Majdnem főzelék

 

 

Kedves szokás, hogy újév napján gazdagságmágiaként lencselevest főznek a népek. A lencse formája a pénzérmére emlékeztet, kicsi lévén sok kerül a levesbe, ezzel a gazdagság analógiáját adja. Az a leggazdagabb, akinek a legkevesebb beteljesületlen vágya van, így nem volt szükségem év elején lencselevest főzni, azonban  a napokban eszembe jutott, hogy van egy fél befőttesüvegnyi lencsém, a felső szomszédasszonyom meglátogatott egy kis házi kolbásszal, angolszalonnával, és kezdett a fejemben összeállni a lencseleves. Fülkagylótészta is van egy kicsi, azt is belekombinálhatjuk, répát kell csak venni és máris kész a laktató levesem.

A nevét onnan kapta, hogy szomszédasszonyom szerint majdnem főzelék lett. Igaza van, én nem szeretek spórolni, ha nekiállok főzni, abba beleteszek mindent, ami kell, nem készítek híg löttyöt, ha szomjas vagyok vizet iszom, a leves az legyen emberes, és a magyar konyhától egyébként sem idegen a sűrű leves, annak idején a  Kecskeméti utcában lévő Alföldi étteremben az élen szerepelt az Öhöm nevű öreglebbencs, amiben még a kanál is megállt olyan sűrű volt.

 

Hozzávalók: 15-20 dkg lencse, 1 fej hagyma, 10 dkg angolszalonna, fülkagylótészta, 2 répa, só, vagy vegeta, őrölt pirospaprika, őrölt kömény, oregánó, kakukkfű, tárkony, őrölt babér, fehérbors, szerecsendió, almaecet, mustár, tejföl. 

 

Felaprítjuk az angolszalonnát, a zsírján megpirítjuk a hagymát és félrehúzzuk a tűzről. Belekeverjük a fűszereket és a sót vagy vegetát,  rászórjuk a lencsét és felöntjük vízzel.  Nem írtam be a hozzávalók közé, volt egy kis maradék hántolt árpám, gerslim, azt is beledobtam, hadd szóljon, és míg a leves főtt elmentem dolgaimat intézni a nagyszobába.

 

A lencse hamar átfő lévén kisméretű, és az sem árt, ha előző nap beáztatjuk, azzal is csökkenthetjük a főzési időt. Amikor már kezd puhulni a lencse, bedobjuk a fülkagylótésztát, aminek pont 1 perc kell, szerencsés szám, főleg ha pénteken főzzük a levest, én már fiatalon eldöntöttem, hogy nekem a péntek 13 szerencsét hoz, így aztán pozitív babonás lettem. Beleaprítjuk a répát, ha idei, friss, annak is csak percek kellenek, nem maradhat ki a lencselevesből a mustár, abból is adunk egy evőkanállal, a Lidl-ben meglepően olcsón, 200 pengőért mérték a dijoni jó kis csípős mustárt, ugyanakkor üveggel az Auchanben 630-ért dugták volna az orrom alá, figyelni kell az embernek, mit hol vesz meg, nem lopjuk a pénzt, úgy küldik postán, pontosabban a bankkártyám számlájára.

Hőkiegyenlítéses tejföl kikeverés, liszt nem is kell bele, hisz ott a tészta, és máris kész a leves, ízlés szerint egy kis ecettel savanyítható, lehet vinni kóstolót a szomszédoknak, és egy hatalmasat enni, mert ez a leves bizony laktató, tápláló, és jó közérzetet, az élethez való pozitív hozzáállást, megelégedettséget biztosít. Egyétek jó étvággyal, ne fogjátok vissza magatokat, csak a paplant kell fogni éjszaka, hogy el ne vigye a szél, de mivel már lehet nyitott ablaknál aludni, az sem okoz problémát.

Az a bizonyos kóstoló

 

 

 

 

Avi féle lencseleves fűszerkeverék. Őrölt pirospaprika, őrölt kömény, oregánó, kakukkfű, tárkony, őrölt babér, fehérbors, és középen szerecsendió.

 

 

 

És maga az alkotás!

 

 

 

 

VISSZA TOVÁBB