A hajó

 

 

Szépreményű fiatalkorom fontos állomása volt, amikor tengerjáró hajók fedélzetén jártam a világot. Olyannyira, hogy amikor a nősülés, családalapítás miatt otthagytam a hajózást, még tíz évvel utána is azt álmodtam, hogy rádumáltam a feleségemet, és visszamentem egy pár útra hajózni, de persze mindig küldtem álmomban táviratot, hogy Editkém, még egy útra maradok, még egy útra maradok...

Talán is bejátszott, amikor a piacon megláttam egy gyönyörű jó háromkilós tököt és alku nélkül megvettem 310 Ft-ért, pedig azt a tízest azért le kellett volna alkudni már csak illemből is. Megvolt a tököm, tudtam, hogy nem tökfőzelék lesz belőle, mert pár hete vettem előgyalult tököt kaporral a piacon, és már a felét megettem a főzeléknek, amikor egy ősz hajszálra bukkantam benne. Emberi dolog, még az is lehet, hogy az én fedetlen mellkasomról került a lábosba, nem emlékszem már, hogy volt-e póló rajtam, amikor főztem, de egy időre mindenesetre kiiktattam a tervből a tökfőzeléket.

Talán valami üzenete volt számomra az ügynek, hogy egy apróság milyen nagy dolgokat el tud rontani, mindenesetre ez is bejátszott abba, hogy egyik kedvenc ételemet a töltött tököt tervezzem be magamnak. A piacon vettem szép dús zellert is, aminek jó sok zellerszára volt, rizs van otthon, már csak tejföl és darált hús kell hozzá, hogy az idea élménnyé váljon.

Vasárnap lett, mire a darált húsért a Lidl-be eljutottam, de egyszerűen földbegyökerezett a lábam, megbénult a kezem a mélyhűtőpult előtt, képtelen voltam elvinni a darált húst, arra nagyon kényes vagyok, ezért mit lehet mit tenni, csak tejfölt vettem, a 12%-os gyengébbik volt akcióban, és eldöntöttem, vállalom a nehezebb, keskenyebb utat, a mélyhűtőből előveszem a  lehűtött 50-60 dekányi sertéslapockát és addig vagdicsálom, míg nem lesz belőle darált hús. Így is tettem, és bizony nem bántam meg!

 

Hozzávalók: 1 db méretes, legalább 2 kg-os tök, 50-60 dkg darált hús, 1 bögre rizs, 2 fej vöröshagyma, 10-15 dkg zellerszár, 1 nagy tejföl, zsemlemorzsa, vegeta, pirospaprika, őrölt kömény, őrölt koriander, őrölt szerecsendió, kakukkfű, majoranna, őrölt oregánó, őrölt zsálya.

(Levantei változat fűszerei, őrölt kömény, őrölt édeskömény, őrölt fahéj, őrölt római kömény, őrölt szegfűszeg, őrölt szegfűbors, őrölt tarka bors, őrölt mustármag, őrölt ánizs, petrezselyem, és az elmaradhatatlan csodás levendula)

(Törökös változat. A zellerszár helyett egy paradicsom és egy paprika apróra vágva, pirospaprika, őrölt tarkabors, őrölt chili, őrölt szömörce, őrölt fahéj, és durvára tört pisztáciamag, vagy végszükségben helyette dió )

Írhatnék még skandináv és olasz változatot is, de akkor elveszem a kreativitás lehetőségét tőletek, és különben is várom a receptötleteket, a díjak csak emlékeztetőül.

Első díj

egész napos beszélgetés, együttfőzés választás szerinti étrenddel Arany Viktor társaságában.

 

Második díj

 félnapos társalgás egyszeri étkezéssel Arany Viktorral.

 

Harmadik díj

2 órás délutáni csevely Avival cappucinoval, vagy kotyogóban főtt kávéval, kis keksszel, vagy teasüteménnyel.

Vígaszdíj

10 perc telefonbeszélgetés Arany Viktorral.

 

Na, kezdjünk bele a munkálatokba. Aprítsunk fel egy fej vöröshagymát és tegyük oda olajon vagy zsiradékon párolódni. Ezalatt nekiláthatunk a darált hús készítésének.  Minden húst könnyebb vágni, ha még egy kicsit fagyott, ne sajnáljuk a kést, kicsit megviseli, de egy jó élezés helyrehoz mindent. Kb. 3-4 mm-es kockákat célozzunk meg a vége felé, amikor már nagyon unjuk a vágást úgyis nagyobbak lesznek, sebaj. Ráborítjuk a fedő alatt dinsztelt hagymára a húst, a legkisebb tűzhelyrózsán kislángon hagyjuk, és közben felaprítjuk a zellerszárat. Ha ügyesek vagyunk, korábban tettünk el magunknak felaprított zellerszárat, ami nagyon jól harmonizál ebben az ételben.

