Franciás spárgedli

 

 

A spárga bizony ördögi körbe vezeti a gyanútlan háziasszonyt, és amatőr szakácsot.  Íze maga a csoda, ritka növény, bizonyos gyógyhatást is tulajdonítanak neki, az ára ennek megfelelően az egekben jár, főleg egy leszázalékolt nyugdíjas zsebéhez viszonyítva. Egy félkilós csomag  ötszáz forint alatt csak akcióban van, ha nem fogy a boltban, és kezd fonnyadni, ernyedni. A drága alapanyaggal spórolósan bánik az ember fia, igyekszik  minden grammját felhasználni, de nem lehet...

 

A spárgát vállmagasságtól lefelé finoman hámozni, vagy legalább kaparni kell, térdtől lefelé, pedig kíméletlenül le kell vágni, vagy vállalni, hogy az elfásodott részt az ember rágcsálja, szívogatja, mint kutya a csirkecsontot.

A hűtőmben parkolt egy csomag spárga a Lidlből, Anitával vettünk csodás füstölt sertés szűzérmét az Auchanban, tejem, sajtom lisztem mindig van itthon, így már meg is született a könnyed franciás spárgaebédem.

 

Hozzávalók:  1 cs spárga, 15 dkg füstölt sertés szűzérme, 15 dkg reszelt sajt, 2 dl tej, 15 dkg liszt, 2 dkg vaj, bors, só, szerecsendió.

 

A spárgákat előkészítjük, a jénai aljára helyezzük és megszórjuk a szűzérme darabokkal, vagy füstölt sonkával. .

 

 

A változatosság kedvéért idekerült rögtön a sajt

 

 

Majd fölé a besamel

 

 

Izgalmasra pirult

 

És a spárga is megpuhult, az ízek összeértek

 

Nórit hívtam meg társaságnak a hatodikról, és könnyű 4,5 %-os almabort ittunk hozzá stílszerűen.

 

Le se tagadhatnám, hogy jó társaságban százszor finomabb a kaja:)

 

Jó étvágyat Neked is!

VISSZA TOVÁBB