Moussaka

 

 

Sok ételt kereszteltem már, és adtam új nevet neki, de Görögország iránti tiszteletből a moussaka moussaka marad. Azt mondják, ha valaki külföldre települ, akkor lesz igazán odavalósi, amikor már új hazája nyelvén is álmodik. Én másképp gondolom, hiszen rendszeresen álmodom görögül, énekeltem már, hosszabb szövegeket mondtam, és ezekből ébredés után megmaradt bennem, de semmit nem értettem belőle. Legutoljára volt a psiesto rapitiki szókombináció, halvány fogalmam sincs, hogy mit jelenthet, és csak azzal tudom magyarázni a jelenséget, hogy korábbi életeimben már éltem Görögországban. Ezt támasztja alá a Görögország iránti elfogult vonzódásom is.

 

A piacon jártamban keltemben kezembe akadt egy hatalmas padlizsán, és már tudtam, ebből moussaka lesz. Fiaimmal még Cipruson, vagy Korfun ettük agyagedényben, adagonként kisütve-főzve, én inkább a nagybbik jénaimat terveztem be, mert három személynek pont kényelmesen lehet benne moussakát készíteni, és vasárnap estére a fiaim voltak hivatalosak, jöttek megköszönteni, és nagyobbik fiamat meg én köszöntöttem meg, hisz pár nap eltéréssel van a születésnapunk. Nem ötperces gyorséttermi kaja, délután kettőkor kezdtem neki, és este hét fél nyolc körül lett igazán kész.

 

Hozzávalók: 1 méretes padlizsán, 1 méretes vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma,2 méretes paradicsom, 50 dkg darálthús, fél vaj, 20 dkg liszt, fél liter tej, olívaolaj, 1 evőkanál pirospaprika, 2 kiskanál bors, 1 púpos kiskanál Vegeta, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 1 mokkáskanál őrölt zsálya, 1 mokkáskanál őrölt babérlevél, 1 kiskanál borsmenta, 1 kiskanál oregánó, 1 kiskanál majoránna, némi petrezselyem.

 

Az elkészítésnek lazán, nyugodtan álljunk neki, kapkodás, feszült légkör ártalmas, és tönkreteszi a nemes étel ízeit. A számítógépen kapcsoljuk be a winampot, hallgassunk görög zenét  a Radio Thalassa, vagy az ELLINOKOSFM előadásában. Nézzünk meg pár filmet a youtube-on moussakakészítésről, én is ezt tettem, aztán úgyis úgy készítettem el, ahogy én akartam. A padlizsán kissé kesernyés ízét sokan nem szeretik, ezért a legelső lépés, hogy a megmosott padlizsánt hosszában 6-8 mm vastag szeletekre vágjuk, mindkét oldalán besózzuk, és felállítva hagyjuk, miáltal a só kivonja belőle nedveket és egyben a keserűanyagokat is. Én nem utasítom el a keserű ízt, az része az életnek, így hősiesen fogyasztom alkalmasint az Unicumot, vagy jobb híján a Jägert. De hogy ne érje szó a ház elejét, panaszokat és reklamációkat megelőzendő kitettem sóban szeleteket izzadni.

 

Már említettem a bolti darált hússal kapcsolatos averziómat, míg a padlizsánszeletek gyöngyöztek, felaprítottam a hűtőből elővett marha combot. Úgy emlékeztem sertés lapockám van, az igazán autentikus bárány lapocka, vagy bárány comb lenne, mit lehet mit tenni, elkészítettem marhahússal, és nagyon finom lett.  Egy jó nagy  ökölnyi főzőhagymát felaprítottam, rá a "darált" húst, és szemrebbenés nélkül bőven meglocsoltam valódi görög extra szűz olívaolajjal. Ha már moussakát készít az ember, ne garasoskodjon.

 

Fedő alatt megpároltam, és míg párolódott, a padlizsánszeleteket leöblítettem, lecsöpögtettem, és a szeletek felét olajban megsütöttem. Nem volt könnyű rájönni, hogy miért csak a felét sütik meg a görögök, de a moussaka réteges étel, a legalsó és a legfelső réteg a padlizsán, a gravitáció törvényeinek engedelmeskedve a levek, nedvek lefelé törekednek, és az alsó réteg padlizsán megpárolódik, de a felső, ha nem sütjük át előtte, akkor kissé nyers és nehezen emészthető marad.

 

Nem túl vidám foglalatosság a padlizsánszeletek kisütése, mert a víz miatt éktelenül fröcsög a forró olaj, hacsak nem szárítunk ki minden szeletet papírtörölközővel, ezzel a készítés idejét továbbra nyújtva.

