Karibi dáridó

 

 

Na, ne dőljetek be nekem a dáridó először is főként alkoholfogyasztást jelent, másodszoris bár nem válik dicsőségemre, mindössze az előző ételt variáltam meg egy kicsit. Halat kívántam, volt tojásom, meg tejem és lisztem, rizs mindig van itthon, ananászkonzerv is, főzőtejszín is, és máris megszületett fejemben az újabb alkotás. Nem bántam meg, egészen más, mint az edesz szavanú hal.

Hozzávalók: 20 dkg tengeri hal (jelen esetben nyelvhal), 3 dl étolaj, 1 pohár jázminrizs, 2 tojás, 2 dl tej, liszt, só,1 zacskó vaniliáscukor,  tea masala (Kapható a Vámház téri csarnokban az Ázsia boltban), 1 db ananászkonzerv, 2 evőkanál kókuszreszelék, 2 dl főzőtejszín, 1 mokkáskanál bors, egy löttyintés kubai fehér rum.

 

Első lépésben a tengeri halat felengedtetjük, kiolvasztjuk, majd hüvelykujjnyi darabokra vágjuk, és egy szűrőbe tesszük hogy lecsöpögjön a leve. További lépésként meg lehet lapogatni a haldarabokat papírtörülközőben, az is jót tesz a későbbi sütéskor, kevésbé fröcsög ki az olaj. Amíg a hal lecsöpög, elkészítjük a sűrű palacsintatésztáját, amiben megsütjük. 2 tojást felverünk, felöntjük tejjel, liszttel jó sűrűre besűrítjük, megsózzuk, szórunk bele Tea masala fűszerkeveréket, vaníliáscukrot, sütőpor most kimarad, ez most ilyen változat, és elkeverjük, majd pihenni hagyjuk, ezalatt a tészta még kicsit sűrűsödik.

 

Egy teflon lábosba öntünk egy adag lecsöpögtetett ananászkonzervet, egy mokkáskanál Tea masala fűszerkeveréket, kis tarkaborsot, és 2 evőkanál kókuszreszeléket. Ráöntjük a főtőtejszínt, és kislángon melegíteni kezdjük, miközben a rizst is odatesszük. Egy pohár rizs, két pohár vízzel, pici só, kislábosban fedő alatt.  Amikor forr a rizsen a víz, kislángra tesszük, és amikor elfőtt a leve és bekráteresedett a felülete, elzárjuk a gázt, és hagyjuk, hogy saját gőzében puhuljon.

Elővesszük a wok-ot, a legnagyobb gázrózsára tesszük nagylángon, 2-3 ujjnyi magasságig felöntjük olajjal, és a haldarabkákat a forró olajban kisütjük.

 

A rizst egy kínai rizstálba tömjük, ráteszünk egy megfordított lapostányért, majd a kettőt összeszorítva visszafordítjuk, levesszük a kínai rizstálat és szép félgömbformát kapunk a rizsből. Körbepakoljuk ízlésesen a haldarabokkal, meglocsoljuk a karibi mártásunkkal, melybe tálalás előtt egy kis kubai fehér rumot keverünk,  és nekiállunk a karibi lakomának, felteszünk egy Buena Vista Social Club cd-t és máris megspóroltunk közel félmilliót a gazdasági válságra való tekintettel, hisze legalább ennyibe kerülne egy kubai út. Buen provecho le haga! vagy csak egyszerűen buen appetito! Viva Cuba! Viva Fidel! Viva la Revolution! Ja és Che Guevara is!

 

 

 

 

 

 

VISSZA TOVÁBB