Cápasteak Penang Butang módra

 

 

Már jó fél éve a lakásból sem tudok kimozdulni, minden bevásárlásomat felső szomszédaim, Teca és Sanyi, valamint a nagyobbik fiam intézi autóval. Teca Rák jegyű, Víz elemű, ezért szeret minden halfélét, így rábíztam, bármi különlegeset talál az Auchan áruházban, látatlanban hozhatja, nem fogok érte reklamálni. Így is lett, egy nap beállítottak bizonytalan arckifejezéssel, hogy ha nem veszem át, akkor megtartják magunknak, de cápasteaket találtak a hűtőpulton,  és nem tudtak neki ellenállni. Szó sincs róla, hogy ne vegyem át, rögtön magamhoz szorítottam a ritka csemegét, ami ahhoz képest nem is volt túl drága, mert 80 dkg került tán 1200 Ft-ba.

Eszembe jutott egy emlék, hogy matrózként egyszer a fedélzetmester által éjjel fogott cápa vérét nekem kellett lemosnom Djibouti partjainál a fedélzetről, és annak a nagy melegben nem volt túl kellemes illata, de túltettem magam ezen, és inkább a finom csemegére koncentráltam.

Nem találtam egyetlen receptet sem a neten, mindössze egy éttermi menűben szerepelt cápasteak Los Calayos módra, hát gondoltam, ezt nekem át kell írnom keletiesre, és így lett az ételköltemény neve Cápasteak Penang Butang módra

 

Hozzávalók: 4 db cápaszelet (Auchan áruház 1240 Ft) 10 dkg vaj a sütéshez (izlés szerint kevesebb is elég) 0,5 l főzőtejszín,  0,5 kg Koktélrák (Auchan, illetve Metro áruház 1200 Ft körül) Bors,  Só,  Papageno fűszer (Ázsia diszkont Bp., Szfváron Drogéria diszkont Budai u.17) (helyettesíthető csemege őrölt paprikával is, vagy Tandori Masala fűszerrel az Auchanban kapható) Édes kínai fűszer (Ázsia diszkont, Szfváron Drogéria diszkont Elhagyható, vagy sáfránnyal helyettesíthető) Chili, Friss gyömbér (Auchan áruház)

Fokhagyma, Étkezési keményítő Basmati rizs (Metro)

 

A cápaszeleteket sózzuk és borsozzuk meg, és fektessük 1-1,5 órát. Vegyük elő a mélyhűtőből a koktélrákot, hagyjuk kiengedni. Egy diónyi friss gyömbért, és 3 gerezd fokhagymát reszeljünk le. A kiengedett koktélrákokat keverjük el a reszelt gyömbérrel, reszelt fokhagymával, papagenoval, édes kínai fűszerrel, chilivel és kis sóval.

Tegyük oda a rizst dupla térfogatnyi vízben kis sóval, ha elfőtt a víz, zárjuk el a gázt és fedő alatt hagyjuk 15 percig saját gőzében párolódni, így lesz ragacsos, és pálcikával könnyen fogyasztható.

Tegyük egy serpenyőbe a vajat és ha felolvadt, tegyük bele a cápaszeleteket közepes lángon. A fűszerben pácolt koktélrákot egy teflon edényben közepes lángon főzzük puhára a főzőtejszínben. Egy kiskanál étkezési keményítőt pici hideg vízzel keverjünk ki, és ezzel sűrítsük be a rákszószt.

A cápasteaket forgassuk meg, mindkét felén süssük puhára, a rizst csészéből tányérra borítva szervírozzuk, mellé fejenként egy steaket és öntsük körbe a koktélrák szósszal. A fűszeres sütővajból önthetünk a cápasteakre, de vegyük figyelembe, hogy igen laktató lesz a vacsoránk.

Meleg szilvabor, vagy rizspálinka illik hozzá.

 

Ez a fotósorozat 4 évvel a recept leírása után készült, nagyobbik fiamnál volta látogatóban, és ezzel kedveskedtem neki.

Tenger gyümölcsi kókusztejben, papagenoval, kurkumával, curryvel, tandori masalával.

 

 

Cápasteak az Auchanből, igaz időközben már 1560 Ft a 70 dkg-os zacskó.  Cajún fűszerkeverékkel pácoltam.

 

Kicsit fura fellegeket eresztett maga köré, de egy idő múlva ezeket szétoszlatta a napsütés.

 

Rotyog a csodaszósz, étkezés keményítővel sűrítem

 

Basmati rizs készül

 

Tálalás

 

Ugye milyen guszta?

 

Kínai szilvaborral

 

Én harapok a cápába, és nem fordítva!

 

Junior jókedvű:)

 

VISSZA TOVÁBB