A gombák fejedelme

 

 

Már nem is merem szóba hozni Anitát, felhívtam a piacról, tudósítottam neki, de nagy fájdalmamra nem tudott eljönni, így aztán egyedül volt légyottom a magyar gombák koronázatlan királyával  a vargányával. Már majdnem elcsábultam egy szép darab pöffetegre, de elég drágán mérte az asszonyság, így aztán a piac végében a legutolsó asztalnál rátaláltam a földi mennyországra, teli volt az asztal vargánya gombával. Sokszor ajánlották már, hogy rántsam ki, de gyáva voltam, féltem nekivágni, így aztán 57 éves koromig kellett várni a nagy találkozásra!

 

Jegeces félelem kerített hatalmába, mert rádöbbentem, hogy csak 2000 forintot hoztam magammal, és  már jócskán költöttem, de a mohó vágy kergetett egy hatalmas vargánya felé. 2500 kilója, mondta a férfi, be is vágta, hasította azt a hatalmas fejet hogy nem kukacos, na mennyi lehet a súlya, belefér-e a pénztárcámba?

50-re végződött az egy fej gomba, de az ötvenest olyan sokáig kerestem a pénztárcámban, hogy elengedte a gombász úr, hála érte. Még arra i felhívta a figyelmemet, hogy hazafelé ne érje nap a gombát, mert attól az élvezeti értéke csökken.  A kincs már nálam, vászonszatyorba bebugyoláltam, meg van mentve a világ, már csak haza kell érnem.

 

Hozzávalók:  1 db szép vargánya, 2 tojás,, liszt, zsemlemorzsa.

 

Közel emberfej átmérőjű kalap

 

 

ujjnyi vastag gyönyörű szeletekre vágtam

 

 

És nekikészültem a panírozásnak

 

 

Jól vettük az akadályt, nevettem korábbi kishitűségemen, könnyű panírozni

 

 

Sütkéreznek a kicsikék

 

 

Ők már lebarnultak, lejárt a szoláriumbérletük

 

 

A végén a maradék gombamorzsákból és paníranyagokból kis sütőporral puffancsot készítettem, kezet akart csókolni, akinek átvittem...

 

 

Bőven maradt még nekem

 

Míg el nem felejtem Szentlélek elleni bűn fűszerezni, még sót is csak egy picit kaphat, mert az ízét csak elrontani lehet.

 

Nem volt lelkivilágom tartármártást készíteni, ezért salátával ettem (ez bocsánatos bűn)

 

Na, azért a saláta se kutya!

Aki ezt megeszi, már nem élt hiába, aki kihagyja a vargányát, teljes biztonsággal állítom, hogy újra leszületik a Földre, hogy bepótolja a találkozást!

 

 

VISSZA TOVÁBB