Ütős leves

 

 

Felső szomszédasszonyom, aki már felismerte, hogy soha el nem halványuló állócsillag vagyok a gasztronómia egén, fénykép alapján is ütősnek minősítette könnyed fűszeres krumplilevesemet, amiből nem tudtam neki kóstolót vinni, mert amikor a leves elkészült, ő fodrásznál szépítkezett, földi hívságokra fecsérelte az idejét, pedig mennyei lakomán vehetett volna részt.

 

Úgy született a leves gondolata, hogy volt egy kis ókrumplim, amit az újkrumpli megtapasztalása után már nem volt nagy kedvem petrezselymes krumplinak elhasználni, hát gondoltam legyen belőle krumplileves, a hűtőben ott bújik egy szép darab házi füstölésű szárazkolbász, amit a felső szomszédasszonytól kaptam, és utoljára, de nem utolsósorban a Spar üzletben csak 132 Ft a 450 gr-os Spar budget márkájú tejföl. Elég riasztó ez a Spar budget márka, nagyon "olcsó" benyomást kelt, de ne legyünk előítéletesek, sem kirekesztők, megvettem, és nem csalódtam benne.

 

Hozzávalók: 0,5 kg burgonya, 15 dkg szárazkolbász, 1 vöröshagyma, 1 kiskanál kacsazsír, 25 dkg tejföl,  2 evőkanál őrölt pirospaprika (édes), l csapott mokkáskanál őrölt pirospaprika (erős), 1 kiskanál őrölt kömény, 1 evőkanál zellerlevél, 1 mokkáskanál őrölt babérlevél, 1 mokkáskanál őrölt zsurló, 1 mokkáskanál őrölt lestyángyökér,  1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 1 mokkáskanál őrölt oregánó, 1 kiskanál majoránna, 1 evőkanál sóban eltett ledarált édespaprika 1 evőkanál almaecet.

 

A sóban eltett ledarált édespaprikát a piacon vettem 300 Ft-ért, ez az Erős Pista szelíd változata, mondhatnánk Szelíd Pista, és az árus megesküdött, hogy csak sóval van tartósítva, tehát még E164 féle csodák sincsenek benne. Megdinszteltem a kacsazsíron a hagymát és a felkarikázott szárazkolbászt. Jó ötlet volt, mert annyira kiszáradt a hűtőben, hogy vágni is alig lehetett, az ember foga tört volna ki kolbászos kenyérként, ellenben így szépen megfőtt a levesben, és belesimult alkotója elképzeléseibe. Félre a tűzről, fűszerek be, elkeverés fakanállal, ezt bárki behunyt szemmel tudja már,  vizet neki, és bele a megpucolt felaprított krumpli.

 

Jó éhes voltam már, ezért apróra vágtam, hogy hamarabb megfőjön a kedves, tán tíz perc alatt meg is főtt, akkor láttam neki a hőkiegyenlítésnek, azaz a leves levéből szépen kezdtem kimeregetni egy tálkába a tejfölre, és adagonként szépen összekevertem. A tejfölnek így szép aranyszíne lett, átmelegedett, és a levesbe kerülve nem csapódott ki kis rögöcskék formájában, hanem finom krémes lett, ami a leves színvonalát már-már mennyei szférákba emelte.

 

Amikor elnéztem ezt a tömör gyönyört, és gondolatban összeadtam a kacsazsírt, a 20 %-os tejfölt (mert a light-ot messzire elkerüljük egészségvédelmi okokból) és a kolbászból kiolvadó szerény sertészsiradékot, éreztem, itt valamit tenni kell, és égi sugallatként villant elmémbe, hogy tegyek bele egy kis ecetet, finom almaecetet, ha már van, és ettől emészthetőbbé, és nyáriasabbá, hűvösebbé vált ez a temperamentumos finom fűszeres krumplileves.

 

Egyszerű ételeket is el lehet jól készíteni, ha éttermet nyitnék, ahogy Anitával tervezgetjük, bátran betenném időnként, nem csak orjaleves van aszaltszilvával börgönyetésztaágyon bodzapálinkával meghintve.

Kóstoljátok meg ti is, egyetek jó kis ütős levest, ez után nem kel fel az ember éjszaka a hűtőt kirabolni!

 

Ima a mű a maga teljességében!

 

 

 

 

 

VISSZA TOVÁBB