Lazac Wallström módra

 

( A Wallstrőm szó fantáziám szüleménye, mégsem írhatom azt, hogy  lazac köcskemétiesen)

 

Nem hétköznapi étel, ünnepi alkalmakra való. Lánykéréshez, évfordulóhoz, születésnapra, névnapra, szilveszterre, mindenképp kellemes meghitt, de ünnepélyes együttlétre. Fogyasztáskor elengedhetetlen a fehér damaszt abrosz, lehetőség szerint ezüst evőeszköz, ünnepi ruha és gyertyafény. Zenében Csajkovszkij, vagy Vangelis, ízléstől, kortól függően.

 

Hozzávalók 2 db lazacfilé (nem szelet!), 8 dkg vaj, mustár, fehérbors, kapor, tej, tejszín, fehérbor, burgonya.

A 2 db lazacfilét serpenyőben, vagy tepsiben elhelyezzük, felöntjük tejjel, hogy majdnem elfödje, és evőkanálnyi kaporral megszórjuk. A legjobb a friss kapor, de december tájékán vegyünk szárítottat a boltban. A filéket 6-8 óra hosszat pácoljuk, majd a pácléből kivéve, fedő alatt serpenyőben, vajon pároljuk. Először a bőrös felével felfelé pároljuk lehetőleg üvegfedelű serpenyőben. 3-4 percnyi kis-közepes lángon való párolás után megfordítjuk a szeleteket lapos konyhai eszközzel, és a pácléből a kaprot rákanalazzuk, illetve pótoljuk. Meglocsoljuk tejszínnel, és száraz fehérborral vagy frissen facsart citrom levével, kevés mustárt kenünk rá, és az edény alján összegyűlő lével többször meglocsoljuk. Mintegy 10-12 perc alatt párolódik puhára, de még egyben kivehető a serpenyőből. Sós vízbe főtt krumplival tálaljuk, a lazacszeletet a szószával meglocsoljuk, és a tányért citromkarikákkal díszítjük. Száraz pezsgő, borként leginkább rajnai rizling illik hozzá.

Jó étvágyat! A kézcsókról, és a diszkrét bókokról sem feledkezzünk meg!

 

VISSZA TOVÁBB