Ciao Focacciao

 

 

Na ezen aztán gondolkozhattok, hogy micsoda. Aki rákeres a google-on talál focaccia és focaccio találatot is, ugyanis egy csodálatos olasz kenyérlepényről van szó. nekem elsőre a focacciora állt rá a szám, ismerőseimet is rászoktattam, bár volt a ki focaccianak mondta. Egészen addig tartott pünkösdi királyságom, míg Nagyszékely István kiváló főbarátom, a hajóka főzőblog üzemeltetője, a gasztronómia, az írás, és a tengerhajózás kiváló tudora figyelmeztetett, hogy bántja a szemét a focaccio. Szembeszálltam vele, de nem lenne Mérleg az ascendensem, ha nem találnék egy diplomatikus középutat a focacciao formájában, és ezentúl így fogom hívni.

Többen kértek, hogy írjam le a receptjét, ezért nekirugaszkodtam a feladatnak. A focacciao alapértelmezetten egy sima, egyszerű, rozmaringgal megszórt, esetleg rozmaringgal kevert tésztából sütött lyuggatott kenyérlepény. Olyan egyszerű, hogy ehhez receptet írni bizony dőreség. Azonban az emberi találékonyság, amivel  igyekszik komfortosabbá és élvezetesebbé tenni a Föld bolygón való tartózkodást, valami elképesztő sokszínűséggel, és gazdagsággal fejlesztette tovább az eredeti szegényes receptet.

 

Létezik egyben sütött, egész tepsit betöltő focacciao, amit utólag vágnak fel, léteznek a lepénykenyerek a szokásos csapati, tortilla, pita méretű focacciao-k, és Anita - le a kalappal előtte - feltalálta a mini focacciao-t, mely kb. egy tepertős pogácsa alapterületével vetekszik. A toszkán gyökerek a bő fűszerezésben ismerhetők fel, úgy a tésztát, mind a felszínt, illetve mindkettőt  lehet fűszerezni.

Ugyanez vonatkozik az olívaolajra, keverhetünk a tésztába, kényelmesebb a dagasztás, nem ragad az edény falához a tészta, de spriccelhetünk egy keveset sütés előtt is a felületre.

 

A fűszerek közül az ős a rozmaring, mehet minden mennyiségben, ugyanígy testvérei a lestyán, a zsálya, a kakukkfű, a bazsalikom, és a majoránna, valamint az oregánó. Lestyánt a helyi piacon frissen be tudok szerezni, rozmaringot, zsályát, és bazsalikomot igazi olaszt kapni az Auchanben 100 grammos dobozban frissen egy százasért, hihetetlenül olcsón, kakukkfű, menta és citromfű is van celofánban 15 gramm 50 pengőért, oregánót és majorannát csak szárazon kapni, sebaj.

 

Kifejlesztettem vagy újrafeltaláltam őseink tartósítását a sóban eltevést. Betankoltam a piacon, illetve az Auchan áruházban petrezselymet, zellerlevelet, kaprot, édesköménylevelet, lestyánt, zsályát, rozmaringot, kakukkfüvet, mentát, citromfüvet, kaprot, bazsalikomot, hol egyik maradt le, hol másik, mikor mi volt volt elérhető, kis aprítógépemmel felaprítottam a zöldfűszereket, tegnap még rucola i került bele, tettem bele egyszer fokhagymát is, és a felaprított anyagot sóval jól elkevertem, és ezt tettem a focacciao tésztájába.

 

Olívaolaj mellett kipróbáltam az olasz gyártmányú szőlőmagolajat is, arra azonban vigyázzunk, hogy ha a feltétek is olajosak, akkor a tésztában lévő olajjal együtt már megfekszi a gyomrunkat a focacciao.

 

Hogy ennyire szeretem a focacciaot, abban biztos nagy szerepet játszik egy olaszországi inkarnációm, idézzétek vissza ti is magatokban a régmúltat, nem csak én éltem ott, közületek is sokan, és  miért ne élesztenénk fel a bennünk szunnyadó kulináris tudást...

