Hétköznapi kínai

 

 

A legtöbben félnek a kínai kajáktól, bonyolult kompozícióknak tartják őket, amit csak olyan ember tud elkészíteni, aki eleve ferde szemmel született, és akkor esznek kínait, ha kínai étterembe mennek. Hogy ezt a tévhitet eloszlassam, most leírom egy nagyon egyszerű, saját fejlesztésű kínai kaja receptjét.

Ott kezdődött a gondolatcsíra, hogy a tévében láttam, hogy egy szakács a csirkecombról levagdalja a húst és úgy süti ki, ez adta a kezdő löketet. A Csapó utcai hentesnél elég jó áron lehet csirkecombot kapni, vettem egy jó másfél kilót, egy részét adagokban lefagyasztottam, egy részét pedig felhasználtam a kínaihoz. Újhagymám volt itthon, fafülegomba szárított állapotban mindig van nálam, egyébként 975 Ft 75 gr az Auchanben, az Intersparban aranyáron adják, azt nem is emlegetem.  A jázminrizs nem olcsó mulatság, 600 Ft egy kg az Auchanben, de a magyar is meg van már 350 és a jázminrizsből egy szemet sem hagy meg az ember, olyan élmény.

 

Hozzávalók: 20 dkg csirkecombfilé, 1 újhagyma, 15 gr szárított fafülegomba, 1 csésze jázminrizs, 1 evőkanál mogyoróolaj, 1 evőkanál pirított szezámmagolaj, 2 evőkanál szójaszósz, 1 dl száraz fehérbor, fahéj, bors, étkezési keményítő, citrom.

 

A legkönnyebb ebből a csirkecombot beszerezni, alsó-felső egyben 649 Ft kilója ha nincs hozzá farrész, ha az is van, akkor csak 599 Ft de macerásabb lefilézni. A belső oldalán szoktam egy függőeges vágással kezdeni és fentről lefelé kezdem szépen lefejtegetni. A hús csontozása is Tao, Csuang Ce egyik művében egy hentest interjúvol meg, és magam is megtapasztaltam, hogy az idő előrehaladtával, mintha egy láthatatlan kéz vezetné a kezemet és a kést, egyre kevesebbszer akad meg, csak hangtalanul és fürgén siklik a hús és a csont között.

 

Így egyre kevesebb a bosszúság a pazarlásról nem is beszélve. Nagyon finom a combhús, és nem csak a csonttal együtt. A bőrt sem dobjuk el, a levágott bőrös húst felaprítjuk, és miután a rizst odatettük, a wokba tesszük a mogyorólajjal és a pirított szezámmagolajjal, meg az előzőleg vízbe áztatott fafülegombával. A mogyoróolaj bevallom úri huncutság, de a pirított szezámmagolaj nem hagyható ki, az adja azt a jellegzetes kínai étterem illatot, és persze ízt is az ételnek a kocsonyás állagon kívül. Az Ázsia bolt a fűszerolajokhoz sorolja, valóban az íze miatt kihagyhatatlan, ha kínait készítünk.

 

Már netáruházként is működnek, a Taipan márka a legolcsóbb, csak 1.400 Ft 500 gr, ha az kifogyott a Clearspring márka  is megéri 2.000 Ft-ért, mert az Auchanben, Tescoban 150 g kerül 950-1000 Ft-ba. Össze kell kötni más dolgokkal, fűszerekkel a rendelést, és nagyobb tételre leosztva nem olyan életveszélyes a 2.000 Ft-os postaköltség sem. Ha minden kötél szakad, vegyünk szezámmagot, kis étolajon pirítsuk meg, de egy üvegfedőt tegyünk rá, mert a szezámmag hevítés hatására akkorákat ugrik, mint a nikkelbolha és a fele a nyakunkban landol, arról nem is beszélve, hogy jó meleg!

 

Tehát csirkecombfilé, mogyoróolaj, szezámmagolaj, a rizs elfőtte vizét, már a gázt lekapcsoltuk, és a fedő alatt párolódik csak, a csirkemelldarabokat a wokban nagylángon hamar megkapatom, öntök rá szójaszószt, ha éppen kedvem van, mehet rá halszósz, vagy rákszósz is, esetleg osztrigaszósz, attól függően, mi van itthon, ha kezd a folyadék elfogyni, kis fehérbor mehet neki, de ráönthetjük nyugodtan a fafülegomba áztatólevét is, ha nincs otthon száraz fehérborunk.

 

Ezután  jönnek a fűszerek, csak semmi cicó, fahéj és bors, azt ígértem, hogy egyszerű lesz.  Persze nem tilos ötfűszerkeveréket használni, de a fahéj és a bors elég karakteres ízt ad az ételnek. A végén tesszük hozzá az újhagymát és a zöldjét, épp csak, hogy átmelegedjen, ne veszítsen a frissességéből, ráfacsarunk egy fél citromot, és besűrítjük az étkezési keményítővel.  Kiszedjük a jázminrizst, ha van kínai tálkánk és pálcikánk, úgy az igazi, de ha jó éhesek vagyunk, hamar átváltunk a jó magyar villára, és teletömjük a pocakunkat. laktató, ízletes, de nem fojtó nyomasztó étel, a fahéj, a bors és a citrom könnyű emésztést tesz lehetővé.

 

Főzés előtt mondjátok el a titkos varázsigét, csing-csáng-csung, Li-wang-csong és akkor biztosan sikerülni fog!

Jóétvágyat!

Hétköznapi kínai

 

 

 

 

 

VISSZA TOVÁBB