Brokkoli csoda

 

 

 A Lidl boltban andalogtam a zöldséges pult környékén amikor felfedeztem a csodálatos egybeesést, hogy akciós a finom olasz brokkoli, és én pont megkívántam. Megdöbbentő, nem fogjátok elhinni, de nálam gyakori az ilyen csoda, hogy valami akciós és pont akkor kívánom meg. Amióta nyugdíjas vagyok, azóta figyeltem fel erre a természeti jelenségre. 500 g 129 Ft a hülyének is megéri, hát még nekem. Egyből megszületett fejemben a másnapi ebéd, és alig bírtam kivárni, hogy a fizikai lét szintjére is átültethessem a megszületett ideát.

 

Hozzávalók: 0,5 kg brokkoli, 1/2 vaj, 2 dl főzőtejszín, 10 dkg zsemlemorzsa, 12,74 dkg liszt, 1 teáskanál Vegeta, 1 mokkáskanál szerecsendió, késhegynyi bors. 

És persze tele szív, azért sikerült olyan finomra, hogy a felső szomszédasszonyom áradozott róla, azt mondta, rögtön szétáradt a testében a véráramban és feltöltötte. Na tehát ott tartottunk, hogy elővettem a brokkolit a hűtőből, és szépen lemostam a mosogatóban. Egy lábosba belevágtam a rózsáit szépen, majd a vastag nyelét, torzsáját sem dobtam el, hanem azt is szépen felszeleteltem. Ahol vastag volt a torzsa, ott vékonyra vágtam, hogy egyszerre főjön puhára minden.

Rászórtam a Vegetát, és az őrölt szerecsendiót, és annyi vízzel tettem oda főni, hogy jó kétujjnyira ellepje. Felforrt, majd kislángon kb. háromnegyed órát főztem tovább. Nem használok mérőeszközöket, a 12,74 dkg lisztet is csak viccből írtam, a háromnegyed óra is csak sacc per kábé, amikor már ellenállhatatlan az illat a nagyszobában és a belső hang megszólal, akkor kell elzárni a gázt. Egy kisebb lábosban odatettem a fél vajat a zsemlemorzsával, szépen megpirítottam barnára, és beleforgattam a kihalászott, és lecsöpögtetett brokkoli darabokat. Ez volt a főételem, elvileg tejföl dukált volna hozzá, de volt német natúr krémjoghurtom, abból kanalazgattam hozzá, mit ne mondjak, fenséges volt.

 

De most ugrik még csak a majom a vízbe. Ugyanis ez a kaja nagyon nem tömött el, és a brokkoli főzőlevét bölcsen megtartottam, nem öntöttem ki. Még kisebb brokkolidarabkák is úszkáltak benne, a vegeta zöldségeinek kellemes morzsácskái, és gyönyörű zöldes színben várakozott ez a nemes alapanyag, hogy betöltse rendeltetését a lábosban és a hasunkban. Kitettem egy tálba egy löket lisztet, nem tudom másképp fogalmazni, megbillentettem a liszteszacskót és amennyi kijött, az volt a mérték. Ráöntöttem a kihűlt alapléből, szépen elkevertem fakanállal, és kinyitottam a szintén Lidl-ben vett Milli főzőtejszínt, és szépen beleöntöttem az utolsó cseppig, megkínoztam a Tetrapack csomagolást, mert abban könnyen megbúvik a sűrűbb anyag.

 

A tejszínnel is elkevertem, majd az egészet beleöntöttem a lábosba a többi brokkolilé vidám társaságába, és folyamatos keverés közben összerottyantottam a fenséges krémlevest. Amikor már nem sűrűsödött tovább, akkor elzártam a gázt, és egy késhegynyi fehérborsot tettem bele. Azért a végén, mert különben elmegy a bors finom telt aromája és csak a csípőssége marad meg. Magamtól eszembe sem jutott volna ezt a receptet leírni, de a szomszédasszony annyira lelkendezett és kérte, hogy képtelen voltam a kedvességének ellenállni, így megörökítettem az utókor számára is. Természetesen ugyanezt el lehet követni karfiollal is, abból is príma krémleves készül, az is fonom zsemlemorzsával, és akinek számolatlanul van pénze, az még articsókával is kipróbálhatja, mert az bizony nem húsz fillér.  Zellerkrémlevest is lehet főzni, azonban a zellert zsemlemorzsával nem tudom elképzelni, a zellert bele kell reszelni és ízlés szerint  még turmixolás is megengedhető.

 

Amikor a recept megszületett egy vékony réteg finomra reszelt sajtot is képzeltem a tetejére, de ez sajnos a tálaláskor kiment a fejemből, majd legközelebb, nem szalad el semmi, az idő úgyis csak a tudatunk korlátja, ma igazolta egy halálközeli élmény beszámolója, amit az Echo tévén láttam.

Jó étvágyat gyerekek, főzzetek, egyetek!

 

VISSZA TOVÁBB