Hajcihő leves

Régies nevén Hejcecei cibere

 

Na jó a cibere csak vicc, nincs ilyen leves, csak én találtam ki, és azért adtam neki a hajcihő nevet, mert sok hajcihővel jár elkészíteni, de megéri. Egészen pontosan persze ihletett leves ez, mint a népmesének van alapja, csak egy kicsit átköltöttem az egészet.  Úgy született, hogy a neten találtam a marokkói hariri levest, amit a hithű muszlimok a Ramadan végén a böjt megtörésekor esznek, méghozzá a böjt utolsó napján akkor, amikor olyan sötét van, hogy az ember szabad szemmel a fekete és fehér cérnát már nem tudja megkülönböztetni. Már ebből is látszik, hogy spirituális leves ez, mert fehéret feketét nem megkülönböztetni, nem ítélkezni, rímel Jézus tanítására, miszerint az Atya tökéletes, hiszen felhozza napját jóra, rosszra egyaránt és esőjével enyhet ad igaznak és hamisnak.

 

Ez a leves egy csoda, a Mindenség van benne szinte, jószerivel azt kell leírnom, mi nem kell bele, nem azt, hogy mi kerül bele. Tehát megtaláltam a Hariri leírását, ami lényegében annyi, hogy kevés hús, sok zöldség, és rengeteg fűszer, a szabadságunk szinte korlátlan, ez a recept így aztán nekem született, mert kellőképp átdolgozhattam.  A szabadság természetesen rátok ugyanúgy érvényes, bármit kihagyhattok, vagy hozzátehettek a székláb és nagymama hajcsatja kivételével. Ne ijedjetek meg a rengeteg hozzávalótól, én is csak felhasználtam, ami otthon volt, inkább ugorjátok át, és főzzetek a saját kútfejetek szerint!

 

Hozzávalók: 0,25 kg birkaoldalas, 1/2 fej lilahagyma, 4 db Lucullus paradicsom, 1 db répa felaprítva, gyerek ökölnyi zeller feldarabolva, diónyi fehérgyökér felaprítva, 15 dkg előre beáztatott lencse, 1 db karfiol rózsa feldarabolva, 1 db brokkoli rózsa feldarabolva, egy marék zöldborsó, egy marék fejtett bab, egy marék bébikukorica, egy db burgonya felaprítva, két marék újhagyma zöldje felaprítva, 1 sárga és egy piros zöldpaprika felaprítva, 1 kiskanál só, 1 kiskanál sáfrány, 1 kiskanál kurkuma, 1 kiskanál őrölt koriander, 1 kiskanál őrölt kömény, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 kiskanál kapor, 1 kiskanál szárított medvehagyma, 1 kiskanál őrölt pirospaprika, 1 kiskanál őrölt  rozmaring, 1 kiskanál kakukkfű, 1 kiskanál őrölt babérlevél, 1 kiskanál őrölt zsálya, 1 kiskanál görögszéna levél, 1 kiskanál petrezselyem, 1 kiskanál oregánó, 1 kiskanál bazsalikom, 1 kiskanál majoránna, 1 kiskanál menta, 1 kiskanál tárkony, 1 kiskanál őrölt  chili, 1 kiskanál őrölt  szerecsendió, 1 kiskanál őrölt édeskömény, 1 kiskanál őrölt ánizs, 1 kiskanál őrölt szegfűbors, 1 kiskanál őrölt római kömény, 1 kiskanál citromfű, 1 kiskanál levendula, 1 kiskanál őrölt gyömbér, 1 kiskanál őrölt bors, 1 citrom leve, 1 zöld citrom leve, fél csésze barna rizs, negyed csésze hántolt árpa, fél csésze kukoricadara.

 

Hű gyerekek, ezt leírni is elég volt. A birkahús onnan jött, hogy útban a Tesco művek és a posta felé a Csapó utcai hentesnél ki volt írva, hogy birkahús 1.100 forint. Persze nem comb volt, az túl szép lett volna, de volt oldalas és birka karaj, mindkettő csontos, jó levesbe, jó kisütni savanyúkáposztával, egyebekkel, jó kis diétás ételeket lehet belőle készíteni, Bilagitos doboz a kézbe, aztán adj neki.   Na de 25 dkg birka, annak is jó része csont, meg zsiradék, ezért a eveshez nem kell se zsír, sem olaj, ennyi nem fog megártani. Szépen felaprítottam, aztán bele a paradicsomot, paprikát, egyéb zöldségeket, rászórtam a rizst, a maradék hántolt árpát is, ami a sóletből maradt múltkorról, és jött a fűszerek végtelen sora.

 

Az ánizs, édeskömény, római kömény, levendula négyest semmi pénzért ki nem hagynám belőle, sőt a kvintett ötödik tagjaként az őrölt gyömbért is hozzáveszem. Ezek a ritkaságok, a többi fűszer azért a jól ellátott háztartásokban általában fellelhető. ismétlés, de ne feledjük, a borsot csak a végén mindig, most a citromokkal együtt tálaláskor. 

 

Míg a receptet írom, már kislángon fő a leves a konyhában, Jutka szomszédnak a felső szomszédasszonynak biztos viszek belőle, ha otthon van, mert ez gyógyhatású, megvilágosító leves, még a halottat is feltámasztja, olyan finom. És frissen az igazi. Ahogy a berber háziasszony Marokkóban a Ramadán végén megfőzi. Meg én itt a Somfai közben az ötödik emeleten Kecskeméten. Gyerekek jó kis görög zenét hallgatok, bár arab zene lenne autentikus, kis ouzót iszogatom bő vízzel tejszerűre hígítva, kellemes augusztusi meleg van, mit mondhatok még, szép az élet, éljetek, mert ki tudja mikor születhet le legközelebb az ember, tartalmasan kell élni, hogy amikor az ember előtt az életfilm lepereg, ne érezzük úgy, hogy kihagytuk azt, amit megtehettünk volna.

Béke veletek, jó főzést, jó étvágyat!

 

 

VISSZA TOVÁBB