Most szórjuk rá a fűszereket, amihez megjegyzem, a chilit vagy erőspaprikát kihagytam, de elbírta volna, vagy borsot, hiányzott nekem egy kis csípősség, de így jár, aki nagyon produkálni akarja magát. Ugyanis levelezésben állok egy volt gimis osztálytársnőmmel, aki egy skandináv országban él, mit ad a Jóisten, pont ugyanaznap ugyanazt készítette ő is, és neki akartam imponálni az alkotásommal. A nagy igyekezetben  ki is maradt a csípőspaprika, sőt az eredeti tervemben fokhagyma is szerepelt volna, dehát ember tervez, Isten végez.

Egy árnyalatnyi vizet is tettem alá, hogy a sok fűszerrel ne szárazon henteregjen, míg a hús a zsírját kiereszti. Kislángon hagytam a tűzhelyen, odatettem egy másik égőfejre a rizst, ilyen célokra tökéletesen megfelel a "B" jelzésű olcsóbb, kissé törmelékes rizs, de itt most célszerű csak egy az egyben vízzel feltölteni, tehát 1 bögre rizshez, 1 bögre víz, mert félkeményre főzzük a rizst, amit a közben levet eresztett hússal összekeverünk, és ami majd felszívja a hús szaftját a tök hasában és ott puhul meg véglegesen. Ha teljesen megfőzzük a rizst, majdhogynem pépes lesz a készétel, és mi nem vagyunk már bébik, kikérjük magunknak, mi már nagycsoportos óvodások vagyunk!

Míg a rizs fő és a hús párolódik, kezelésbe vesszük a tököt. Volt nejem, Edit elégedett bólogatna, persze csak ha nem látnám, mert fogódzkodjatok meg, a mosogatóban megmostam a tököt. Azért fél kiló földet mégse tegyünk a sütőbe, rend a lelke mindennek. Ráfektettem az asztalra és kb. a 3/4-énél levágtam a kalapját. Evőkanállal kikotortam a kásás magvas beltartalmat és máris látszott a gyönyörű hajó.

Összekevertem az előpárolt húst a rizzsel, beletöltöttem a hajó gyomrába, mivel túl sok lett a töltet, ezért a kalapot is kivájtam, és egy kalap alatt azt is megtöltöttem, a szomszédék fiatal lánya utóbb nagyot sóhajtott, és azt mondta rá, hű de finom illata van!  Tehát tölttet a hajó gyomrában, elővettem a gyászos light tejfölt, a 12%-os volt akcióban, de azért a 20%-os az igazi, ez csak afféle szükségmegoldás volt. Jó kis zsemlemorzsával megszórjuk a tetejét és be a 200-230 fokos sütőbe egy órára.

Valamikor 3-kor kezdtem el a munkálatokat, és a Híradó végére 7 órára lett kész a kaja, ez egész délutános program, de a legfinomabb ételek mindig munkaigényesek. Már idéztem a fiatal ingatlanközvetítő szlogenjét, a képek beszélnek, nem én! Jóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóéééééééééééétváááááágyaaaaaaaaaaat!

 

A nosztalgia tök a jövendő hajó teste, mellette Zeller Józsi, amint szelíden hozzábújik.

 

 

 

Vegeta, pirospaprika, őrölt kömény, őrölt koriander, őrölt szerecsendió, kakukkfű, majoranna, őrölt oregánó, őrölt zsálya.

 

 

 

A hajó

 

 

 

Indián törzsfőnök kenuja, viking hajó, vagy torpedórombolócirkáló?

 

A legénység beszállásra kész!

 

A hajó megtelt!

 

 

Vitorlák felhúzva, irány a tenger

 

 

 

 

Befutottunk a kikötőbe

 

 

 

Még a héját is megettem, nem vacakoltam a kapirgálással

 

 

Míg sült, szorgosan felaprítottam zellerleveleket

 

 

 

 

És előkészítettem a mélyhűtőbe

 

De ügyes ez az Avi gyerekek, néha magam is elcsodálkozom rajta! Kész kolbász és hurkológiai egyemegi docens!

 

 

VISSZA TOVÁBB