Filozófus trapézon

 

 

 Na ez is furcsán született. Lent vártam Anitát a ház előtt, hogy szokásos Auchan bevásárló körutunkra elvigyen. Épp mondom magamban, hogy ki az az őrült, aki ilyen svunggal jön, hát Anita volt, csikorogva fékezett, kipattant az autóból s azt mondta ne szálljak be. Na mondom, tán lőttek a kanyarnak? Izgatottan magyarázta el, hogy van a párjának egy ismerőse, aki a Cora áruházban mindenféle finomságot betankolt, de a hűtője bedöglött, ki kellett üríteni, és az értékes tartalmat nekik adta, de a sok bélszín, lazac, pisztráng és homár mellett már nem jutott hely náluk sem a ritkaságszámba menő trapézhalaknak, és ha netán tán elfogadnám, akkor szaladjak fel vele és dugjam a hűtőbe.

 

Mintha puskából lőttek volna ki, úgy trappoltam a kinccsel a ház felé, és közben erőt vett rajtam a filozófusi hangulat, hisz lám, ami az egyiknek veszteség, a másiknak nyereség, a világ összességében végül egyensúly van. Határozott mozdulatokkal csináltam helyet a mélyhűtőben, hisz az előző éjszakát Anitáék hűtőjének felső részében töltötte, és nem biztos, hogy aznapra be tudom szervezni valamelyik fiam társaságnak hozzá. Végülis aznap a nagyobbik fiam eljött, ő frissen sült kacsazsírt kapott, és a kisebbik fiammal másnapra beszéltem meg a közös halsütést.

 

Hozzávalók: 3 db trapézhal, 5 dkg szalonna vagy bacon, 6 gerezd fokhagyma, édes kínai fűszerkeverék (Ázsia bolt Vámház téri csarnok) papageno fűszerkeverék (Ázsia bolt Vámház téri csarnok), őrölt szerecsendió, őrölt tarkabors, olívaolaj, rizs, só.

Ha már ilyen cifra kajára adtuk a fejünket, elővettem a legdrágább rizsem, 1260 Ft/kg, sátoros ünnepkor eszem belőle, kínai édes rizs, még a jázminnál is tapadósabb, gondoltam, ennyit már tudok, a többi majd kialakul. Sehol egy sor a neten, még németül és angolul sem, Gergő is csak képeket talált, ahogy a trapézhal lapul a tenger fenekén, így aztán megérzés alapján fűszereztem, Gergő nyomta rá a fokhagymát, az ő ötlete volt a szalonna, az enyém meg az olívaolaj, ami sajnos kezd kifogyni az üvegből...

Nagy felületű, de igen vékony a trapézhal, bele alig van, csak elől a feje felé  a hasánál egy kicsi, azt kikotorja az ember az ujjával és az előkészítés ezzel véget is ért. Mindkét felét megfűszereztem, utána szalonnadarabkák, mart bacon nem volt otthon, olívaolaj és be a sütőbe. Míg megfőtt és megpuhult a rizs, alig telt el 15-20 perc, már tomboltak az illatok és szétfeszítették a sütő kereteit. Pillanatok alatt kész volt a hal, gyomorrontást nem kaptunk tőle, papírvékony, de azért a három darabbal, meg a rásült szalonnával és a rizzsel ketten jóllaktunk.

Gergő valamilyen ismeretségen keresztül szerzett tokaji esenc nevű csodabort, ami állítólag az aszút is kenterbe vágja és baráti áron egy ezres egy liter. Ezzel koccintottunk hozzá, és nekiálltunk a lakomának.

 

Trapézhal foltosan

 

 

 

Sovánka szegény, biztos diétázott

 

 

 

Édes kínai fűszerkeverék (Ázsia bolt Vámház téri csarnok) papageno fűszerkeverék (Ázsia bolt Vámház téri csarnok), őrölt szerecsendió, őrölt tarkabors, só

 

 

Szalonna, fokhagyma, olívaolaj.

 

Mi lesz ebből gyerekek!

 

 

Egészségünkre!

 

 

Szíjazzátok be magatokat!

 

 

Irány a Cora, trapézhalat venni!

 

VISSZA TOVÁBB