Mesés csirke

 

Az élet nem áll meg, a Hasbanhat folytatódik, the show goes on! A recept ősét Las Palmas-i csirke néven láttam, de gyökeresen átdolgoztam, így alig lehet ráismerni. A csirke ma a kommersz ételek közé sorolódott, rántott csirke, paprikás csirke és a legvadabb változatban Újházi tyúkhúsleves volt az étkünk. Nem csoda, hogy sokak szemében leértékelődött, pedig változatosan elkészítve visszanyerheti régi rangját egyik legfinomabb szárnyasunk.
A mesés csirkéhez nem kell bűvészkedni, nem kellenek hozzá rendkívüli hozzávalók, csak leleményesség, és nyitottság az újra!

 

Hozzávalók: 2 felső comb,1 csirkemell kifilézve, kettévágva, 5-6 db burgonya, olaj, Vegeta, 1 fej közepes hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, pirospaprika, őrölt rozmaring, bors, 5-6 babérlevél, 2 dl vörösbor, 1 evőkanál méz, egy marék dió, egy marék mazsola.

 

A magyar konyha aranyszabálya szerint azzal kezdjük, hogy felaprítjuk a hagymát és odatesszük fedő alatt kislángon olajon párolódni, de most a csirkehúsokkkal együtt. Meg is fordítjuk a húsokat, hogy mindkét oldalukon párolódjanak a hagyma nagyszerű aromái társaságában. Ha a hagyma megpárolódott, beletesszük a pirospaprikát, az őrölt rozmaringot, a Vegetát, és a babérlevelet, majd megkeverjük, és felöntjük vörösborral, és fedő alatt kislángon pároljuk.

 

Ha már puhul a hús, de még nem omlós, akkor hozzárakjuk a vastag hasábokra vágott finom magyar rózsaburgonyát, és amikor már a burgonya is majdnem puha, de még 5-10 perc hátra van, akkor hozzáadjuk az apróra szeletelt fokhagymát, ráöntjük a kanál mézet, a marék diót és marék mazsolát, és frissen rádaráljuk a borsot. A borsot minden ételhez a végén kell hozzáadni, mert különben csak az ereje marad, és az aromája elpárolog. Érdemes áldozni a Kotányi féle tarkabors keverékre, melyben feketebors, fehérbors, zöldbors, és ún. rózsabors is található. Isteni! :-))

Ha orrunkat már ellenállhatatlanul csavarja, facsarja, izgatja a konyhából jövő illat, álljunk fel a számítógép vagy a tévé mellől, hamar szaladjunk a konyhába, hozzuk be a lábost és azon melegében tálaljunk! Biztos siker!

 

VISSZA TOVÁBB