Veszprémi vár gyöngye avi módra

 

 

Valami komolyabb kaját is elő kell venni a zsíroskenyér után, nem akarom hogy panaszt tegyetek a szerkesztőségnél, hogy Hasbanhat címen olyan hétköznapi dolgokat írok le, amit mindenki tud, mint a zsíroskenyér, vagy a körözött.

 

A rendszerváltás előtt alig-alig találkozott az ember camambert sajttal, pláne nem vendéglátóipari helyen. Ha volt rántott sajt, akkor a kommersz trappistát bepanírozták kétszer és kihozták rizzsel meg tartármártással, vagy ha kedves vendég úgy kérte, sültkrumplival. Volt azonban a csodálatos veszprémi vár alatti téren, a templom előtt egy söröző, ahol talán vendégcsalogatónak rántott camambert sajtot tartottak az étlapon, méghozzá áfonyalekvárral. Áldottam az eszem, amikor először oda betértem, mert felejthetetlen élmény volt. Két szép téglatest formájú camambert sajtot rántottak ki, gőzölgő rizs volt a köret és az elmaradhatatlan áfonyalekvár. Na jó, lehet ribizli is, savanykás legyen, ez a lényeg az harmonizál a kompozícióval.

 

Ma már minden közértben ott a camambert sajt, komoly választék is van belőle, jó drága is, van magyar, Bakony, vagy Tihany márkájú a veszprémi tejipartól, van holland, dán, német, de konyhakészen, előpanírozva csak a Lidlnél lehet kapni jó áron. Kisebbik fiam nem örökölte panírozási fóbiámat, lustaságomat, ő szépen nekiáll, és kétszer végigpanírozza a sajtot és kirántja magának otthon, én azonban lelkesen veszem Lidléknél a mirelit előpanírozott sajtot, főleg amikor 699-ről 499-re leviszik az árát. Akkor egyből megkívánja a szervezetem, sőt még be is készletezek belőle, ha van hely a mélyhűtőben. 4 sajtkorong van 2 x 2-ként celofánozva, és kis műanyag tálkában 2 ribizlilekvár. Ezt receptnek kikiáltani már arcátlanság lenne, de a köretet megvariáltam, így aztán azt mondom, ez az étel Veszprémi vár gyöngye avi módra.

 

Hozzávalók: 1 adag mirelit előpanírozott camambert ribizlilekvárral, 1 csésze rizs, 10 dkg zöldborsó,1 evőkanál fenyőmag, őrölt csillagánizs, őrölt chili, só.

 

Odatettem a rizst dupla vízben kis sóval főni. Amig főtt, megpirítottam a fenyőmagot a wokban, félretettem, és miután már kikráteresedett a rizs, elzártam alatt a gázt, és a wokban forró olajban ügyesen kisütöttem a két camambert sajtot. Nem nárcizmus, és fényezés, hogy dicsérem magam, mert el kell találni az olaj hőmérsékletét és a sütés ritmusát, párszor elrontottam, mire sikerült. Mélyhűtött állapotban vesszük elő, és úgy kerül a forró olajba. Először a forróságnak át kell küzdeni magát a fagyott belsőn, ha nem elég forró az olaj, akkor mire ez sikerül, annyira megolvad, hogy kifolyik a megtöredezett paníron keresztül, és mindenféle galibát okoz. Az olaj fröcsögni kezd, jó esetben csak a ruhánkra, és nem a bőrünkre vagy a szemünkbe, a kifolyt sajt odasül az edény aljára, esztétikailag is egy tragédia a tányéron, megszívja magát olajjal, nem is folytatom.

 

Ha meg túl heves az olaj vérmérséklete, a belseje még fagyott marad, a panír meg már feketére sült, ezt is célszerű elkerülni. Legjobb az arany középút, írjátok fel magatoknak, Arany Viktor mondta, neki aztán igazán tudni kell.   Ügyes háziasszony, vagy férfi a jénai tálra papírtörölközőt vagy szalvétát tesz és arra csöpögteti le a rántott hús, hal, és sajt fölös olaját. Míg az lecsöpög, egy kis olajon megpároljuk a zöldborsót,  elkeverjük a rizzsel, majd a csillagánizst és a chilit is hozzáadjuk, a tányér közepére halmozzuk két oldalra tesszük a sajtokat rá a ribizlilekvárt, a rizst megszórjuk a pirított fenyőmaggal és már csak enni kell behunyt szemmel, mert olyan élvezet. Most, ahogy leírom, megint megkívántam gyerekek, mindjárt rohanok a konyhába...

 

Veszprémi vár gyöngye avi módra

 

 

 

 

 

VISSZA TOVÁBB