Nagymama kedvence

 

 

Anyai nagymamámmal nagyon szerettük egymást. Több volt ez nagymama unoka kapcsolatnál, nemrég álmomban a karmikus eredetre is magyarázatot kaptam. Ha lehetetlent kértem, azt pár perc alatt teljesítette, csak a csodákra kellett valamennyit várnom. Ebbe a kategóriába tartozott a gombás besamel, amit csak nála ehettem, és ha volt otthon gombája, akkor mindig szívesen elkészítette nekem.  Anita nagy gombakedvelő, vele sem ebben az életben kezdődött az ismeretségünk, és az egyik közös főzésünkre beterveztem a gombás besamelt, nagymama kedvencének kedvencét.

 

Egyszer élünk, mondta Anita és hozott az Intersparból 30 dkg mélyhűtött kucsmagombát 1.200-ért, én is hoztam egy jó zacskó vargányás erdei gombát, és szárított tölcsérgombát is használtunk, mert meg kell adni a módját mindennek. Nekem Mérleg az ascendensem, bolygója a Vénusz a gyönyörök a szépség, az élvezetek analógiája, Anitának ugyanez, de még a Napja is Bika, aminek szintén a  Vénusz a bolygója, így aztán csodálatos vénuszi lakomát rendeztünk.

 

Hozzávalók: 30 dkg kucsmagomba, 50 dkg vargányás erdei gombakeverék, 2-3 dkg szárított tölcsérgomba, 1 fej főzőhagyma, só, pirospaprika, őrölt koriander, őrölt tarkabors, szerecsendió, liszt, vaj, tojás, 10 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál extraszűz olívaolaj, 2 evőkanál mandulafenyő gyantás görög Retsina bor.

 

A jó kis idei főzőhagymát olívaolajon tettük oda párolódni, ennyi finom értékes eszenciához nem illett volna egy kommersz napraforgó olaj. A megpárolt hagymára sót, őrölt koriandert, és pirospaprikát öntöttem, a szomszédaim szülei Békésben paprikatermelők, elkevertem, és felöntöttem azzal a bizonyos mandulafenyőgyantás görög borral, amit a Lidl-ből mentettem a görög hetek alkalmával. Megpakoltuk gombákkal és adj neki.

 

Bementünk a nagyszobába, hogy lekössük egy kicsit Lotti lányát, aki még a fakanalat is kikövetelte a kezemből, Kos a cseppem Bak ascendenssel, van erős akarata rendesen. Amikor már jól megpuhult a gomba és kezdett a leve is elfőni neki, akkor rákészültünk lelkileg a besamel elkészítésére. Nem könnyű, jó ritmus és arányérzék kell hozzá, egy alkalommal becsomósodott, és szűrővel meg fakanállal kellett bajlódnom, de Anitával minden kajánk szokott sikerülni, így nem féltem nagyon.

Egy fél vajat hevítettem egy lábosban, amibe Anita öntötte a lisztet. Gyorsan elkevertem, aztán öntötte részletekben a tejet rá, de hamar szerepet cseréltünk, mert ő, ízig-vérig nő lévén jobban tud és szeret keverni-kavarni a szó minden értelmében :)

No, Anita csodálatosan kavart, mert csomómentes lett a középsűrű, enyhén folyós keverék, ezzel a liszt mennyiségre vonatkozó kérdéseket már megválaszoltnak tekintem. Nem használok mérleget, mindent saccra, szemmértékre adagolok, mindenből annyit, amennyit kíván.

Félrehúztuk a gázról a félkész besamelt, kapott szerecsendiót és nagyszerű tarkaborsot, a fűszerek királynőjét, és két tojást is adtunk neki, azok miatt kellett levenni a gázról, hogy továbbra is folyós maradjon. A legnagyobb méretű jénai aljába került a gomba alap, aminek tetejére folyattuk a bechamelt, kapott egy kis reszelt sajtot a tetejére és be a forró sütőbe.

Újabb játszadozás, számítógépezés Lottival, és amikor már jöttek a konyhából a csodás illatok, és Anita készrejelentette a kaját, mert megpirult a sajt a tetején, akkor nekiláttunk az evésnek.

 

Hát gyerekek!  Nem hinnétek. Előszöris mennyei kaja, nagyon finom, másodszor pedig az ember afféle tingli-tangli kajának gondolná, ami épp hogy előétel, de Anita a neki járó részt sem tudta mind megenni, én pedig bevágtam, de estig még a konyha fel sem tudtam nézni, úgy jóllaktam tőle. Az a fél vaj, lehet hogy még több is volt, mert egy 250 gr-osból vágtam le egy jó darabot, ami talán 8 dkg is meglehetett, szóval az a liszttel együtt jó erős kalóriabomba. Száz szónak is egy a vége, ezt a kaját nem szabad kihagyni! Hónap végén, vagy a válságra való tekintettem elkészíthető ám étolajjal, meg sima csiperkegombával is, mostanában 480 Ft egy kiló a piacon, a fűszerek jó ízt adnak,  tehát nyugodtan elkészíthető a fapados változat is, nem csak a XII. és II. kerület lakóinak írom a könyvem.

 

 

Íme a remekmű

 

 

 

Volt egy korábbi kisérletem is, amit egyedül készítettem sampion gombából, az kicsit száraz lett, ez kicsit túl leveses volt, de legalább volt változatosság, ami gyönyörködtet. Varietas delectat, ahogy az ógörög mondja.

 

 

 

Jóóóóóóóóóóóétvágyaaaaaaaaat!

 

 

VISSZA TOVÁBB