Görög saláta

 

 

Annyira kötődik Görögországhoz, nem Hungarikum, hanem Elinikum, nem merészeltem átkeresztelni, nem kell, és nem is szabad. A görög büszke, szabad nép, és a görög lélek nagyszerűsége mutatkozik meg a legismertebb görög ételben, a görög salátában, amit az ember a szállodában a szobája takarítására várva az étkezés napján egy ouzoval elfogyaszthat, és máris nem bosszantja annyira a mediterrán vidéken jellemző slamposság, enyhe szervezetlenség, ráérősség. Spanyolban a mañana a kulcsszó, majd holnap, olaszoknál, franciáknál, görögöknél nem tudom, de a mentalitás az erősen rokon. Nem kell kapkodni, lassan járj, tovább érsz, élvezd az életet, ki tudja, melyik pillanatban halsz meg. Ettől élnek paradox módon oly sokáig a déli népek.

 

Itt a nyár, Lidl jótékonyságából adódóan már februárban betankoltam az akciós olajbogyóból, méghozzá nem a zöld kesernyésből, hanem mivel én is egy érett, sok élményt élvezetet nyújtó férfi vagyok, az érett lédús feketékből, ouzo is volt akcióban, ha nem is árazták le észesen, de azért valamennyire mégis, eredeti görög olívaolajra is szántam, ami drágább mint az olasz, de nem ok nélkül. A feta sajt is nélkülözhetetlen alkotórész, az igazán autentikus a görög, de jó minőségben gyártják már sokfelé, a Lidlben Fiteka, vagy Fiketa vagy valami hasonló márkanéven fut,m hogy rá lehessen ismerni, de ne legyen perelhető névbitorlás miatt. Most a Sparban volt akciós az Apetina márkájú görögösen hangzó, de dán feta jellegű sajt.

 

Erről jut eszembe, kis kitérő, a Duna tévén szerepelt egy igazi székely atyafi, bajszát pödörve mesélte, hogy átjöttek a határon, és amikor meglátta a Magyarország táblát, azt mondta a többieknek, hogy ki kéne cserélni Magyaros ország-ra, vagy inkább magyaros jellegű ország-ra a táblát. Ezen egy jót nyerítettek, és folytatták útjukat, de  a történet nagyon tetszett, és a megállapítással nem is nagyon lehet vitába szállni, magyaros jellegű ország lettünk, és még vagyunk valamelyest...

Tehát görögsaláta, nem görög jellegű, és pláne nem görögös jellegű.

Hozzávalók: 2 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, fél hagyma, fél kígyóuborka, 15-20 szem olajbogyó, 15-20 dkg Feta sajt, só, bazsalikom, citrom, olívaolaj.

 

Megkísértett a sátán, hogy ügyeskedjek, variáljak, egyénieskedjek, tegyem avissá, de ellenálltam neki, mert a görög saláta az legyen görög saláta, vagy ahogy Kádár János mondta a krumplileves az legyen krumplileves. A paradicsomot, paprikát, uborkát kb 1,5-2 cm-es kockákra vágtam, a hagymát apróbbra, rászedtem az olajbogyót, ráaprítottam a Feta sajtot, itt is ügyelni kell a méretre, se óriáskockák, se miniatűrök ne legyenek, és megszórtam bazsalikommal. Az olcsó a drága, idézem az örökbecsű mondást, mert sokan megveszik a 80g-os Kotányi bazsalikomot 100-120 Ft-ért, ami kilóra átszámítva tízezer forint körül mozog, míg a drágább nagyobb tétel jóval olcsóbb. Nemrég fedeztem fel egy olasz ételekre specializálódott web áruházat, ahol mindössze 1.125 ft egy kg belőle. Gusti italiani a neve mást is érdemes megnézni és megvenni, ma minden fillér számít.

 

Rácsavartam a salátára egy fél citromot, a sót csak jelképesen írtam bele, mert a Feta sajt és az olajbogyó is sós, nekem több nem kellett, de aki akarja sózhatja magának. Ekkor óvatosan elkevertem, hogy ne törődjenek az alkotórészek, és ezután jött rá, az eddigiek mintegy megkoronázásaképpen a valódi görög olívaolaj. Házi görög olívaolajos, bazsalikomos, diós kenyérrel ettem, fenséges volt, és méltó keretet adott neki a behűtött kis kupica ouzo egy korty hideg vízzel.

 

Hogy megadjuk mindennek a módját, görög rádióadókat is belinkelek.  Radio Thalassa - Always close to you,   ELLINIKOSFM, MYTHOSRADIO GREEK jó szórakozást mindenkinek!
 

Görög saláta

 

 

 

 

Eredeti görög olívaolajjal

 

 

 

És persze az ouzo

 

 

VISSZA TOVÁBB