Dél-Tiroli adagio

 

 

Megannyi nemzetiségi tűzfészket ismerünk a világban, kapásból bárki felsorolna ötöt, legyen mondjuk Észak Írország, Erdély, Elzász, Kurdisztán és legyen mondjuk Kasmír, hogy Ázsia se maradjon ki a szórásból. Dél-Tirol valószínűleg senkinek sem jutna eszébe, pedig ezt a jórészt németnyelvűek lakta  országrészt az I. világháború végén csatolták az osztrák Tirol tartományból Olaszországhoz.

 

Biztos volt vele sok perpatvar annak idején, de ma úgy tűnik, elég jól működik, nemigen olvasni róluk a hírekben. Megoldották a kétnyelvűséggel, és érvényesítik az etnikai arányosság elvét is. Még sosem jártam arra, de a képzeletemben egy nyugodt békés hely Dél-Tirol, amire igazán illik az olasz adagio kifejezés, ami zenei műszó, eredeti jelentése kényelmes.  Ahogy északról dél felé haladunk minél kevésbé zord az éghajlat annál lazábban, kényelmesebben élnek az emberek, így a Dél-Tiroli adagio egyfajta életérzés megfogalmazója, és ezt örökítettem meg a kis kompozíciómban, ami a nyár elején pattant ki a fejecskémből. Bekukkantottam a hűtőbe, találtam ezt azt, mirelit zöldségkeveréket a Lidlből, paradicsomot, kígyóuborkát, csirkemellet, és a többi már ment magától. A szekrényemben már egy ideje figyelt az Auchanben megvett olasz fülkagyló tészta és már tudtam is, hogy fog kinézni az ebédem.

 

Hozzávalók: 15 dkg olasz fülkagylótészta, 15 dkg csirkemellfilé, 10 dkg kígyóuborka, 2 paradicsom, 1 újhagyma, mirelit bab, zöldbab, kukorica, 10 dkg olajbogyó, őrölt bors, szerecsendió, bazsalikom, majoránna, oregánó, petrezselyem, olívaolaj, citrom, só.

 

A fülkagylótészta nagyon izgalmas dolog, Olaszországban kézzel készítik az igazit, de beértem azzal, hogy zacskósat vehettem, aminek oldalán állt az extrém hosszú, 13 perces főzési idő. Coittura 13 minuti. Ennyi idő alatt kényelmesen felvágtam a paradicsomot a kígyóuborkát, és olívaolajon megpároltam a csirkemell csíkocskákat a zöldségekkel. Bab, zöldbab, kukorica, ha előfőzött állapotban van a Mirelitben minimális párolást igényel, az olajbogyónak is csak átkell melegednie, a csirkemell is hamar puhul, közben átitatják ízükkel az olasz zöldfűszerek meg a szerecsendió és végül a bors, amit a lehet legkevesebb ideig hevítünk, hogy az aromái ne sérüljenek.

 

Amikor félő volt, hogy kiszárad a keverék, egy kortynyi bort is öntöttem rá. Utolsónak a felaprított újhagymát valamint a paradicsomot uborkát adtam hozzá, és végül a közben kifőtt fülkagylótésztával összekevertem  a wokban. Írhattam volna képmutatóan fazekat, hiszen micsoda dolog olasz ételt kínai edényben, de wokban készült, és megnyugtatok mindenkit, nagyon finom lett.

 

Autó, vonat és repülő igénybevétele nélkül elvitt Dél-Tirolba, ebbe félig osztrák, félig olasz vidékre, ahol félszemmel az égbe meredő hegycsúcsokra, félszemmel a déli tengerparti lankákra nézünk, és kellemesen-kényelmesen, adagio éljünk az életünket. Bon appetito, guten Appetit!

 

 

 

 

 

 

Ezúttal nem volt kígyóubi, de lett helyette kis aranyos sárga koktélparadicsom, olajbogyóm sem volt itthon, zöldbab helyett zöldpaprika került bele, a csirkemell helyett finom sertéskarajt csíkoztam, száraz fűszerek helyett mirelit mediterrán fűszerek,  pazar volt ez a kompozíció is.

 

 

A Tibeti buddhista karma kerék formáját őrző olasz kocsikerék tésztával, lazacdarabokkal, és fenyőmaggal is csodás lett!

 

 

 

VISSZA TOVÁBB