Wanted

 

 

Dead or alive, kerestetik, kőrözik, kőrözött élve vagy halva így szokott kezdődni egy amerikai piff-puff film. Talán úgy fogok meghalni, hogy nem fedem fel a titkot, vajon miért kapta népszerű ételünk, a körözött a nevét, de képtelen vagyok rájönni. A körözéshez, mint rendőrségi aktushoz biztos semmi köze sincs, talán a keveréséhez köröző mozdulatokat végeztek, és így lett belőle körözött.

Kint sétáltam a piacon, méregettem az árukat, a kofa néniket, petrezselymes krumpli járt a fejemben, ezért a szememmel petrezselymet kerestem. Megszólított egy hölgy, hogy vegyek valamit, valóban gyönyörű kapor volt neki, buja, dús kaporcsokor, egyből csorgott a nyálam, de nem hagytam eltántorítani magam a szándékomtól. Mondtam, hogy igen, próbáltam már petrezselyem helyett újkrumplihoz, finom is a kettő együtt, jól harmonizálnak, de én ma petrezselymest terveztem.

Hát rakja körözöttbe fiatalúr, mondta jó érzékkel a kofa néni, a fiatalúr megszólítás mindig bejön nálam, elnevetem magam, hogy 56 évesen a rollatorba kapaszkodva kosárban hordom a beleimet, épp hogy ki tudok vánszorogni a piacig, van aki egy százast se tenne rá, hogy megérem a másnapot, de azért neki fiatalúr vagyok. Hát legyen, végülis régen ettem körözöttet, van otthon friss házi kenyerem, és ettől a  standtól pár lépésre a házi tehenészet boltja, ahol házi túrót, házi tejfölt vehetek.  Megvettem az összes hozzávalót, hazacsörtettem, és a délutáni sziesztám után nekiláttam alkotni.

 

Hozzávalók: 1 fej főzőhagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 csokor friss kapor, 1 púpos kiskanál pirospaprika, 1 kiskanál őrölt kömény, frissen őrölt bors, 2,5 dl házi tejföl, 30 dkg házi túró, só.

Gyönyörű lila főzőhagymát vettem a  piacon, 180 Ft volt 3 db, de nem tudtam ellenállni neki és nagyon jól tettem. A fokhagyma sem akármilyen, hanem gyönyörű új zsenge fokhagyma, és lehet variálni, ha valaki hozzájut új gyöngyhagymához, vagy új sonkahagymához, felejthetetlen élmény lesz a körözöttje.

Először felaprítottam a hagymát, megtisztítottam és átpréseltem a fokhagymát, rászórtam a fűszereket és a sót, felaprítottam a kaprot, olyan zsenge volt, hogy a szárát is belevágtam, nem volt zavaró, és a tálba borítottam a túrót és a tejfölt. Ezt követően, de most nagyon jól figyeljetek, körkörös mozdulatokkal elkevertem a hozzávalót, és kész lett a körözött.  Már rá is jöttem a magyarázatra, nem halok meg tudatlanul, tehát körkörös keverés, körözés eredménye a körözött.

Frissen is jó, meg lehet enni, de akinek nagy a lelkiereje egy napot vár vele, másnapra a hűtőben összeérnek íz ízek, és akkor egy valódi csoda a körözött, amit ha körkörös mozdulatokkal kenünk a kenyérre akkor körözött lesz a  négyzeten.

Gyerekek ne fogjátok vissza magatokat, szedjétek a nyakatok közé a lábatok, vágtassatok hozzávalókért a piacra, bolti körözöttet vegyen, akinek nincs jobb dolga, vagy nem szereti a finomat, és alkossatok nagyot! Mondanom sem kell, hogy itt sincs merev recept, rengeteg variáció, és változat lehetséges, próbálkoztam már friss mentával és friss zsályával is, oregánó sem idegen tőle, a lehetőségek határtalanok a kísérletező kedveteket engedjétek kibontakozni, a legjobb megoldásokat beküldők között értékes nyereményeket sorsolok ki.

Első díj, egész napos beszélgetés, együttfőzés választás szerinti étrenddel Arany Viktor társaságában.

Második díj, félnapos beszélgetés egyszeri étkezéssel Arany Viktorral.

Harmadik díj, 2 órás délutáni csevely Avival cappucinoval, vagy kotyogóban főtt kávéval, kis keksszel, vagy teasüteménnyel.

Vígaszdíj, 10 perc telefonbeszélgetés Arany Viktorral.

 

Imhol a kapor

 

 

 

 

A főzőhagyma

 

 

 

Házi tejföl, házi túró

 

 

 

Az idei zsenge fokhagyma

 

 

 

A felaprított zöldségek a fűszerekkel

 

 

 

Megkapták a túrót és a tejfölt

 

 

 

Köröző mozdulattal, el ne felejtsétek, hogy körözött legyen!

 

 

 

VISSZA TOVÁBB