Halas rakottas

 

 

Sokat spekuláltam már azon, hogy bár nagyon szeretem a rántott tengeri halat, a panírozás nem tartozik kedvenc foglalatosságaim közé,  a sütéskor kifröccsenő, kispriccelő olajról nem is beszélve. Fejlesztettem a sütési technológiát, fél napig olvasztottam ki a halat, kinyomkodtam a vizet, leveket belőle, körültekintőbben paníroztam, de még mindig visszatartott valami, noha magát a halat kívántam. Vettem egy klassz püspökkenyérsütő jénai tálat, abba álmodtam meg a kis halas rakottasomat, ami eddig mindig sikert aratott.

 

Hozzávalók:  3 db burgonya, 1-2 szelet tengeri hal, pesto, vagy ajvár, esetleg sült ecetes paprika, só, szerecsendió, halfűszer, tejföl, liszt, reszelt sajt.

 

A kiolvasztott halszeletet, vagy szeleteket a jénai aljára fektetjük és megszórjuk Lucullus halfűszerkeverékkel, ennek hiányában tarkaborssal. Hogy ne legyen nagyon egysíkú az ételünk, rakhatunk rá édes chilikrémet, piacon vett sózott darált pritaminpaprikát, Podravka márkájú hosszú piros ecetes-olajos sült paprikát, vagy pesto krémet. Mindegyikkel finom, lehet variálni. Odatesszük a burgonyát főni, majd krumplinyomóval pürévé változtatjuk, és befedjük vele a halat. Ha két halat raktunk alulra és vendégünk is jön, akkor lehet 4-5 krumpli, rakhatunk a pürébe tejet és vajat, ha egyedül eszünk, elegendő a 3 szem és a főzővízzel is elkészíthetjük a pürét.

 

A tetejét megszórjuk szerecsendióval, nagyon jól harmonizál vele, és vérmérséklettől függően vagy megszórjuk reszelt sajttal, vagy alkotunk egy komoly besamel fedőréteget a tetejére. Ha sajtunk sincs, besamelhez sincs lelkierőnk, akkor végszükségben zsemlemorzsa is alkothatja a kérget a tetején. Lénye, hogy legyen valami, ami megpirul, anélkül nem rakottas a rakottas.

Betoljuk a 200 fokos sütőbe, és mire végetér a Híradó, már lehet is tálalni.

 

A film

 

 

Jó étvágyat!

 

VISSZA TOVÁBB