Élménypörkölt

 

 

Eredetileg tuniszi pörköltként találtam rá a világhálón, de kissé átdolgoztam, és az élménypörkölt nevet adtam neki. Később még ki fog derülni, miért. Érlelődni kellett bennem, míg elkészítettem, rá kellett hangolódnom, hisz nem hétköznapi dolog, ha fahéj kerül a pörköltbe, ami bizony alaposan megváltoztatja az ízek erőviszonyait, és megtöri a só, a paprika, és a hagyma hegemóniáját.

 

Hozzávalók: 1 kg marhalábszár, ½ kg csicseriborsó, ½ liter paradicsom passata (helyettesíthető paradicsom  ivólével), 1 zöldpaprika,  ízlés szerinti mennyiségű száraz  vörösbor, 1  mokkáskanálnyi fahéj, 1 kávéskanál  édesnemes pirospaprika,1  mokkáskanál chili, vagy csípős pirospaprika,  1 fej vöröshagyma, 3-4 gerizd fokhagyma, 1 kávéskanál vegeta,  1  evőkanál ,vagy  több extraszűz  olívaolaj, 1 csokor petrezselyem ,oregánó,  ihletett hangulat. 

 

Rövid meditáció után, amint megszólal a belső hangunk, hogy nekivághatunk, vonuljunk be a konyha szentélyébe. Fogjunk egy jó méretes vöröshagymát, aprítsuk fel, és tegyük oda bő olívaolajon dinsztelődni. Nem szentírás ám az extra szűz minőség, ki-ki a pénztárcája szerint, a Plus üzletben jó minőségű, és olcsó olivát kapni, amelyik „csak” finomított minőség.

 

Míg a hagyma dinsztelődik, vágjuk kockára a marhahúst, ami persze lehet fartő is, ne ragaszkodjunk sohasem sémákhoz. Vegyük elő a 8 órával korábban beáztatott csicseriborsót.  Szórjuk a dinsztelt hagymára a vegetát, a chilit, ami helyett én a magyarországi muszlim ismerősöktől kapott eredeti tuniszi csípőspaprikát tettem, a felaprított petrezselymet, és a fahéjat. Szokatlan érzés pörköltbe tenni, de nem bánjuk meg!

 

Az oregánót én úgy oldottam meg, hogy friss oregánót áztattam az olivaolajba, de aki ezt nem tudja megoldani, nyugodtan szórjon bele szárított oregánót, ugyanolyan finom lesz az övé is!

 

Keverjük össze mindezt fakanállal, majd öntsük fel a paradicsom passzátával, és a vörösborral. Borból bármennyit lehet önteni, bor minden húsételbe jó! Tegyük bele a marhahúst és a csicseriborsót, meg a karikára vágott zöldpaprikát, fedőt rá, és ha felforrt, vegyük kislángra, és akár kirándulni is elmehetünk. Az eredeti recept másfél órát ad meg főzési időnek, én ezt simán megduplázom. Vajpuhára fő a hús is, és a csicseriborsó is, besűrűsödik a lé, a szaft, a finisben adjuk hozzá a fokhagymát, és ha felkészültünk a felejthetetlen élményre, akkor főtt rizzsel, vagy főtt olaszos tésztával, (Penne Rigate, vagy Fussili) tálalhatjuk mesterművünket.

Eszméletlen jó étvágyat hozzá!  

 

Ma elkészítettem kedves vendégeimnek, Anitának és Lottinak. Került bele kakukkfű, lestyán, rozmaring, zsálya, oregánó, őrölt babérlevél, a végén a csicseriborsót péppé kevertem botmixerrel, és pár sem olajbogyót is tettem hozzá. legalább akkora élmény volt, mint 5- éve Timeával, ha nem nagyobb.

A két lábon járó energiabomba

 

 

Igazi Kos természet, alig bírtunk vele:)

 

 

Anya csak egy van!

 

 

Nagy a szerelem!

 

 

Anita adagja

 

 

Lotti csak tarhonyázott

 

 

Ez lett az enyém

 

 

Vegyes savanyúság

 

 

Mint egy jóllakott napközis

 

 

Derű és elégedettség

 

 

VISSZA TOVÁBB