Monk's food

 

 

A rendszerváltás egyik pozitívuma, hogy megjelentek hazánkban a kínai éttermek. Előtte bizony Pozsonyig kellett utazni, vagy még messzebb, Bécsbe, hogy az egzotikus ízekkel megismerkedhessen az ember. Eleinte vidéken nem is volt kínai étterem, ezért vasárnaponként felpakoltam kis családomat és a budai Skála melletti Mennyei kert étterembe mentünk, amit nemes egyszerűséggel csak kis piszkosnak hívtunk, mert az volt.

A konyhája azonban kifogástalan, jól főztek, nem volt túl drága, ezért hétről hétre szép lassan végigettük az egész étlapot. A kínai ételeknek már az elnevezése is egy csoda, és a csodák között elsőként a Monk's food azaz Szerzetesek eledele keltette fel a figyelmemet. Akkor még nem tudtam, hogy ez attól szerzetesi étel, hogy nincs benne hús. Mégsem csalódtam benne, olyan finom volt, hogy hús nélkül is jóízűen meg lehetett enni. Kínában ugyanis buddhisták a szerzetesek, és az állatok, mint fejlettebb lények életét nem oltják ki.

 

Anita múltkor meghívott anyukája új élettársához egy bulira, ott volt az egész népes rokonság, élettársastul, majdnem éjfélig anekdotáztunk, és a végén kaptam egy kemencében sült hatalmas házi kenyeret és három termetes cukkinit ajándékba. Beleépítettem az egyik cukkini felét egy örökös törökösbe, de még mindig maradt másfél, ezért bevillant, legyen ma Monk's food, szerzetesek eledele a kaja.

Volt még paprika itthon, egy kis mirelit  zöldborsó, hagyma, ebből már össze lehet ütni a szerzetesek elemózsiáját. Kínai éttermekben jó része káposzta, répa, ritkán kerül bele gomba, pláne fafüle gomba, meg bambuszrügy, de nem kell mindig drága hozzávalókhoz ragaszkodni.

Hozzávalók: 1 csésze rizs, 2 csésze víz, 1 db vöröshagyma, 1 kisebb cukkini, 15 dkg zöldborsó,1 db sárgahúsú paprika, 1 db piroshúsú paprika, friss gyömbér, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál mogyoróolaj, 1 kiskanál pirított szezámmagolaj, 2 mokkáskanál szójaszósz, 1 evőkanál sűrített paradicsom, vagy ketchup, 1 kiskanál kínai ötfűszerkeverék, 1 mokkáskanál csípős chili, vagy Erős Pista, 1 lime (vagy citrom, esetleg almaecet) 1 evőkanál étkezési keményítő, szükség szerint kis víz.

 

Odatesszük a rizst főni, amikor a főzővizet elfőtte, elzárjuk a lángot, hagyjuk párolódni, és nekilátunk a zöldségeknek. Apró szilánkokra vágjuk a friss gyömbért, mert az kerül először a wokba. Meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk a cukkinit, majd ugyanezt tesszük a paprikákkal és a hagymával. A fokhagymát egész apróra vágjuk. Felhevítjük a mogyoróolajat a wokban, beletesszük a gyömbért és cukkinit, ráöntjük a  pirított szezámmagolajat, majd ezután rögtön a szójaszószt és élvezzük a sistergést, és a felszálló mennyei illatokat, ami elmaradhatatlan kísérője a kínai konyhának.

A cukkininek kell a hozzávalók közül a legtöbb idő, de ő is hamar megpárolódik a magas tűzön, már várja a zöldborsót maga mellé, és a paradicsom passata, vagy jobb híján ketchup is odakívánkozik. Ekkor már nem foghatjuk vissza magunkat, bele kell tenni az ötfűszerkeveréket és a chilit, amitől esetleg besűrűsödhet a piruló zöldség ha nem ereszt elég levet, akkor  óvatosan adjunk kis vizet neki, hogy oda égjenek a fűszerek.

A zöldborsónak is elég egy-két perc, kifejezetten gyors étel a Szerzetesek eledele, mehet bele a hagyma és a zöldpaprika, meg a fokhagyma, ők tartózkodnak a legrövidebb ideig, mert az aromájuk hamar elszáll, és a zöldségeknek kicsit "resnek" kell lenni. Vagy ressnek? Hallani már hallottam ezt a szót, de hogy mi a helyesírása, azt képtelen vagyok eldönteni. Biztos német eredetű kifejezés. A kicsavart lime már a finálé része, rádobjuk az étkezési keményítőt, és ízlés szerint vizet adunk hozzá, ugyanis annak a bizonyos kocsonyás állagú kötőanyagnak több sűrűségi fokozata van.

Mint minden ételt ezt is bátran átdolgozhatjátok, mehet bele répa, patisson, ad absurdum padlizsán, a kínai éttermek előnyben részesítik az olcsó káposztát, jó bele a gomba, belevaló a fafülegomba, ha van otthon, nem olcsó, de kell bele. A bambuszrügy most 299 Ft 200 gramm egy kis befőttesüvegben a Lidl ázsiai hetén, nem olcsó az sem, de az íze semmi máshoz nem hasonlítható.

A külker főiskolán két félév jogot tanultam, a szerződéseknek vannak kogens, tehát kötelező, és diszpozitív, azaz változtatható részei. A Szerzetesek eledelében a pirított szezámmagolaj, a citrom, vagy ecet, a szójaszósz és az étkezési keményítő a kogens, a mogyoróolaj helyett lehet sima napraforgó, nem dől össze a világ, ez diszpozitív, mint ahogy a zöldségek, lehet variálni ezerféleképp, aki azt szereti, készítse el kínai kelből, vagy tegyen bele horribile dictu karfiolt, vagy brokkolit is, amiatt nem kárhozik el, ígérem.

Finom, könnyű vacsora, jázminrizs dukálna mellé, kissé spórolós hangulatban voltam, sima "B" rizset főztem, de ez legyen életem legnagyobb kihágása a magasabb rend ellen. Próbáljátok ki Ti is, a végére beteszek majd pár mantrát, jót tesz az mindenkinek, még ha nem szerzetes, akkor is.

 

 

Om Amarani Dziwentaye Soha

 

Om Hulu Hulu Hum Bhyo Hum

 

Om Ratnasambhawa Tram

 

Om Tare Tuttare Ture Soha

és végül....

Om Mani Padme Hum

 

 

VISSZA TOVÁBB