Avikádó krém

 

 

Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt. Szerényen, de elegánsan pihent a Lidl polcán, és szemérmes pillantásával elvarázsolt rögtön. Tudtam, hogy ez más avokádó, mint a többi. Izraeli, mint a legtöbb avokádó, de talán másik kibucban termesztették, ki tudja, milyen finom lelkű hölgy szedte le a fáról, egyszóval el kellett vennem, és haza kellett vinnem, nem volt apelláta.

 

Ősszel már volt műsoron, akkor valahogy nem volt teljesen megelégedve a minőségével, most azonban túlszárnyalta önmagát, így lett avikádó a neve. Sokan félnek tőle, nem tudják, hogyan készítsék el, de semmi gond, egy recept már is itt van hozzá.

 

Hozzávalók:  1 db avokádó, 5-6 levél medvehagyma, fél citrom, bors, só, olívaolaj. 

 

A medvehagyma szezonális cikk, két lelőhelyet ismerek. Az egyik Hosszúhetény és Püspökszentlászló között a Mecsekben, a másik lelőhely pedig Várpalotáról Tés felé haladva az erdőben. Prímán illik az avokádóhoz, de ne essen kétségbe, akinek a lelőhely messze van, vagy nem március vége és április közepe, az elvirágzás előtt jár arra. Kis újhagyma zöldje és egy gerezd fokhagyma tökéletesen megteszi, ugyanis a medvehagyma íze pont a kettő között van.

 

Az avokádót nem kell hámozgatni. Nehéz és sok megy veszendőbe. Sokkal egyszerűbb a nagy magja körül egy mozdulattal félbevágni.  A mag kipattintható, vállalkozó szelleműek elültethetik, a két fél avokádóból pedig evőkanállal könnyen kikanalazható a kalóriadús húsa.

 

Egy villával összenyomjuk, megsózzuk, frissen őrlünk rá egy kis tarkaborsot, adunk neki egy kis extra szűz olívaolajat, és egy fél citrom levét. Máris meg van a 4 ízünk, mert a gyümölcs húsa kicsit édeskés, mint a paradicsom, kap sót, citromos savanyúnak, és a csípős a bors. Elkeverjük, ettől könnyedebb, habosabb lesz, és vagy piritóson, vagy pitán elfogyasztjuk. Ha nincs itthon piritós, vagy igazán autentikusan akarjuk fogyasztani, akkor két bögre lisztet vízzel, sóval és némi sütőporral elkeverünk és jól meggyúrjuk.

 

Fél órát pihentetjük, majd némi liszten egy borosüveggel, vagy sodrófával kilapítjuk. Jó forró sütőbe 180-200 fokon betesszük, és 8-10 percig sütjük. Az egész kaja pillanatok alatt meg van, ízletes, laktató, és valószínűleg egészséges is. Sőt még a zöld színt nézni is jó, szemnek, testnek, léleknek felüdülés.

Jó étvágyat!

 

 

 

VISSZA TOVÁBB