Rakott csirke

 

 

Na ez is egy fura dolog lesz. Felső szomszédasszonyom emailben küldött egy csirkés receptet valami olyasmi címmel, hogy nem lehet abbahagyni. Még aznap éjjel álmodtam vele, és azt mondtam, hogy én ezt a receptet átdolgozom. Így is lett. Még a sajátjaimat is átdolgozom mindig, máséval sem tehetek kivételt, újítani kell. Az eredeti receptben csirkecombok voltak magyaros fűszerezéssel, köret nélkül, nekem azonban ott lapult a mélyhűtőben egy zacskó finom csirkeszárny, méghozzá kétizületes, 75 dkg volt tán 429 Ft a Lidlben akcióban, amikor lecsaptam rá. Újkrumplim is volt, befér az is a jénaiba, szeretem az egybe dolgokat, szombaton a piacon nevetséges 15 Ft-ért vettem egy szár friss bazsalikomot, amit befőttes üvegben eltartottam máig,  és volt egy gyönyörű öklömnyi hófehér édes hagymám. Ja és az Alföldi tejföl a Sparban 135 Ft volt, és volt egy fél füstölt parenyica sajtom a Lidl múlt heti akciójából, minden hozzávaló rendelkezésemre állt, már csak el kellett készíteni.

 

Hozzávalók: 75 dkg kétizületes csirkeszárny, őrölt római kömény, őrölt tarkabors, őrölt oregánó, majoranna, őrölt rozmaring, őrölt  szerecsendió, chili, friss bazsalikom, tejföl, édes hagyma, olívaolaj, füstölt sajt 75 dkg újkrumpli.

 

Kiolvasztottam a szárnyacskákat, leterítettem a jénai aljára, és megszórtam jóságos római köménnyel, méltatlanul mellőzött fűszer, őrölt oregánóval, rozmaringgal, borssal, sóval, és a szerecsendióval. Megkapargásztam az újkrumplikat és egy réteget halmoztam a szárnyak tetejére, megszórtam sóval, chilivel és ráaprítottam a zamatos, aromás friss bazsalikomot is. nyugodtan mehetett volna magára a szárnyra is a többiekkel, de már rajta volt a krumpli, amikor a bazsalikom az eszembe jutott, így felülre került. A jó kis 375 gr-os Alföldi márkájú tejfölt elkevertem az öklömnyi, felaprított édes hagymával, és adtam neki bátran extra szűz olívaolajat, nem aláztam meg sima étolajjal. Lefedtem vele az alsóbb régiókat, majd begyújtottam a sütőt, és közepes lángon 45 percig sütöttem. Ekkor megjött kisebbik gyermekem, erőteljesen szimatolt a levegőbe, ezért levettem a jénai tetejét, megszórtam a reszelt parenyica sajttal és 15 percre visszatettük.

 

Lélekemelő sercegés, nyálfejlesztő illat-pöffök a konyha felől, és máris kész volt a lakoma, amiről rögtön lelopott Gergő fiam egy szép pirult sajtdarabot. Meg tudtam érteni, ellenállhatatlan volt.

Lehet itt is bátran variálni, magyarosra venni a figurát, pirospaprika, kömény, bors, meg lehet kínálni fokhagymával is, babérlevél is jó bele, rizs is mehet neki az újkrumpli helyett, de akkor egy kis vizenyő is kell alá, vagy paradicsom, paprika, hogy ki ne száradjon a kompozíció.

Nagyon jó volt degeszre ettük magunkat, mégsem volt nehéz étel, a fűszerek miatt hamar megemésztődött, ahogy kell, hiszen Gergő még ma este futni ment, azt pedig nem lehet teli bendővel.

Hát ti is főzzetek, egyetek, hadd nőjön a begyetek!

 

 

Még csak most jön a kaja!

 

 

 

VISSZA TOVÁBB