Greifenwalder bácsi csülökpecsenyéje

 

 

Róla neveztem el a csülökpecsenyémet, mert őt áldoztam fel a csülöksütés oltárán. A csülök és a sör nagyon szereik egymást, olyanok, mint a jó szomszédok, sörözéshez príma alap a csülök, csülköt sütni és vízzel locsolgatni Istenkísértés. Nagyon jó pörkölt is készíthető belőle, de most nem az a témánk, hanem a kicsontozott csülök pecsenyeként való megsütése.

Hozzávalók: 1 kg csontozott csülök, 1 Greifenwalder Pils márkájú sör a Lidlből, só, őrölt kömény, őrölt csípőspaprika, őrölt oregánó, őrölt rozmaring, őrölt babér, majoránna és leheletnyi kakukkfű.

 

Áldom az eszem, hogy áldoztam arra a hatalmas jénaira, amibe a kiterített, 1 kiló 20 dekás csülök belefért. Meglocsoltam sörrel, hogy legyen minek párologni, és a csülökre is jobban tapadjanak a fűszerek. Aztán megsóztam, őrölt kömény, nagyon jó minden sertéshúshoz, őrölt babérlevél, ő is benne van a baráti körben, majoránna is harmonizál hozzá, az oregánót kísérletnek vettem, a kakukkfű nagyon jól emészthetővé teszi a zsíros dolgokat, őt is meghívtuk a buliba, és csípőspaprika, mert az is kell neki.

 

Félóránként elővettem a sütőből, rákanalaztam a sörös levét, ami lassan kezdett zsírosodni a csülökből kiolvadó finom zsírtól, és két óra után kezdett már itt ott pirulni a teteje, levettem a jénai tetejét is, és pár perc alatt max. gázon készre sütöttem. Kenyérrel, petrezselymes krumplival mennyei, a párolt káposzta is megy hozzá, lehet savanyúkáposztát is enni hozzá. lehet azzal együtt is sütni a lehetőségek száma végtelen.

Dolgozhatunk csontos csülökkel is, a csontos húsoknak más az íze, mint a kicsontozottan sütötteknek, de most kicsontozottat mutatok be.

A nyersanyag

 

 

 

Greifenwalder bácsi

 

 

 

Só, őrölt kömény, őrölt csípőspaprika, őrölt oregánó, őrölt rozmaring, őrölt babér, majoránna és leheletnyi kakukkfű.

 

 

 

És....

 

 

 

És....

 

 

 

VISSZA TOVÁBB