Kisültek a szeletek, megpárolódott a hús a hagymával, jöhetnek a fűszerek, jótékony pirospaprika bőséggel, bors az aromája miatt, vétek kihagyni, és a mediterrán zöldfűszerek, valamint a friss petrezselyem, meg a Vegeta, vagy annak hiányában jó magyar konyhasó. Bevallom a menta nem jutott volna eszembe, az egyik görög filmben láttam a youtube-on, és ami jó, azt miért ne próbálja ki az ember. Mehetett volna bele kakukkfű, görögszénalevél, lestyán, vagy tárkony is, vagy például zsurló, esetleg zsázsa,  kísérletezzetek bátran, amit leírtam csak laza keret. Megkapta a fokhagymát is finomra aprítva, és már lehet is készülődni a jénai tállal, vagy római edénnyel, ha valakinek az van, és sütés előtt legalább két órára már beáztatta.

 

Alul kezdjük a nyers padlizsánnal, erre borítjuk a párolt darálthúst a finom fűszeres szafttal, majd jön a következő réteg a paradicsom. Ha van helyünk, teát jó magas a jénai tál, akkor belefér a mossaka fogalmába egy réteg burgonya és egy réteg zöldpaprika is, csak gazdagabbá teszik a kompozíciót. Felülre kerül az elősütött padlizsán. Meg kell említenem, hogy a padlizsán valami elképesztően sok olajat szív magába a sütés során. Az ember vagy papírtörölközővel ezt is eltávolítja, vagy rászán egy Bilagit-ot, mert a későbbiekkel együtt már megfekheti a gyomrot.

A felső padlizsánréteg fölé ugyanis egy komoly lezárás, egy besamellréteg kerül, amit vajjal becsületesen meg kell kínálni. Fél vajat vettem kb. 20 dkg liszthez, amikor a vaj megolvadtam elkevertem a liszttel, és villámgyorsan elkezdtem további keverés mellett langyos tejjel felöntögetni. Apró kis nűanszok, know-howk ezek, a forró liszt és a vaj sokkot kap a hideg tejtől, ezért a tejet előtte meg kell melegíteni, mintha nem let volna már eddig is elég gondunk.

Nagyon nehéz a liszt a vaj, a tej arányát, és a gyorsaságot eltalálni, külön érdemérem jár annak, akinek nem lesz galuskás, nálam rezgett a léc egy darabig, végül egész jól sikerült, mire kész lett a kaja, semmi zavarót nem lehetett tapasztalni. Ha a liszt-vaj-tej keverékünk lekvársűrűségű lett, akkor húzzuk félre a gázról, és amikor kihűlt, vagy legalábbis állt egy-két percet, akkor üssünk fel egy-két tojást, verjük fel, és keverjük hozzá a második kanál borssal, kis sóval és őrölt szerecsendióval együtt. Ha ezzel megvagyunk, már megérdemlünk egy italt, mert ezzel lefedjük alkotásunkat, és mehet az egész be a sütőbe.

 

A besamell a fedő, ezért a jénait, vagy rómait, esetleg tepsit, vagy csuprot nem kell külön lefedni. A besamelfedő alatt összeérnek a csodás ízek és aromák, nálam át is törték a végefelé a besamelréteget, és ott rotyogtak szemtelenül, de nem baj, annál izgatóbb volt a kompozíció.

 

Bevágtuk a fiammal, de azt hozzáteszem, csak ültünk, szuszogtunk, és néztünk ki a fejünkből, amikor kész voltunk az evéssel. Hárman ittunk meg egy félliteres mandulafenyőgyantás görög Retsina bort, kellett hozzá. Az már csak mellékhatás, hogy amikor a fiúk elbúcsúztak, beestem az ágyba, és kómás mély álomba merültem, hogy szervezetem megbirkózhasson a bőséges vaj és olajmolekulákkal.

 

Nem maradhat ki senki életéből a moussaka, de rá kell készülni, hangolódni időt kell  szánni rá, és meghálálja, mert feledhetetlen élményt nyújt!

A méretes padlizsán.

 

 

 

Izzadnak a kicsikék

 

 

"Darált" hús, hagyma és olívaolaj

 

 

Alapozás

 

 

 

Rá a hús a fűszerekkel

 

 

 

Húsos lédús paradicsomszeletek

 

 

 

Az olajtól terhes fedőréteg

 

 

 

Erre jött a besamel, ami jó 2 óra után így nézett ki készen

 

 

 

Bilagit legyen a kezetek ügyében!

 

 

 

Mandulafenyőgyantás Retsina

 

 

 

 

 

 

 

 

Καλή τύχη!

 

 

VISSZA TOVÁBB