Vigasz süti

 

 

Nem lehet örökké keseregni, aminek kezdete van, vége is kell legyen, ez a dolgok törvénye. Hogy könnyebben túltegyem magam egy mélyrepülésemen, a lelkem ihletet merített a tudattalan végtelen óceánjából, és ráéreztem, hogy tudok süteményt is készíteni, pedig abba eddig sosem mertem belevágni. Így is úgy voltam vele, hogy kicsit fura, hogy annyit főzök férfi létemre, süteménykészítés már aztán tényleg női feladat, de belevágtam, és nem bántam meg.

Úgy kezdődött, hogy házi joghurtot készítettem piacon vett paraszti tejből, és a neten keresgéltem ennek elkészítési módját, s így akadtam arra a török receptre, melyet aztán átalakítottam a szám íze szerint.

Hozzávalók: 1 bögre(0,5 lit.)  liszt, 4 tojás, 1 bögre joghurt,  ½ bögre méz ,1 cs.Váncza féle  sütőpor, 1 marék dió, 1 marék aszalt kajszibarack, ½ marék mazsola, friss, vagy őrölt gyömbér, Tea masala (Ázsia bolt Nagycsarnok). 

 

Érdemes lehetőleg jó minőségű lisztet venni. Van direkt süteményliszt a Sparban, illetve ez az új 199 Ft-os szuperliszt a Vitamill. A lisztet szórjuk egy közepes méretű lábosba, vagy dagasztó edénybe, és tegyük bele egy sütőport és némi szódabikarbónát, valamint gyömbért bátran. A sütőporokban a Dr.Oetkert reklámozzák, nekem a Váncza féle jobban bejött. A Spar márkájút is a Váncza cég gyártja.

Ha ez megvan, verjük fel a 4 jó paraszti tojást, öntsük a lisztre, és öntsük rá a fél liter joghurtot meg 2-3 dl mézet.

Keverjük össze a hozzávalókat, és öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe. Ügyesen vágjuk méretre a sütőpapírt, hogy a viszonylag folyékony tészta ne ragadjon a tepsihez, amikor elkezd emelkedni.

Aprítsuk fel az aszalt kajszibarackot (Spar üzlet szárított zöldségek polc 250 gr 299 Ft) és szórjuk a süteménymassza tetejére, vegyük a fél marék mazsolát, szórjuk meg azzal is gazdagon, az sem baj, ha többet szórunk, mint  fél marék, és végül egy-két marék dióval tegyük istentiszteletté a süteményalkotást.

Ajánljuk fel magunkban Isten dicsőségére (ateisták ezt a lépést kihagyhatják), mondjunk köszönetet az összes prófétának és a Messiásnak (ez is fakultatív), kérjünk rá áldást (ez senkinek nem árthat), és ekkor toljuk be 200 fokra hevített sütőbe. (kb. háromnegyedig tekert gombon bemelegítve) 5 perc után vegyük le 150-160 fokra (valamivel a fele alatt a gomb) és süssük, míg a nagyszobában nem érzünk fenséges süteményillatot. (kb 35-45 perc)

Szurkáljuk meg a biztonság kedvéért, de látszik már a tetején is, hogy a méztől kicsit megbarnul, iszonyú gusztusos, és rendkívül finom. Kicsit várjunk, míg kihűl, azalatt főzzünk egy jó kávét, és essünk neki a tepsinek!

 

Sajnos csak pár szem dióm volt itthon

 

 

 

De az íze csodás, a szomszédok dicsérték!

 

 

 

VISSZA TOVÁBB