Velencei emlék

 

Tengerészként Velence volt az első kikötőm, emlékezetes hely. Amikor 1977-ben kiutaztam az Ms.Debrecenre, szűkös devizakeretemből betértem egy étterembe ebédelni. Óvatosan kerestem a szememmel az árakat, a legolcsóbb étel mellett valamiféle risotto felirat állt, tán risotto con spinaci, ha jól emlékszem 1.800 vagy 1.380 líra volt, és elsőre ezt kockáztattam meg külföldi, nyugati ebédnek.

Amikor közeledett a nyárelő és megéreztem a levegőben a primőr spenót illatát, egyből ráharaptam a piacon, és a jó 30 évvel ezelőtti emlékeket felidézve fejből megkomponáltam egy jó kis spenótos rizottót. Nem olyan étel, amihez Bilagitot vesz be az ember, de nem kell minden nap húst enni, és tavasz végén, nyár elején, a vitaminhiányos időkben pazar, sőt fejedelmi lakoma készíthető belőle.

 

Hozzávalók: 25-30 dkg friss spenótlevél, 1 csésze rizs, 1 evőkanál reszelt parmezánsajt, 2 gerezd fokhagyma,  1 evőkanál majoránna, 2 evőkanál extraszűz olívaolaj, só, bors, szerecsendió, citrom.

 

A Tesco áruházban időnként lehet kapni speciális rizottó rizst, amelyik kicsit gömbölydedebb, főzésállóbb, nem puhul annyira, és lehetőség szerint a Pó deltájából származik, adjuk meg a módját, ha már olasz ételt főzünk. Jó 2 csésze vízzel odatesszük a csésze rizst egy kis sóval főni, majd ha felforrt kislángon tarjuk, míg nem kezd a felülete kráteresedni, akkor elzárjuk a gázt. A spenótot megmossuk, letépjük a szárát, főleg a nagyobb leveleknek, felaprítjuk és wokban, vagy más serpenyőben olívaolajon gyorsan megkapatjuk. Nem kell agyongyilkolni, elég neki rövid párolás, hogy a spenótban is maradjon élet, az olívaolaj struktúrái se rombolódjanak teljesen széjjel és a fokhagymaprésen átnyomott fokhagyma illó olajai sem sérüljenek, melyet a párolás felénél adunk hozzá.

 

Ízlés szerint  mehet bele majoránna, ez már Olaszországon belül is tájjelleg, az oregánó is olasz fűszer, harmonizál vele, még a zsálya sem idegen ettől az ételtől, én a szerecsendiót is kívánom hozzá, a spenót az égre kiált a szerecsendióért, ki nem hagynám semmi pénzért, egy lehelet borsot is elbír, csak hogy ne érezzük úgy, hogy itatósból készült pépet eszünk.

 

A wokban összekeverjük a spenótot a rizzsel, egy félgömb formájú tálkával elegánsan megformázzuk, megszórjuk parmezánsajttal, ha csak trappista van otthon, vagy épp hónap vége van, és nem tudunk parmezánra költeni nem dől össze a világ akkor sem, és én tálaláskor egy kis citromot is csöpögtetek rá, mert  nekem úgy ízlik. Horribile dictú mirelit spenótból is elkészíthető, még sima étolajjal is, a "B" rizs is ember is emberi táplálék, addig nyújtózunk mindig, ameddig a takarónk ér.

 

 

Primőr spenótból fenyőmaggal vadítva.

 

 

 

 

 

Mirelit spenótból, de ez is finom!

 

 

 

 

Fejlesztettem a kajcsit, igazi risotto rizzsel a Lidlből. Négyszeres vízben 13-15 percig kell főzni.

 

 

 

Ilyen lett az év utolsó spenótjából, a piacon vettem egy öreg nénitől.

 

 

 

Filmen a nyáreleji spenótos rzottó

 

 

 

 

VISSZA TOVÁBB