Baalbek-i délután árnyékban

 

 

Nem tudok szabadulni Libanontól, pedig csak egyszer kötöttünk ki annak idején Beirútban, de a nosztalgiám valószínűleg régebbről ered. Baalbek 5.000 éves város, annyi idő alatt akár többször is élhettem azon a környéken. Valami különös vonzereje van Libanonnak, nem véletlen, hogy Csontvárynak is kedvenc témája volt.

Egy félliteres natúr joghurt lapult a hűtőben, volt egy kaliforniai paprikám, meg egy akciós cukkinim, 649-ről levitték 299-re kilóját, eljött az én napom, gondoltam. Húsom mindig van különböző méretekre felaprítva a mélyhűtőben, fűszerek hegyekben, innen már csak egy lépés a Baalbek-i délután árnyékban. Elképzeltem magam azon a szent helyen, 1170 m magasan a tengerszint felett egy nagy libanoni cédrus árnyékában egy szerény kőház udvarán, és ezt a hangulatot adja vissza ez az étel.

 

Hozzávalók: 30 dkg sertéscomb (vagy birka, akinek van), 1 evőkanál olaj, 1 fej hagyma, 1 kaliforniai paprika, 1 cukkini, 1 nagy natúr joghurt, rizs, 1 dl bor, őrölt koriander, őrölt gyömbér, római kömény, őrölt édeskömény, őrölt szegfűszeg, szerecsendió, kakukkfű, levendula, tarkabors, chili, és kapor.

 

A hagymát felaprítva megdinszteljük, bekeverjük a fűszereket és a húst. Valami különös ötlet alapján háromszög alakúra vágtam ezeket a húsokat, még a forma és a méret is befolyásolja a gasztronómiai élményt, kísérletezzetek bátran!  Löttyintettem rá egy kis bort, és megpároltam a húst, Libanonban ez nem bűn, csak az ott élő muszlimoknak tilos. Amikor a bor elpárolgott és a hús is puha lett, bedobtam a cukkini és paprikadarabokat, azokat csak minimális ideig melegítjük, hogy ropogósak maradjanak, közben már persze odatettem a rizst is főni, és a fenyőmagot is megpirítottam egy kislábosban, míg a hús puhult. A zöldséges húsos keveréket nyakon öntöttem a finom savankás natúr joghurttal, átmelegítettem, és a kész rizsre kiszedve tálaltam, majd megszórtam a pirított szezámmaggal. 

 

Jól harmonizál hozzá még egy kis citrom, de citromom épp nem volt itthon, így anélkül élveztem a Baalbek-i délutánt árnyékban, bepapiztam, és egy jót szundítottam a kerti székben a fák alatt.

 

Őrölt koriander, őrölt gyömbér, római kömény, őrölt édeskömény, őrölt szegfűszeg, szerecsendió, kakukkfű, levendula, tarkabors, chili, és kapor.

 

 

 

 

 

Külön élmény a kaporhegy!

 

 

 

És....

 

 

 

 

VISSZA TOVÁBB