Beiruti cédrusok alatt

 

 

Henry barátom a fórumról bejelentette, hogy szeretne meglátogatni, és egyben főzni is tanulni. Nyersanyagként csirke alsócombot hozott, de elkészíthető az étel csirkemellel, borjúcombbal, vagy felsállal, és természetesen birkahússal is. Mielőtt megérkezett megálmodtam az ételt, és közben a 25 évvel ezelőtti Beiruti emlékeimet idézgettem egy kis arab zene kíséretében. Henry valamilyen vallási megfontolásból nem párosítja a húst tejtermékkel, így aztán a yoghurt kimaradt a kreációból, de nem volt tragikus hiányérzetünk. Mindenesetre ízlés szerint hozzákeverhető.  Jó tanulóként Henry  nem nézgelődött, hanem utasításaim, útmutatásaim alapján mindent maga végzett.

Hozzávalók:  4 csirke alsócomb (vagy 0,5 kg csirkemell, vagy báránycomb), 1 fej vöröshagyma, olívaolaj, 1 kávéskanál Vegeta, 1 kávéskanál római kömény, 5-6 babérlevél, őrölt bors, 1 citrom, 60 dkg burgonya, 0,5 l bor.    

 

Már a hozzávalókból kitűnik, hogy egyszerű, könnyen elkészíthető egytálételről van szó, melynek sava-borsát a fűszerezés adja. Egy lábosban olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és egyben megpirítjuk a combokat is. Megszórjuk Vegetával, római köménnyel, őrölt tarkaborssal, és babérlevéllel, majd félretesszük, míg megpucoljuk a burgonyát. A burgonyát kockára vágjuk, és a félbe, majd felenként 6 gerezdre vágott citrommal megszórjuk és a fél liter száraz borral felöntjük. Én Tolcsvai furmintot használtam. Megvárjuk míg forr, majd kislángra tesszük, és puhulásig fedő alatt pároljuk. Egyedi, semmi máshoz nem hasonlítható íz és zamatélményt ad az étel, közben emlékeztetetek mindenkit a yoghurt lehetőségére.

 

Az arabul hubiznak nevezett kovásztalan kenyér előző napról maradt, kissé szikkadt volt, és pompásan lehetett a szaftba mártogatni. Csak rendkívüli akaraterőnknek volt betudható, hogy nem faltuk fel az egész lábosnyi adagot, és hagytunk még szűkösebb időkre is belőle.  Jó főzést és jó étvágyat mindenkinek!

 

 

VISSZA TOVÁBB