Pedikűrös pecsenye

 

 

Jaaj, viccnek szántam ezt az elnevezést, de rájöttem, nagyon gyenge. De maga a kaja egy csoda. A rendszerváltás előtt régi világban nem voltak nagyon külföldi éttermek, sem gasztronómiai művészkedések, állami vendéglátóipari vállalatok működtettek minden olyan helyet, ahol enni-inni lehetett. Célszerű volt egy fél konyakot beküldeni a szakácsnak, hogy az ember ne valami rettenetet kapjon. Amikor koporsóforrasztóként dolgoztam a Művirág és Kegyeleticikk Szövetkezet Práter utcai fémrészlegében, olyan jól kerestem 1972-ben, havi 4.000 Ft-ot, hogy megengedhettem magamnak az éttermi étkezést, amit a Práter utcai Halászkertben oldottam meg munka után, ugyanis a Gyilkos fedőnevű műintézménybe csak sörözni jártunk, hogy leöblítsük a sósavas gőzöket a torkunkról, amivel a forrasztás járt.

 

A Halászban nagyon jól készítették a körömpörköltet, ami azokban az időkben sok étterem étlapján megtalálható volt, akkoriban nem foglalták el a helyét olyan cifraságok, mint "Sonkapürével töltött jércemell zöldségfelfújt kanapén, tejszínes sajtmártással" a kanapétól megáll az eszem, vagy "Szárnyasrandevú tányéron tálalva (kaprostúróval töltött pulykamell sörtésztában sütve, joghurtban érlelt filézett csirkecomb, csirkemell mandulás köntösben) vegyeskörettel". Így aztán retro hangulatban nekiálltam a körömpörköltnek, mert az Auchanben olcsón találtam nyersanyagot. Néha a Spar üzletben is kapni, de ott inkább ritkaság, kérni kell az ismerős hentestől.

 

Hozzávalók: 1 kg sertésköröm, 2-3 vöröshagyma, 1 kanál kacsazsír, 0,5 l paradicsom passata, 3 dl jó száraz vörösbor, őrölt babérlevél, őrölt zsurló, őrölt lestyángyökér, őrölt kömény, pirospaprika,  vegeta, és tettem bele majorannát is.

 

Úgy indítjuk a munkálatokat, mint a pörköltnél. Hagymát párolunk, nem keveset, és adjuk meg azt a tiszteletet a magyaros ételnek, hogy nem napraforgóolajban, hanem gyönyörűséges, ízletes sertés, vagy kacsazsírban dinszteljük a hagymát. Ha ezzel megvagyunk, fedő alatt ügyesen, hogy ki ne száradjon az aromák ne távozzanak el belőle, akkor félrehúzzuk a tűzről, megkínáljuk a fűszerekkel, jól elkeverjük és felöntjük az egészet a passataval, majd a finom Mátrai Zweigelttel, amit akcióban vettünk a Lidlben 249-ért, vagy 299-ért. Finom, gyöngéd mozdulatokkal belehelyezzük a körmöket, megvárjuk, hogy egyet rottyanjon a kompozíció, kislángra tesszük, és már mehetünk is  porszívózni, vagy a ruhákat kipakolni a szárítóra, esetleg szerelmes levelet írni az iwiw-en vagy msn messengeren a kedvesnek.

Én most nem vagyok szerelmes, de életem során annyiszor voltam, hogy bármikor bele tudok helyezkedni abba a tudatállapotba, és csak kívánni tudom mindenkinek, hogy szerelmesen főzzön, mert akkor még finomabbra sikerül minden kaja.

Amikor a lelkünkben gongatnak és már úgy kell lekötözni magunkat, hogy ne rohanjunk ki a konyhába megkóstolni ezt a csodát, akkor előkapjuk az újkrumplit, és folyó víz alatt megkapargásszuk a kés hátuljával és odatesszük pár perce főni. Ókrumplival is lehet, de a körömpörkölt újkrumplival az igazi, krumplin kívül más köret ízléstelenség hozzá és nem megengedhető. Az újkrumpli hihetetlenül gyorsan megpuhul, nem is kell sok víz neki, ne lúgozza ki az ízét, nem baj ha rózsaszín marad a kapirgáláskor, elveszti a színét a főzés alatt. Odafogjuk a konyharonggyal a lábos fedelét, hogy meg ne égessük a kezünket, lecsorgatjuk a vizet, a lábosba diónyi vajat és bőséges petrezselymet teszünk és máris nekiláthatunk a fejedelmi lakomának.

Szalvétát, vagy konyharuhát vigyünk magunkkal az asztalhoz, körömpörköltet nem lehet késsel villával enni, azt meg kell fogni és neandervölgyi őseink módjára két kézzel kell cuppogva, nyámmogva szopogatni, rágicsálni. Nagyon finom, pikáns, ragacsos, és jó laktató, az ember azt hinné csak csont és bőr, meg porcogó, de csodásan jól lehet lakni vele, és nyugodt mély alvást biztosít egészen reggelig.

Itt térnék ki arra, hogy a Bak jegy bolygója a Szaturnusz, a merevség, elhatárolódás, szívósság, kitartás, hajlíthatatlanság princípiuma, a testben a csontrendszer az analógiája,  és a felső szomszédasszonyom nagyszerű Bak hölgy lévén tudományos magyarázattal körítve kapott kóstolót ebből a nem mindennapi finomságból.

Ti is vegyetek, egyetek, hadd nőjön a begyetek!

 

Felengedés előtt még az Auchanes tálcában. Háromszáz forint körül volt, ingyen van.

 

 

 

Őrölt babérlevél, őrölt zsurló, őrölt lestyángyökér, őrölt kömény, pirospaprika,  vegeta, a majoranna szegény lemaradt a fotózásról, olyan sokáig szépítkezett a fellépés előtt az öltözőben.

 

 

 

 

Happy frucht passata sajnos akción kívül 164 Ft-ért és a vöröshagymák.

 

 

 

Jóságos Mátrai Zweigelt a Lidl hegység lankáiról.

 

 

 

Ellenállhatatlan ínycsiklandó csoda! (Természetesen még repetáztam!)

 

 

 

 

 

 

A királyi körömpörkölt

 

 

 

 

 

 

VISSZA TOVÁBB