Beiruti kaszkadőr kedvence

 

 

Szerelmem 12 napos ittartózkodása alatt készítettem egy finom ételt, és most, hogy sajnos elutazott, nosztalgiából ismét elkészítem. Beirut visszatérő motívum nálam, biztos éltem Libanonban, most is szívesen elutaznék oda annak dacára, hogy nem egy nyugodt ország ma. Végülis egy töltött paprikáról van szó, csak nem paradicsomos szószban főzzük, hanem sütjük, és a végén kapros joghurtszósszal öntjük le, másképp fűszerezzük, mint a magyaros töltött paprikát.  

Hozzávalók: 25 dkg darálthús, 1 csésze rizs, 1 fej hagyma, 1/4 édesköménygumó vagy 15 szem olajbogyó, só, vegeta, levendula, görögszénalevél, oregánó, kakukkfű,  római kömény, őrölt koriander, őrölt kömény, őrölt szegfűszeg vagy őrölt szegfűbors, őrölt tarkabors, őrölt rozmaring, őrölt zsálya, őrölt szerecsendió, (opcióként őrölt ánizs, bazsalikom, majoránna, chili) kapor,  4 kaliforniai paprika, vagy nagyobb zöldpaprika 0,5 dl olivaolaj vagy egy kanál kacsazsír, 4 dl joghurt, 1 marék fenyőmag.

 

Elsőként odatesszük a fenyőmagot pirulni, mert utána abban kislábosban főzzük meg a rizst 2 csésze víz és némi só kíséretében. Utána felaprítjuk a hagymákat és az édesköményt vagy az olajbogyókat és a fűszerekkel együtt olivaolajon, vagy kacsazsíron elkezdjük dinsztelni. Ha  hagyma és az édeskömény üveges lett és a fűszerek is jól kiadták az ízüket, beletesszük a darálthúst és kislángon 20 percig dinszteljük, majd összekeverjük a a főtt rizzsel. a felsorolt hozzávalókból rengeteg változat készíthető, elég a fűszerek kétharmada, és lehet mindig variálni. Ha nincs édesköménygumó, lehet helyette őrölt édeskömény és olajbogyó, stb. Levágjuk a paprikák száránál a kalapját, megtöltjük a töltelékkel, és pirultra sütjük a sütőben, majd tálaláskor a kapros joghurtszósszal leöntjük. Nagyon finom, nagyon pikáns, még beleférne egy kis fokhagyma is, esetleg a töltelékbe is egy kis kapor, de most ez így született, és így lett isteni finom. Egyetek jókat, főzzetek jókat, legyetek szerelmesek, éljétek az életet! Jóétvágyaaaaat!

 

A levendulától kezdve az óramutató járásával megegyező irányban haladva levendula, görögszénalevél, oregánó, kakukkfű,  római kömény, őrölt koriander, őrölt kömény, őrölt szegfűbors,  őrölt rozmaring, őrölt zsálya, őrölt szerecsendió, és az őrölt tarkabors középen.

 

 

 

 

Íme a Beiruti kaszkadőr kedvence

 

 

 

Ebbe a változatba az opciós fűszerek is belekerültek, sőt őrölt csillagánizs, és őrölt gyömbér is, füstölt császárszalonnát is aprítottam bele, és a kapros öntet két gerezd préselt fokhagymával gazdagodott.

 

 

 

 

Egy-két év elteltével azért meg lehet ismételni minden kaját, attól még nem un rá az ember:)

 

 

 

 

A piros jót tesz neki:)

 

 

 

 

 

Ellenállhatatlan! 

 

 

 

 

 

Libanoni szinek.

 

 

 

 

 

Nem lehet megunni!

 

 

 

 

 

 

 

És a főzés pillanatai filmen

 

 

VISSZA TOVÁBB