölt koriander, akik jó barátok, mondhatni cimborák, és befogadták maguk mellé a medvehagymát, amit annak idején nyersen sóban tettem el. A kapor sem maradhatott ki a folyosói pletyóból, ő is előjött az üvegéből. A dijoni mustár már magától értetődően csatlakozott az eddigi két íz irányzathoz, hogy a sós és csípős mellé egy kis savanyú is legyen.

 

Az aromás szent köményt vétek lett volna megőrölni, egészben ugrott fejest a saláta tetejére, majd behúzta a nyakát, mert a fejére zúdult 2 evőkanál finom vegyes virágméz, amit nemrég a piacon vettem. A mustár kevés a savanyúságból, kívánta a saláta a citrom illatos friss levét, és a jó drága, de nagyon finom olasz Colavita balzsamecet is immanens része volt a cékla és Arany Viktor szerelme gyümölcsének.

 

Már befejeztem volna az olívaolajjal, amikor hirtelen felindulásból elővettem az aprítógépet, és egy marék diót durvára törtem benne. Ekkor ötlött eszembe, hogy talán mintha keménytojás is lett volna hugim receptjében, ezért megfőztem két szép paraszti tojást és ők is a Siemens aprítóban töltötték be küldetésüket.

 

Összekevertem, és azon frissiben rávetettem magam! Gyerekkoromban a nyóckerben azt mondtuk, hogy burkolunk, mintha az ember a testével körbevonná és beburkolná a kaját, na ezt a salátát valóban beburkoltam. Ajánlom mindenkinek, hogy amikor diót aprít géppel, legyen óvatos. Ugyanis héjdarab is került a gépbe, hallottam is valami pattanást, kattanást, a gépnek sem tett jót, aranyos kis fogacskámról nem is beszélve, mert meglepődtem, amikor jó erősen ráharaptam.

Egyébként felér egy kis földi mennyországgal, újjászületéssel, vérátömlesztéssel, olcsó, és nem ráz! Próbáljátok ki, február, március tájékán életmentő lehet!

A burkolás tárgya.

 

 

Egyből fel is dobódtam tőle

 

 

 

VISSZA TOVÁBB