A Bekaa völgyben

 

 

Ismét libanoni napokat tartottam. Felfedeztem egy jó kis boltocskát városunkban, ahol különleges fűszereket lehet kapni, és felfrissítettem készletemet. Múltkor akcióban volt a Spar üzletben a dagadó, így egy spontán ötlet alapján háromszögletű húsdarabkákat vágtam belőle, és bárány híján sertésből készítettem ételemet, ami nem is dőreség, hisz Libanonban élnek szép számmal keresztények is, nem csak hithű muzulmánok, akik a sertéshusit kihagyják az életükből.

Hozzávalók:  25 dkg háromszögletű darabkákra vágott sertés dagadó), 1 fej lila hagyma, 1/2 kaliforniai paprika, olívaolaj, 1 kávéskanál Vegeta, 1,5 kávéskanál római kömény, 1 kávéskanál őrölt kömény, 1 kávéskanál őrölt koriander, 1 kávéskanál sáfrányos szeklice, 1 kávéskanál görögszénalevél, 1 kávéskanál kapor,1 evőkanál fenyőmag, 2 kávéskanál provancei mustár,  őrölt bors, 1 citrom, 0,5 l joghurt, 1 evőkanál száraz fehérbor, 1 csésze rizs.    

Az olívaolajon odatesszük a fűszereket párolódni, majd a húsdarabokat a kis fehérborral hozzátesszük. Egy idő múlva hozzákeverjük a joghurtot, lassú tűzön főzzük, míg a hús meg nem puhul, ekkor hozzáadjuk a karikára vágott lilahagymát a felaprított kaliforniai paprikával, és a főtt rizzsel tálaljuk, a tetejére pirított fenyőmagot szórunk. Már az illatok is elvarázsolják az embert, és a levantei hangulatot kis panellakásunkba varázsolják. Libanonba úgy sem nagyon tanácsos manapság utazni, így probléma és lövöldözésmentesen megúszhatjuk.

 

 

 

VISSZA TOVÁBB