Huszárpecsenye

 

 

A régi rendszerben elég egyhangúak voltak az étlapok nem nagyon cifrázták. Csem.sült, pir.burg. pár.káp, bécsi szelet, rántott máj, bakonyi sertésszelet galuskával esetleg velőrózsa rántva, vagy rántott sajt. Ezért keltette fel a kiváncsiságom fiatalon, amikor azt láttam az étlapon, hogy serpenyős rostélyos. Rögtön elkezdtem valami ínycsiklandozó falatról fantáziálni, mire a társaságomban lévő ismerősöm felvilágosított, hogy sima paprikáskrumpliról van szó, csak flancolnak egy kicsit, mert azért a  serpenyős rostélyos jobban mutat az étlapon, de mindenki tudja miről van szó.

 

Ehhez kapcsolódóan tudtam meg azt is, hogy a huszár rostélyos, vagy huszárpecsenye a zsíroskenyér megnevezése, ami egyszerűbb éttermekben, turistaházakban szerepelt az étlapon.

 

Gyermekkoromban rengeteg olcsó ételt ettem, pikkelyes csirkelábat rogyásig, csirkefejet ahogy kikacsintott a tányérból, zsírból, lisztből, pirospaprikából és élesztőből készített hamis pástétomot, Kinder pingui helyett pedig kristálycukorral megszórt vajaskenyeret, de a zsíros deszkából nem tudtam kiábrándulni. Persze ahogy nőtt az életszínvonalam kezdtem jobb ételeket enni, de amikor volt nejemmel elváltak útjaink és önálló konyhát vezettem, visszatért az életembe a jótékony huszárpecsenye a zsíros brúgó, mert így is hívtuk.

 

Nagyon finom sertészsírral, pláne ha igazi mangalica zsírhoz jut az ember, de a liba és a kacsazsír sem kutya, sőt. Anitával az Auchanben járőröztünk, megszólított egy eladót, hogy van-e kacsa farhátjuk, Anita, amilyen csinos, az eladó srác nyakát törve rohant a raktárba, és egy egész hegyet hozott ki, amiből a legszebb két csomagot szépen elvittük, mert én is kedvet kaptam. Anitának első házas Szaturnusza van, a csont Szaturnusz analógia, ahogy Bak felső szomszédasszonyom ő is szereti, és én is, mert nekem is az első házamban parkol ez a különös bolygó. Sokan félnek tőle, mert a megszorítások, merevségek hordozója, amikor  Sors istennő meghúzza  nadrágszíjat akkor vele találkozunk, de ő adja kitartásunkat, szívósságunkat, elnyűhetetlenségünket is. Régebben gyakran mondogattam, hogy szívós vagyok, mit a patkány, ez valóban így van.

Visszatérve az eredeti témánkra, fordítsuk végre komolyra a szót és lássuk a hozzávalókat.

Hozzávalók: 1 szelet finom házikenyér, kacsazsír, só, esetleg pirospaprika ízlés szerint, hagyma felkarikázva, paradicsom, paprika. 

 

A kacsafarhátokat a hozzávaló méretes jénaiba tettem, kaptak egy kis sót, kisujjnyi vizet alá, és be a sütőbe. Amikor már az egész lakásban terjeng a finom kacsasült illata és a konyhából sercegés jelzi, hogy elfogyott a víz, és már csak zsír van a jénai, vagy a tepsink alján, akkor kivesszük a sütőből, elnyámmogunk a farháttal, viszünk azoknak a szomszédoknak kóstolót, akik szeretik, és amikor langyosra hűlt a kacsazsírunk, szépen leöntjük egy befőttes üvegbe, vagy joghurtos műanyagba, kis tálkába, ahogy tetszik.

 

Én még szűrni sem szoktam, szeretem ha kis pirult hús és bőrdarabkákra bukkanok a zsír kenésekor. A zsírt hűtőben tartom de viszonylag felül, melegebb tájakon, nem kell annak csonttá fagyni, csak dermedjen meg, ne legyen folyós, ami a nyári kánikulában szobahőmérsékleten gyakran előfordul. Érdemes időt szánni rá, mert két nagy és egy kisebb farhát 256 Ft volt egy csomagban, farhát is volt, zsír is lett, a zsíroskenyér pedig olyan felnőttnek, mert csecsemőnek az anyatej. Tápláló, laktató, ízes, zamatos, lássatok neki máris a zsíroskenyérnek, ilyenkor egy nap főzést is nyugodtan ki lehet hagyni, és egyfajta pogány ünnepként zsíroskenyér ünnepet ülni.

 

Anita közbenjárásával

 

 

 

 

Lesütve

 

 

 

A kacsazsír befőttesüvegbe langyosan leszűrve aranysárgán

 

 

 

A huszárok pecsenyéje gyöngyhagymával

 

 

 

paprikával, paradicsommal

 

 

 

Jó étvágyat kívánni szinte felesleges!

 

VISSZA TOVÁBB