Bikahere Wai Ling módra

 

 

Aki most elkezd poénkodni nekem, hogy Avi vájling módra főz, annak a monitoron keresztül meghúzom a fülét! A Wai Ling a felvett kínai nevem, Kína és a kínai kultúra iránt érzett tiszteletem jeléül. És hogy kerül a bikahere az asztalra? Vannak látnokok, akik a múltba látnak és régi események magyarázatait tárják fel, vannak látnokok akik a jövő eseményeit vetítik elénk, nekem pedig Isten kegyelméből a gasztronómiai médiumitás jutott osztályrészül. Nem csináltam semmi különöset, mégis egyszerre csak egy kínai módra elkészített bikahere képe lebegett előttem.

 

Jó ideig húst is alig ettem az elmúlt egy évben, leginkább zöldséget, gabonát és némi halat, egy bikahere azért nem a leglightosabb étel, tömény fehérje, férfi princípium, és mivel úgyis én vagyok a falu bikája, és a nők bálványa,  afrodiziákumot is kell fogyasztanom. Nem mintha szükségem lenne rá, de mindennek meg kell adni a módját. A Csapó utcai hentesboltban több sikertelen próbálkozás után sikerült 4 gyönyörű, mosolygós bikaherére szert tennem. Nem is volt túl drága, 690 Ft kilója, a 4 db 1,2 kg-ot nyomott, és egyenként zacskóba téve fagyasztottam le őket a mélyhűtőben. Egy here két személynek is elég, vittem belőle kóstolót a felső szomszédasszonyomnak, aki nő létére bátor és bevállalós. Csernus Imréhez is elmenne biztos, pedig tőle sokan félnek. De sebaj, lássuk mi kell egy ilyen finom ételhez.

 

Hozzávalók: 1 db bikahere, 1/2 fej lilahagyma, 4 gerizd fokhagyma, friss gyömbér, mogyoróolaj, pirított szezámmagolaj, 1 üveg bambuszrügykonzerv, (ha nincs mangóbabcsíra is megteszi) 1 mokkáskanál őrölt koriander (ha tudunk frisset szerezni, még jobb) 1 teáskanál ötfűszer keverék (kínai voltban, ha nincs jobb híján tegyünk fahéjat, borsot és őrölt gyömbért az ételbe) szójaszósz, 1/2 citrom leve, osztrigaszósz, értkezési keményítő, és jázminrizs.

 

Hát ennyike az egész, pofonegyszerű étel. Ami nincs azt pótoljuk, végső esetben a bikahere is helyettesíthető kakasherével, pulykaherével, vagy disznóherével.   Odateszünk egy csésze rizst két csésze vízzel fedő alatt főni, amikor forr a víz, kislángra tesszük, ha elfőtt víz, kráterecskék vannak a rizs felszínén, mintha a Holdon járnánk, akkor fedő alatt hagyjuk még legalább 5 percig a saját gőzében párolódni, akkor lesz jó ragadós, és könnyű pálcikával enni. Vegyük elő a wok-ot nagylángon, öntsünk bele mogyoróolajat és szezámmagolajat, ha nincs szezámmag olaj, tehetünk szezámmagot, azt majd minden boltban kapni, és szórjuk bele a felaprított hereszeleteket a lereszelt, vagy apró darabkákra vágott friss gyömbérrel. A herét le kell hártyázni, nagyon vastag bőrszerű hártya borítja, de ügyesen le lehet szedni róla, összességében a 30 dkg-os heréből 20 dkg marad, de nem kell izgulni, elég tömény, hogy jóllakjunk vele. Vékony érméket vágjunk, melyek hamar átsülnek, öntsük mellé a bambuszrügyet, természetesen lé nélkül, azt csorgassuk le róla, és egy kis vízben mossuk le, és ugyanazzal a lendülettel már jöhet a szójaszósz is, hogy sós és zamatos legyen,  meg az ötfűszer keverék és a koriander.

Percek alatt összeáll minden, már csak a sűrű osztrigaszósz, vagy kagylószósz van hátra a fél citrom kicsavart levével, ha nincs citrom, mehet bele almaecet vagy száraz bor is, egy evőkanál étkezési keményítő, fél perc, és levesszük a lángot, mert már be is sűrűsödött. Külön csészékben tálalhatjuk pálcikával, vagy magyarosan a rizsre öntve késsel - villával, és átadhatjuk magunkat az élvezetnek. Nagyon finom étel, nem csak étel, hanem a férfi princípium és a termékenység hordozója is, nem olyasmi amit hetente fogyasztunk, épp ettől lesz ünnep az a nap, amikor asztalunkra kerül.

Jó étvágyat!

 

VISSZA TOVÁBB