Avi rizottója

 

 

Na ez az étel is érdekes körülmények között született. A böjtöm közepén kaptam egy ismerősömtől erdőn-mezőn szedett zsályát, de valami olyan finomat, hogy a legszívesebben az összes bolti zsályámat kidobtam volna. Finom étvágygerjesztő illata volt, kellemes aromája a legkisebb kesernyésség nélkül. Egy hölgyismerősöm, aki a tógámat varrta szívességből bejelentkezett másnapra látogatóba, így gondolom a két hatás eredőjeként éjszaka, álmomban megkreáltam a neki készítendő Avi féle csodarizottót. Panaszkodott a telefonban, hogy sosem ízlik neki a rizottó, mert fujtós, szétesik, túl száraz, és megnyugtattam, hogy csak azért, mert még nem evett az enyémből. A rizottót  a lakásban található nyersanyagokból kombináltam, mert már jó ideje nem volt erőm elhagyni a lakást a betegségem miatt, és a böjt miatt nem is kértem senkit, hogy bevásároljon nekem.

Hozzávalók:  15 dkg koktélrák (Auchan, vagy Plus üzlet), olívaolaj, 7 dkg vaj, 20 dkg mexikói zöldségkeverék, 1 fej vöröshagyma, 5 tojás, 1 nagy csésze B rizs,  1 evőkanál vietnámi rákszósz, 1 nagy csésze rizs, Marika néni féle mezőn szedett zsálya, papageno fűszer (Ázsia diszkontból, de helyettesíthető csemege pirosaprikával) édes kínai fűszer (Ázsia diszkontból, de helyettesíthető édesnemes pirospaprikával), őrölt bors, chili, petrezselyem és citrom a díszítéshez.  

 

Vokban, vagy egyéb serpenyőben megdinszteljük a koktélrákot és a mexikói zöldségkeveréket annyi olívaolajon, amennyit fölvesz. Közben meglocsoljuk egy kis rákszósszal, hogy karakteresebben kijöjjön majd az íze a rizottóban a ráknak. Ez adja a keleti touchot az eredetileg európai mediterrán ételnek. Egy közepes lábosba beöntünk egy nagy bögre rizst, és ráöntjük a vok, illetve a serpenyő megdinsztelt tartalmát. Rászórjuk a fűszereket, a papagenót, az édes kínai fűszert, a chilit, a borsot, a zsályát, és felöntjük 2 bögre vízzel, végül egy ujjnyi szelet vajat dobunk a lébe. A só elhagyható, mert a rákszósz sós, de aki sósabban szereti, tehet még bele. Ha felforrt, lefedve, kislángon, platnival továbbfőzzük, pároljuk.

Felverjük az öt tojást, és egy serpenyőben vajon kisütjük, és fakanállal, vagy falapáttal kisujjnyi morzsákká aprítjuk és félretesszük. A szép egészséges fej vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és egy kis vajon épp hogy egy picit megdinszteljük, inkább csak megkapatjuk, hogy még kicsit kemény legyen.

Amikor elfőtt a víz a rizottónkról, félretesszük még egy 10-15 percre, hogy a saját gőzében megpuhuljon, összeérjen, majd összekeverjük a tojásmorzsákkal, és az enyhén dinsztelt hagymával. A kész keveréket, magát az Avi féle rizottó nagyszerű ételkreációt ekkor nagy, kerek bögrébe tömködjük, falapáttal jól megnyomkodjuk, tetejére tányért teszünk, megfordítjuk, és a bögre megütés után a bögrét felemeljük. Máris gyönyörű, esztétikus félgömb alakban áll a rizottónk, hisz a szemünkkel is eszünk, nem csak a szánkkal, és az orrunkkal. Szórunk a tetejére egy kis finomra vágott (friss, vagy szárított) petrezselymet dekorációnak, illetve három citromszeletet teszünk szimmetrikusan a tányérra és egy negyediket, de az csak fél szelet legyen a rizottó tetejére. Máris tálalhatunk!

Nagyon jól sikerült, csak úgy falták a vendégek, hölgyismerősöm meg is ette a citromkarikákat, jól esett hozzá, mert a vaj miatt jó laktatóra sikeredett az étel. Aki úgy gondolja, kihagyhatja a rizottó levébe tett vajat, hiszen a tojással, meg a hagymával amúgy is kerül a rizottóba, és akkor picit kevésbé lesz laktató. De ez ízlés és vérmérséklet kérdése. Jó főzést és jó étvágyat mindenkinek!

 

 

 

 

VISSZA TOVÁBB