Pistraella

 

 

A konyhatörténet legnagyobb hírességei úgy készültek, hogy váratlanul kellett főzni és a rendelkezésre álló alapanyagokat, maradékokat kellett összekombinálni. A boulognei leves ha jól emlékszem tipikus példája ennek, váratlanul beállított a plébániára a püspök, és a házvezetőnőnek improvizálni kellett.

 

Pár napja szecsuáni sertéscsíkokat készítettem, abba kellett paradicsom passata, de több, mint a fele megmaradt az 500 ml-nek, kidobni vétek lett volna, ezért elkezdett ma járni az agyam, hogy mit készíthetnék belőle. Van a mélyhűtőben egy pisztrángom, azzal kéne valahogy összekombinálni, gondoltam, de úgy, hogy az elfonnyadás határán levő, de ma még príma állapotú medvehagymát is felhasználom hozzá.

 

Így született meg olaszos pisztránglevesem, amelyik a keresztségben a pistraella nevet kapta. Pisztráng, hisz magyar az alapanyag, de a leves lelke olasz, a hal női princípium, ezért a női alak, nem pistraello, hanem pistraella.

 

Gyors étel, Jamie Olivier biztos szívesen elkészítené. A Paprika tévében is ügyelnek arra, hogy pattogós ritmusú legyen a főzés, ezért utasítanám vissza, ha felkérnének szereplésre, mert én szeretem mindennek megadni a módját, és nem csak akkor jó egy kaja, ha gyorsan elkészíthető. Nigella Lawson is erre hajt, dolgozó asszony, akinek pénze több van, mint ideje, fáradtan hazamegy, és tíz perc alatt finom, laktató és különleges ételt varázsol a családjának. Nem az én világom, noha Nigella csinos, szemrevaló teremtés, ezt elismerem.

 

Elnéztem a tegnapi adást, ahogy Bede Róbert bemutatta, milyen profin készíti az őzgerincet tejszínes vargányával,  lepénytésztával,  és azt mondtam magamban, pajtás én is tudnék  a Paprika tévé költségén a Nagycsarnokban vett drága alapanyagokból virítani, de az embereket szerintem az is érdekli, hogy a rendelkezésre álló, elérhető, olcsó alapanyagokból, maradékokból hogyan lehet változatosan és finoman főzni.

 

Hozzávalók:  1 db pisztráng 0,3 l paradicsom passata, 1 sárgarépa, 1 burgonya, újhagyma zöldje, medvehagyma, őrölt rozmaring, őrölt zsálya, oregánó, bazsalikom, majoranna, kakukkfű, lestyánlevél, őrölt szerecsendió, halszósz, 1 ek. kukoricadara, őrölt bors. 

 

Elővettem a pisztrángot, langyos vízben 5 perc alatt kiengedett, és felvágtam 2-3 cm-es darabokra. Betettem a lábosba, megpucoltam és felaprítottam a répát és a burgonyát. A répát nem hámoztam, csak kapartam, egyszerűbb is, és állítólag Japánban így trendi, valamilyen anyagok jobban megmaradnak benne. Hozzáadtam a leveshez a fűszerekkel és a halszósszal együtt. A paradicsom passatat duplájára hígítottam vízzel, meggyújtottam a gázt, és 15 perc alatt kész is volt a leves. Kb. 5 perc után adtam hozzá egy evőkanálnyi kukoricadarát, hogy sűrűbb legyen, mehetett volna bele olívaolaj is, de most nem dőzsöltem, így is nagyon finom volt. Már elzártam alatt a gázt, amikor a mélyhűtőből kivett, korábban lefagyasztott újhagyma zöldjét beletettem, így megőrzött valamit a frissességéből, nem főtt szét, ugyanígy a felaprított medvehagymát is a végén tettem bele, hogy kényeztessem egy kis vitaminnal a porhüvelyt.

Próbáljátok ki Ti is, megéri! Bon appetito!

 

 

 

VISSZA TOVÁBB