Tepétepusztai ostoros

 

 

Aki mer, az nyer! Még az életben nem főztem birkagulyást, nem tudom, hogy szoktak-e azonban a kisebbik fiam szerzett birkahúst, és még azt is elintézte, hogy kicsontozzák, így aztán lett 2-3 kg pörköltnek való, és 2 kg húsos csontom. Hát, gondoltam, legyen birkagulyás, és legyen a neve tepétepusztai ostoros, sok étterem dobja fel az étlapját ilyen hangulatos nevekkel. ha esetleg tényleg létezik Tepétepuszta, akkor üdvözlöm a helyieket, kézcsók a hölgyeknek.

 

Hozzávalók: 2 kg birka húsoscsont, 3 db burgonya, 3 db sárgarépa, 1 fej hagyma, olaj, só, pirospaprika, őrölt kömény, őrölt rozmaring, őrölt babérlevél, szárított zellerlevél, szárított fehérgyökér, őrölt lestyángyökér, két marék lebbencstészta,  azt hiszem nem felejtettem ki semmit.

 

A létező legnagyobb lábosomat fogtam be, mert a húsoscsontnak nagy a volumene, és igaz, hogy a csontot nem lehet megenni, csak a kutya képes rá, de az íze nagyon finom a levesben. Az ősmagyar hagyományoknak megfelelően egy nagy fej hagymát felaprítottam és fedő alatt olajon megdinszteltem. A tejberizs kivételével így készül nálunk majd minden. Félrehúztam, hogy lehűljön, a paprika meg ne keseredjen, miután kihűlt, adtam neki egy jó púpos evőkanál édespaprikát, egy mokkáskanál csípőset, egy kávéskanál sót, egy mokkáskanál köményt, egy mokkáskanál rozmaringot, kell neki a birka zsírossága miatt, és hasonló megfontolásból az őrölt babérlevél is. Ahogy így vacsi után tele hassal elmerengek, adhattam volna egy kis őrölt zsályát is neki, de nem panaszkodott az étel, így is jól érezte magát.

 

Elkevertem a fűszereket, felöntöttem jó 15 cm magasan vízzel, csak úgy zubogott a vízcsap, mire a nagy lábos megtelt, beleszórtam még a szárított petrezselyemgyökeret, meg a zellerlevelet is, az is kell az ízeknek, és szépen belepakoltam a rengeteg húsoscsontot.

 

2 óra sem kellett neki, már puha volt a hús, persze ne képzeljünk vastag darabokat, ami vékony hússzeletkék, cafatkák, cubákocskák maradtak a csonton, azoknak nem kellett olyan sok idő. Felaprítottam a 3 krumplit, meg a répát, megszórtam a lebbencstésztával, kézi gyúrású, házi, valakitől még ajándékba kaptam, és hagytam még egy 15 percet főni.

 

Hát gyerekek, kegyetlen finom lett. Két szomszédnak is vittem belőle, én két tányérral vágtam be, és még maradt is két tányérnyi, azt jénaiban eltettem nehezebb időkre. Gyönyörű szerelempiros zsírkarikák úsztak a tetején, élveztem, ahogy a szám széléről le kell nyalogatni az ott lerakódott finom fűszeres zsírt, és arra gondoltam, hogy Krúdy is enne velem ebből, és nagyon csóválná a fejét, ha közben elmesélném neki a mai Norbi Update, meg light, meg mindenmentes dolgokat. Azt  mondaná, barátom a világ a végéhez közeledik, ha ilyesmi történik.

 

Lehet, hogy igaza van, addig is, míg meg nem jelennek az Apokalipszis lovasai, együnk jókat, mert nem bűn a hasunkat szeretni. Próbáljátok ki bátran, kérdezzétek a henteseteket, ha semmiképp nem találtok birkát, hát a sertés csontoshús is nagyon finom.

 

Jó étvágyaaaaaaaaaaaaat! 

 

VISSZA TOVÁBB