Lazacos farfalle

 

 

Hát gyerekek, ha belegondolok blaszfémia ez a javából. Ugyanis hamarabb fognak olasz halászok lazacot, mint én leszek a római pápa. A lazac a svéd konyha dísze, ott olyan, mint nálunk a ponty, vagy talán még kommerszebb, és a sertéspörkölttel egyenlő jelentőségű. A farfalle olasz tésztaféle, masninak is nevezik, ellenben egy hatalmas 1.000 g-os doboz 395 vagy 345 volt a Lidlben már nem emlékszem pontosan, a lazacot is kívántam, hát gondoltam egy életem, egy halálom én ezt megpróbálom.

A lazacom is akciós a Lidlből, finom kifilézett lazacszeleteket lehet kapni fekete dobozban ha jól emlékszem 250 g volt 699-re leárazva. Volt a hűtőben két paradicsomom és egy kaliforniai paprikám, azt is beépítettem a munkásságomba, citrom olívaolaj, zöldfűszer mindig van itthon, hát akkor lássunk neki.

 

Hozzávalók: 15 dkg lazacfilé, 1 kaliforniai paprika, 2 paradicsom, 15 dkg farfalle tészta, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, fehérbors, citrom, só.

 

Odatettem a farfalle tésztát vízben kis sóval főni. 11 perc az ideje, de csak a kedvetekért írom, én kiveszek egy darabot a fakanállal, megfújom, és ha pont jó puha, akkor szűröm le, nem órázgatok, meg az igazat megvallva évek óta kifogyott az elem a karórámból, legalább 6-7 éve, hogy nagy ritkán felhúztam, amikor még Ildivel éltünk együtt, és vonattal mentem hozzá. Tehát ott tartunk, hogy fő a tészta, a serpenyőnkbe olívaolajat öntünk, nem sajnáljuk, nem alázzuk meg sima olajjal a kaját, olasz ételt nem is szabad mással, az íz miatt is fontos ez. Felszeleteljük a lazacot, bedobjuk a forró olajba, nem kell sok neki 2-3 perc alatt tökéletesen megpárolódik ott, rászórjuk a zöldfűszereket, hogy az olajnak is átadják az aromát, félrehúzzuk a tűzről, és szépen leszűrjük a tésztát.

 

Ha valakinek ez kérdés lenne, sosem szoktam a főtt tésztát hideg vízzel lemosni és újramelegíteni, felesleges babonaságnak tartom, Könyves Kálmán már évszázadok óta véget vetett a boszorkányságnak más maradi dolgoknak, én lecsöpögtettem a vizet róla, hogy ne ússzon, a felaprított paradicsomokat és kaliforniai paprikát bedobtam a serpenyőbe és gyorsan visszatettem a  tűzre de csak egy fél percre, nem lecsó készül, elég ha csak átmelegednek, és frissesek maradnak, majd a kis piros tésztaszűrőmből a serpenyőbe borítottam a farfalle-t, összekevertem és egy szelet citrommal tálaltam magamnak, amit azon nyomban rácsöpögtettem.

 

Halkan mondom, ugyanezt el lehet követi szardíniával is, az még autentikusabb is, 150-ért már príma szardíniakonzervek vannak, ha nem futja lazacra, vagy épp nincs itthon, de a szekrényben megpillantunk egy mosolygós szardíniát, ugyanolyan tartalmas olasz lakoma lesz belőle, tehetünk bele újhagyma zöldjét is, kis újhagymát is, próbálkozhatunk zsályával, és majorannával, a tárkonytól sem ugrik ki a hal a serpenyőből, szóval csak bátran, bátran, és az ötleteket aranyviktor@gmail.com emailcímre küldjétek Avi fesztivál tárggyal, a nyeremények, mint ahogy korábban leírtam, hölgyek egészalakos fürdőruhás fényképpel elsőbbségben részesülnek azonos értékű gasztronómiai megoldás esetén!

 

Lazacos farfalle

 

 

 

 

 

VISSZA TOVÁBB