A feltétek sorozata végtelen, nem is feszítem tovább a húrt, majd a fényképeknél utalok rá.

 

Hozzávalók:  Liszt, élesztő, víz, só, rozmaring, olasz lélek.

 

Egyik ős focacciaom holland füstölt sajttal, olajbogyóval, fokhagymával, kakukkfűvel megszórva és a olívaolajjal a tetején meglocsolva.

 

 

Egy pohár olasz rozé borral isteni volt.

 

 

 

Ezúttal a Lidlben kapható paradicsomos só fűszert tettem a tésztába a színe miatt.

 

 

Olajbogyó, újhagyma, tubusos juhsajt

 

 

 

Hmm de guszták, még nyersen is meg lehetne enni!

 

 

 

Egy pohár olasz vörösborral is finom volt.

 

 

 

Tonhalas fokhagymaerdővel és zöld olajbogyóval

 

 

 

Virágnak már csorog a nyála

 

 

 

És bájos a mosolya

 

 

 

Kicsit fapados lett, de volt mellé joghurtos saláta

 

 

 

Fűszeres ecetben pácolt fokhagyma Lidlből, olajbogyó, kakukkfű. Csak semmi cicó!

 

 

 

Zöldfűszerekkel, olívaolajjal, és balzsamecettel pácoltam a sampion gombákat.

 

 

 

Felszállás előtt az utolsó képek

 

 

 

Hatalmas méretek, két focacciao az egész tepsit betölti.

 

 

 

Boeing 747  no comment...

 

 

 

Eszméletlen finom!

 

 

 

Egész tepsis változat kecskesajttal, friss kakukkfűvel Anita édesapjának kertjéből, fokhagymabefőttel, pesto (Lidlből) halmocskákkal.

 

 

 

Micsoda illatok!

 

 

 

Tányéron egy adagocska

 

 

 

Kedélyes rozsdafoltok a szikes talajon

 

 

 

 

Újabb fapados, némi zöldfűszerrel a tésztában és zöld olajbogyiszlóval

 

 

 

Mumbo jumbo két féle sajttal, két féle olajbogyóval, gyöngyhagymával, fokhagymával, paradicsommal, kakukkfűvel.

 

 

 

Ínycsiklandozó, nyálelválasztást serkentő.

 

 

 

Kétféle tonhal, koktélparadicsom, füstölt sajt, lila hagyma

 

 

 

Bőségszaru

 

 

 

Nórika, kis tündér, madárfalatkákat eszik.

 

 

 

Anyu menti a helyzetet!

 

 

 

 

Újabb merénylet a gyomor ellen

 

 

 

A baloldali fekete paccsantás olajbogyó krém

 

 

 

 

Sikerülni fog ezzel megbirkózni?

 

 

 

Vidám és optimista küzdőtársam

 

 

 

Füstölt lazacos verzió

 

 

 

Pazar lett!

 

 

 

Lemászik a képernyőről

 

 

 

Csikóhal formátum, edami sajttal, camamberttel, olajbogyókrémmel, pestoval, koktélparadicsommal, olajbogyiszlóval.

 

 

 

A sereghajtóra csak egy kis elkent pesto jutott.

 

 

 

Csorogjon a nyálatok! Este 10-kor is neki lehet ám állni:)

 

 

 

Mint egy tájkép

 

 

 

Fiaimmal is becsaptunk a lovak közé

 

 

 

 

 

Libamájpástétommal is finom

 

 

 

 

A kapribogyó is emeli a fényét

 

 

 

És a genovai pesto is

 

 

 

 

 

Egy gyönyörű testvérpárnak készítettem

 

 

 

Mini focacciao

 

 

Zsebes focacciao 

 

 

 

Fiatal segítőm van 

 

 

 

Szerelmemmel is belevágtunk 

 

 

 

 

 

 

 

Jó étvágyat! Jó sütés-főzést!

VISSZA TOVÁBB